Όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με τον Μ.Χρυσοχοΐδη
Απίστευτες δηλώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως δεν αφορούν τους πολίτες οι εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών!

Συγκεκριμένα ο κ.Χρυσοχοίδης δήλωσε:

«Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τους λογαριασμούς τους, από το 2007, 2012, 2018 κ.ά. Το 2018 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Όμως, είναι ξεκαθάρισμα που δεν αφορά τη ζωή του πολίτη. Δεν το υποτιμούμε, αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Συμπερασματικά: με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Δεν το υποτιμώ, αλλά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την δικαιολογημένη αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών. Όμως, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εγκληματικότητα μειώνεται και δεν αυξάνεται. Η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω αυτών των γεγονότων που σας ανέφερα.Υπάρχει σύγχυση εγκληματοφοβίας και εγκληματικότητας.»

Και αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί μεγάλη επιτυχία, καθώς μετά τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως «αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με μελέτη η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 37% στις αστικές περιοχές! Ενώ τα στοιχεία της μελέτης επικαλέστηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας πως η εγκληματικότητα έχει μειωθεί 10 έως 40%.

Μια πολύ μικρή μείωση αν αναλογιστούμε πως ο κόσμος έμενε «κλειδωμένος» σπίτι και όσοι έβγαιναν έξω είχαν δικαιολογητικά, κανονικά υπό καθεστώς lockdown η εγκληματικότητα θα έπρεπε να είχε πέσει στο «μηδέν».

Τι αναφέρει η έρευνα

Μόνο οι ανθρωποκτονίες -κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα- μειώθηκαν σχετικά λίγο, σε σύγκριση με άλλες μορφές εγκληματικότητας, όπως οι κλοπές και οι ληστείες, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική πτώση σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα επίπεδά τους προ κορωνοϊού, λέει η μελέτη που ανακυκλώνει στην Ελλάδα το κρατικό ΑΠΕ.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Έιμι Νιβέτ του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και τον καθηγητή Μάνουελ Άϊσνερ, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Βίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», αφορούσε 27 πόλεις σε 23 χώρες της Ευρώπης (δεν περιλαμβανόταν η Ελλάδα), Αμερικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, το Σικάγο, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Τελ Αβίβ, το Σάο Πάουλο κ.ά.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την επίπτωση των lockdowns σε έξι βασικούς δείκτες εγκληματικότητας: Βιαιοπραγίες, κλοπές, διαρρήξεις, βίαιες ληστείες, κλοπές οχημάτων και ανθρωποκτονίες, συγκρίνοντας τα σχετικά στοιχεία πριν και μετά την πανδημία.

Διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαφορές από πόλη σε πόλη και ανάλογα με τη μορφή της εγκληματικότητας, η γενική τάση της τελευταίας ήταν πτωτική (37% κατά μέσο όρο). Η μέση μείωση ήταν μικρότερη για τις ανθρωποκτονίες (14%) και μεγαλύτερη για τις ληστείες (46%) και τις κλοπές (47%), ενώ για τις διαρρήξεις ήταν 28%, τις κλοπές οχημάτων 37% και τις βιαιοπραγίες 35%.



Σε μερικές πόλεις υπήρξε θεαματική μείωση ορισμένων άλλων μορφών της εγκληματικότητας. Στη Βαρκελώνη π.χ. μειώθηκαν κατά 84% οι βίαιες επιθέσεις και κατά 80% οι ληστείες, ενώ οι κλοπές έπεσαν από 385 την ημέρα κατά μέσο όρο προ πανδημίας σε μόνο 38 εν μέσω lockdown. Στο Λονδίνο οι ημερήσιες ληστείες έπεσαν κατά 60%, οι κλοπές κατά 44% και οι διαρρήξεις κατά 29%.

Όμως, η μελέτη βρήκε ότι γενικά η μείωση της εγκληματικότητας τείνει να είναι βραχύβια. Η πτώση της κορυφώνεται δύο έως πέντε εβδομάδες μετά την εφαρμογή των lockdowns και σταδιακά επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ενώ πλέον μετά την άρση του σκληρού lockdown η εγκληματικότητα επανέρχεται. Ενδεικτικές είναι οι ειδήσεις που έχουμε από σήμερα το πρωί, καθώς πυροβόλησαν και σκότωσαν μία γυναίκα έξω από το σπίτι της στα Άνω Λιόσια, ενώ ένας νεαρός στη Θεσσαλονίκη έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς άγνωστοι του κάρφωναν σύριγγες στο λαιμό για να τον ληστέψουν.
«Πανηγυρίζει» η κυβέρνηση

Στη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας αλλά της εγκληματοφοβίας λόγω του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά το οποίο και χαρακτήρισε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ήθη αλλά και τον κύκλο αίματος στη νύχτα προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει! Το ξαναλέω! Άκουσα τον κ. Βούτση που είπε για τον covid αλλά παρόλα αυτά έχουμε μειωμένα στοιχεία εγκληματικότητας, ανθρωποκτονίες κλοπές! Καταθέτω τα στοιχεία στη Βουλή! Στο πεντάμηνο του 21’ σε σχέση με 20’ υπάρχει μείωση 10-40%», είπε.

Τι είπε για το νόμο Παρασκευόπουλου

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επιτέθηκε στο νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας πως μόνο στο κέντρο της Αθήνας έχουν παρατηρηθεί 117 περιπτώσεις κλοπών από άτομα που βγήκαν από τη φυλακή από τις ευεργετικές του διατάξεις.

«Αλήθεια κ. του ΣΥΡΙΖΑ είστε ακόμα περήφανοι για το νόμο Παρασκευόπουλου; Ασχολούμαι με μια υπόθεση, υπάρχει κακοποιός, που το 2015 φυλακίστηκε με 15 χρόνια φυλακή! Αυτός ο κακοποιός βγήκε από τη φυλακή 12 Αυγούστου του 2019, 4 μέρες δηλαδή μετά τις εκλογές με τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου! Στις 5/8, 20 μέρες μετά κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου! Τον Φλεβάρη του 20’ καταδιώκεται από την αστυνομία και πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς, είναι καταζητούμενος αυτή τη στιγμή! Ξέρετε πόσες τέτοιες περιπτώσεις είναι; Μόνο στην Αττική και μόνο από κλοπές και διαρρήξεις είναι 117 περιπτώσεις την τελευταία διετία. Και όλοι αυτοί είναι έξω και επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα. Αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας, αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση για το έγκλημα είμαστε εδώ υπάρχει περιθώριο συνεννόησης», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »