Nέα παρέμβαση από το ”δεξί” χέρι του Ρ. Τ. Ερντογάν

”Απασφάλισαν” οι Τούρκοι για άλλη μία φορά. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ερντογάν-Σαράι για την ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, Ναύαρχο ε.α. Cihat Yayci. 

Τουρκικό μανιφέστο προμηνύει εξελίξεις: Στοχοποιεί νησιά & βραχονησίδες η Άγκυρα – Θέτουν ζήτημα υφαλοκρηπίδας

Ο ναύαρχος αναφέρει συγκεκριμένα: 

Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα από 3 σε μίλια το 1936, όμως σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα χερσαία ύδατα πρέπει να βρίσκονται στα 3 μίλια.
 
Η Ελλάδα μονομερώς προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα!
 
Η βάση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι η παραβίαση των στοιχείων της ισορροπίας της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 6 μίλια στο Αιγαίο το 1936 και οπλίζοντας τα νησιά από το 1964.” 

Σε ετοιμότητα ΠΝ & Λιμενικό: Πρωτόγνωρη κινητοποίηση τα τελευταία 24ωρα σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Μάλιστα ο ναύαρχος στο τέλος αναφέρει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς η Τουρκία έχει όλες τις επιλογές στο τραπέζι! 

Τι είχε συμβεί ιστορικά

Το 1936 η Ελλάδα καθόρισε το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Παράλληλα, από το 1931 είχε θεσπίσει εναέριο χώρο 10 μιλίων. Η Τουρκία το 1964 επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 3 στα 6 μίλια. Παράλληλα, όρισε ότι, εάν οι έναντι των τουρκικών ακτών χώρες είχαν χωρικά ύδατα μεγαλύτερα των 6 μιλίων, τότε και τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθορίζονταν βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας. Eκτοτε η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων στο Αιγαίο και 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »