Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Τούρκοι
Ηαντεπίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) δυτικά της Σύρτης έχει αποδειχθεί επιτυχής μέχρι στιγμής, καθώς οι δυνάμεις τους κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις της Τρίπολης και τους Τούρκους από αρκετές τοποθεσίες που είχαν καταληφθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι δυνάμεις τους κατέλαβαν την κοιλάδα Jarif, το χωριό Al-Qubayah και ορισμένα σημεία γύρω από τον δυτικό άξονα της Σύρτης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να επιτύχει αυτήν την νίκη στη δυτική ύπαιθρο του Σύρτης, παρά το γεγονός ότι δέχονταν ταυτόχρονα επίθεση από τουρκικά drone.

”Κόλαση” πυρός από τον LNA: Καίγονται οπλικά συστήματα της Άγκυρας στην Λιβύη
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του LNA μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχή αντιαεροπορική άμυνα, η οποία κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο μέτωπο της Σύρτης.

Χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα Pantsir, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών drone και να αναγκάσει τα στρατεύματα του GNA να πολεμήσουν στο ύπαιθρο.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγούνται στη φυλακή ως Γκιουλενιστές.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν στις 9 Ιουνίου την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτών, ως μέρος μιας μαζικής καταστολής που στοχεύει στο κίνημα του Γκουλέν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Εισαγγελία της Σμύρνης διέταξε την κράτηση 191 ατόμων συμπεριλαμβανομένων 173 στρατιωτικών.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για επικοινωνία με υποτιθέμενα μέλη του κινήματος Gülen με προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες, ενώ φέρονται να είχαν κάνει και απάτη στις εξετάσεις εισόδου σε στρατιωτικές σχολές.

Μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ο Ερντογάν ενέτεινε την καταστολή του κινήματος, απολύοντας περίπου 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, γιατρών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών, καθώς και δικηγόρων, δημοσιογράφοι και μέλη του στρατού με διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου, φυλακίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς υλοποιώντας παράλληλα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 19.495 στρατιωτικοί έχουν εκδιωχθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πρόκειται για τον “πανίσχυρο” τουρκικό στρατό με τον οποίο μας απειλεί ο Χ. Ακάρ εδώ και μήνες. Μάλλον προς εμφύλιο πόλεμο θα πάνε οι Τούρκοι μεταξύ τους με την πρώτη ευκαιρία παρά τους λεονταρισμούς στη Λιβύη και το Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »