Αιγύπτιος ειδικός αποκαλύπτει τα τουρκικά σχέδια
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο συγγραφέα και ειδικό Μοχάμεντ Άμπουλ Φαντλ, η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην υποσαχάρια Αφρική μέσω παράνομων ισλαμιστικών ομάδων.
“Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περιορίζονται στη Λιβύη ή τη Βόρεια Αφρική. Θα ήταν ακόμη πιο αβάσιμο να φανταστεί κανείς ότι οι ύποπτες συνδέσεις της Άγκυρας με τρομοκρατικές οργανώσεις περιορίζονται μόνο στον αραβικό κόσμο.
Αναβαθμίζεται η κρίση στη Λιβύη: Η Άγκυρα ετοιμάζει αεροπορική επιδρομή
Η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο στο ισλαμικό της σχέδιο στην Αφρική πριν από χρόνια, τόσο μέσω των αποκαλούμενων ήπιων δυνάμεων όσο και μέσω της δημιουργίας δεσμών με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες.
Το πρώτο μέρος της τουρκικής στρατηγικής απεικονίστηκε με την βοήθεια που χορηγήθηκε μέσω του τουρκικού οργανισμού συνεργασίας και συντονισμού (TIKA).
Το δεύτερο μέρος αντικατοπτρίζεται από την αποστολή μισθοφόρων μαχητών υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.
Ίσως πολλοί δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στο πόσο βαθιά είναι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ισλαμιστών εξτρεμιστών σε αφρικανικές χώρες όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Νιγηρία και το Καμερούν.
Μεγάλο μέρος της περιοχής που περιβάλλει τη Λιβύη είναι εύφορο έδαφος για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Άγκυρας και των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Τουρκία κάνει κινήσεις στη Λιβύη, και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην πανδημία του coroanvirus.
Η ισλαμιστική ομάδα Boko Haram, η οποία έχει έδρα στη Νιγηρία, άρχισε να επεκτείνεται στις χώρες της λεκάνης του Τσαντ,…σαν να ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές.
Η οργάνωση έχει αρχίσει να εξασφαλίζει σημαντικές νίκες την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει σοβαρούς στρατιωτικούς ελιγμούς στη Λιβύη.
Η Μπόκο Χαράμ και άλλες ριζοσπαστικές ομάδες συγκρούστηκαν επίσης με τις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, οι οποίες έχουν μειώσει την πίεση στο νότιο μέτωπο της Λιβύης, όπου είναι γνωστό ότι οι μισθοφόροι διοχετεύονται για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, ανέφερε ο ίδιος.
Το Τσαντ έχει γίνει βασικός στόχος για την Μπόκο Χαράμ, και έχουμε σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους. Η χώρα αυτή έχει μια σκοτεινή ιστορία με ισλαμιστές εξτρεμιστές που πληρώνονται επίσης από το Κατάρ.
Το Κατάρ προσπάθησε να σαμποτάρει τη σχέση της Λιβύης με το Τσαντ χρησιμοποιώντας την Ένωση Δυνάμεων Αντίστασης (UFR), την οποία ηγείται ο ανιψιός του προέδρου του Τσαντ και ο άγριος αντίπαλος Τιμάν Ερντίμι.
Τον Φεβρουάριο του 2019, Γάλλοι Λεγεωνάριοι επιτέθηκαν σε ένοπλους επαναστάτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, αφού διέσχισαν τα σύνορα της νότιας Λιβύης για να σκοτώσουν τον πρόεδρο του Τσαντ.
Η κοινή στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από τη Γαλλία για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ περιλαμβάνει δυνάμεις από το Τσαντ, το Καμερούν, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Ένοπλες ταξιαρχίες, μισθοφόροι και τρομοκράτες συγκεντρώνονται στη νότια Λιβύη αφού κατάφεραν να ασφαλίσουν την Τρίπολη και την δυτική πλευρά.
Η ανατολική πλευράς της Λιβύης είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορούν να διασχίσουν οι Τούρκοι σε αυτό το στάδιο, γνωρίζοντας ότι πλησιάζοντας την θα υποστούν την οργή της Αιγύπτου.
Ο Ερντογάν θέλει πολιτικό έλεγχο στη Λιβύη: Σύγκρουση Ευρώπης-Τουρκίας
Ο νότος παραμένει ζωτικής σημασίας για τα σχέδιά τους να πολεμήσουν το LNA, καθώς και τους ευρύτερους στόχους τους να συνεργαστούν με ισλαμικές ομάδες στις χώρες του Σαχέλ και της Σαχάρας, στις οποίες εξακολουθεί να βασίζεται η Τουρκία.
Αυτές οι οργανώσεις είναι σε θέση να ενωθούν λόγω ισλάμ για να πολεμήσουν έναν ισχυρό αντίπαλο. Η Τουρκία κατάφερε να επωφεληθεί από αυτό το γεγονός ξανά και ξανά, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου δημιούργησε πολλές εξτρεμιστικές ομάδες, τώρα στηρίζεται στην ίδια στρατηγική στις χώρες του Σαχέλ και την Σαχάρα.
Αυτό αποδεικνύεται από τις προσπάθειες της Τουρκίας και του Κατάρ να συνεργαστούν με διάφορες ομάδες ανταρτών στο Τσαντ, το Σουδάν, το Μάλι και τη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια, μερικές φορές με το πρόσχημα της χρηματοδότησης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
“Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος θα έρθει όταν η Τουρκία καταφέρει να συγκεντρώσει και μεταφέρει εκεί χιλιάδες Σύριους τρομοκράτες. Τότε, πιθανότατα θα στοχεύει στη δημιουργία ενός σύνθετου δικτύου ελεγχόμενων χωρών”, καταλήγει ο ίδιος.
Αν αυτό δεν είναι σχέδιο Οθωμανικών διαστάσεων τότε τι είναι;
Η Τουρκία κινείται για να ηγηθεί ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου κατά της δύσης, της Ρωσίας σε συνεργασία με την Κίνα.