Σε δραματική κατάσταση έχει επέλθει η ελληνική οικονομία μετά από έναν χρόνο lockdown, καθώς παρά το «άνοιγμα» η ζημιά που έχει υποστεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων είναι τεράστια.

Νέα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτυπά ο οίκος Moody’s, ο οποίος χαρακτηρίζει το χρέος της χώρας μας ως το μεγάλο «βαρίδι» για την πορεία προς την αναβάθμιση της οικονομίας.

Μάλιστα, ο διεθνής οίκος, ο οποίος αποφάσισε ξαφνικά να «παγώσει» την έκθεσή του για την αξιολόγηση της Ελλάδας που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή 21/5, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της χώρας μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποστεί ανοδική πίεση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθεροποιημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» αναφέρει ο Steffen Dyck, συντάκτης της έκθεσης της Moody’s για την Ελλάδα.

«Αντίθετα, η αξιολόγηση της χώρας θα υποστεί καθοδικές πιέσεις εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών αντιστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Moody’s, μεγάλη πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί ο Moody’s. Μάλιστα, το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200% τουλάχιστον έως το 2022, με βάση τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 208,8% το 2021 από το 205,6% το 2020 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί στο 201,5% το 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι φέτος θα μειωθεί οριακά στο 204,5% και στη συνέχεια θα καταγράψει σημαντική πτώση το 2022, κάτω από το 190% του ΑΕΠ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος ωρίμανσης του εξωτερικού χρέους δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές, ωστόσο το ύψος του σε καθαρούς αριθμούς συνεχίζει να προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.

ΕΚΤ: Πτωχεύσεις για το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων

Τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το παραπάνω προκαλεί τεράστια ανησυχία, ιδίως εφόσον προέρχεται από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ενώ αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Άλλωστε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κλείσιμο τουλάχιστον του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου έχει κάνει λόγο για κίνδυνο 200.000 λουκέτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι ευάλωτοι κλάδοι, που επλήγησαν περισσότερο και εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση, είναι οι εξής: υπηρεσίες, εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και τουρισμός.

Μάλιστα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τις οικονομίες υπηρεσιών και όσες είναι εξαρτημένες από τους παραπάνω κλάδους, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά εκτός του ταμείου ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 94% του συνόλου. Αντίθετα άλλοι κλάδοι, όπως η βαριά βιομηχανία, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο) και αυτό εξηγεί τις προβλέψεις της για υψηλό αριθμό πτωχεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »