Μπορεί το ράλλυ Ακρόπολις να ανέκτησε τη φυσική του θέση στο καλεντάρι του WRC και η διεξαγωγή του να είναι προγραμματισμένη για τις 9-12 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λαμία, ωστόσο, οι κακές συνήθειες διαπλεκόμενων αναθέσεων δεν ξεχνιούνται…

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της στήλης «Πιπεράτα Παρασκήνια» του Piperata.gr, τη μετακίνηση, τη διαμονή και τα εισιτήρια όλων όσοι θα μεταβούν στη Λαμία για να παρακολουθήσουν την «επιστροφή» του ιστορικού ράλλυ Ακρόπολις, ανέλαβε το πρακτορείο γενικού τουρισμού της οικογένειας Μηλιώνη (βλ. σκάνδαλο Energa – Hellas Power»).

Είναι από τις περιπτώσεις που ο καθείς αναρωτιέται: τελικά, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;
Όπως είναι και από αυτές τις περιπτώσεις που -όσο κλισέ κι αν έχει γίνει η ρήση-, λες: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια…
Το Piperata.gr επικοινωνώντας με σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής της Λαμίας διαπίστωσε ότι δεν έχουν ούτε «ράντζο» για να φιλοξενήσουν κάποιον εγχώριο ή ξένο τουρίστα τις ημέρες του ράλλυ Ακρόπολις.

Σύμφωνα δε με τους υπεύθυνους των κρατήσεων στα λαμιώτικα ξενοδοχεία, οι κρατήσεις όλων των κλινών τις ημέρες της διεξαγωγής του ιστορικού ράλλυ έχουν δεσμευθεί από το ταξιδιωτικό γραφείο «SMART DESTINATION TRAVEL AGENCY».

Μάλιστα, για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμπαν να επικοινωνήσουμε με την κυρία Ρία (Γλυκερία) Στεργιοπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι η μητέρα του Βασίλη Μηλιώνη – γνωστού στο πανελλήνιο ως έναν εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου «Energa – Hellas Power».

Κι εδώ τίθενται εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα προς τον ακριβοθώρητο υφυπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Λευτέρη Αυγενάκη:

Το εν λόγω τουριστικό γραφείο, σάς το σύστησε ο διευθυντής και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ως πάλαι ποτέ δικηγόρος των off shore της «Energa – Hellas Power», παλιός γνώριμος του Βασίλη Μηλιώνη;
Την ανάθεση στο «SMART DESTINATION» την κάνατε, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων ως κριτήριο ότι ο κ. Βασίλης Μηλιώνης προσδοκά να είναι μεγαλο-επενδυτής στον κλάδο του πολυτελούς τουρισμού στην περιοχή όπου εκλέγεσθαι(!) και συγκεκριμένα στην Αυγενική και στο Βενεράτο της ενδοχώρας του Ηρακλείου Κρήτης;
Ή μήπως τελικά είναι θέμα παράδοσης… αφού η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια στενές σχέσεις με την οικογένεια Μηλιώνη, έχοντας δώσει μονοπωλιακό ρόλο στις μετακινήσεις και στη μεταφορά οικοσκευής χιλιάδων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και γενικά του δημοσίου, στις εταιρείες της μητέρας του πάλαι ποτέ «mr Hellas Power»;
Να σημειωθεί ότι η νέα επενδυτική δραστηριότητα του κ. Βασίλη Μηλιώνη στους τομείς του real estate και του τουρισμού στην Κρήτη (βλ. νομός Ηρακλείου) αναμένεται να είναι ύψους 16 εκατ. ευρώ, όπου θα κατασκευάσει 5άστερο ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες.
Βίος και πολιτεία….
Στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια η οικογένεια του Βασίλη Μηλιώνη, πατριός του οποίου είναι ο γνωστός θωρακοχειρουργός Αχιλλέας Λιούλιας.

Ο κ. Λιούλιας εκλέχτηκε το 2016 στο 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (δεύτερος σε σταυρούς μαζί με τον Αθανάσιο Ιωαννίδη) στη ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Η εκλογή του κ. Λιούλια δεν πρέπει πάντως να προκάλεσε -τότε- έκπληξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού σύμφωνα με τον «γαλάζιο» Τύπο επιλέγει να μένει «μακριά από τους κομματικούς διαγκωνισμούς», ωστόσο, είναι «παραδοσιακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Λιούλιας υπήρξε και στέλεχος της ακροδεξιάς οργάνωσης «4η Αυγούστου», την οποία ίδρυσε το 1965 ο Κωνσταντίνος Πλεύρης (πατέρας του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Α’ Αθήνας της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη), ενώ υπήρξε και στενός συνεργάτης του.

Ο δε Αριστείδης Φλώρος, σε κατάθεσή του για το σκάνδαλο της «Energa – Hellas Power», είχε ομολογήσει ότι ο Βασίλης Μηλιώνης είχε στενές σχέσεις με τον Δημητριάδη: «Μου ζήτησε (σ.σ.: ο Δημητριάδης) να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε τον Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η οικογένεια του Β. Μηλιώνη έχει απασχολήσει τον Τύπο και στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της μητέρας του, Ρίας (Γλυκερίας) Στεργιοπούλου.

Η Teletrans, η μεταφορική εταιρεία της κυρίας Στεργιοπούλου, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είχε λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών «μονοπωλιακό ρόλο» στη μεταφορά οικοσκευής δημόσιων υπαλλήλων και τη μετακίνησή τους από και προς το εξωτερικό.

Η κυρία Στεργιοπούλου άνοιξε τη δική της μεταφορική εταιρεία, Presto Trans, που το 1984 μετονομάστηκε σε Teletrans ΕΠΕ. Σύντομα η εταιρεία άρχιζε να μεγαλώνει και να ασχολείται, μεταξύ άλλων, με «τη συσκευασία και τη μεταφορά της οικοσκευής των δημόσιων υπαλλήλων, των διπλωματών και των νατοϊκών».

Η επίμαχη δραστηριοποίηση της εταιρείας ήταν ο λόγος που είχε μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της -τότε- προϊσταμένης Παναγιώτας Φάκου.
Το 2012, σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το εισαγγελικό ενδιαφέρον της κυρίας Φάκου επικεντρωνόταν στις εταιρείες Teletrans και Smart Destinations, συμφερόντων της οικογένειας Μηλιώνη, υπογραμμίζοντας ότι «είχε δοθεί μονοπωλιακός ρόλος από το υπουργείο Εξωτερικών στην μεταφορά οικοσκευής και τη μετακίνηση υπαλλήλων του δημοσίου από και προς το εξωτερικό».

Και η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως τις οικογενειακές επιχειρήσεις της οικογένειας Μηλιώνη, TELETRANS και Smart Destinations, που για πάμπολλα χρόνια ανέλαβαν μονοπωλιακό ρόλο στην ανάθεση της μεταφοράς οικοσκευής και μετακίνησης χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου από και προς το εξωτερικό.

Έτσι, η εταιρεία TELETRANS, η οποία ιδρύθηκε το 1979 από τη μητέρα του Β. Μηλιώνη, Γλυκερία (Ρία) Στεργιοπούλου, σταδιακά εξελίχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών στην Ελλάδα, και σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά το ελληνικό Δημόσιο.

Την πρώτη μεγάλη ώθηση την έλαβε η εταιρεία την περίοδο 1990-1993, επί της διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν μπήκε δυναμικά στον προσοδοφόρο και όχι πάντοτε «καθαρό» χώρο της μεταφοράς οικοσκευής υπαλλήλων του Δημοσίου.
Τα ποσά που έχει μέχρι σήμερα εισπράξει η εταιρεία από το Δημόσιο δεν μπορούν να προσδιορισθούν, αλλά η δεσπόζουσα θέση που απέκτησε με κάθε μέσο την τελευταία εικοσαετία στη χρυσοφόρο αυτή συναλλαγή με το κράτος οδήγησαν στη διόγκωσή της.
Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης, από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, που εγκρίνονταν και οι δαπάνες για τις μεταφορές οικοσκευής, είχαν εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσεις που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ.

Η TELETRANS όμως δεν έβαλε πόδι… μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο φαίνεται ότι διατήρησε προνομιακές σχέσεις για πολλά χρόνια, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την κρατική μηχανή και σε κάθε υπηρεσία που διατηρούσε υπαλλήλους στο εξωτερικό.

Μεγάλος πελάτης των εταιρειών συμφερόντων της Ρίας Στεργιοπούλου και Υιού αναδείχθηκε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών διέθεταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ΄ έτος για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού.

Όταν οι δουλειές με τη μεταφορά οικοσκευής είχαν ανοίξει για τα καλά, η οικογένεια στράφηκε και στις μετακινήσεις προσωπικού. Και φυσικά δεν υπήρχε καλύτερο πεδίο δραστηριοποίησης από το υπουργείο Εξωτερικών και γενικά από το Δημόσιο.

Η εταιρεία Smart Destination φέρεται να έχει ως νόμιμους εκπροσώπους την κα Γλυκερία (Ρία) Στεργιοπούλου και τον (υιό της) κ. Βασίλη Μηλιώνη.
Φυσικά, δεν υπήρχε καταλληλότερος χώρος για να λειτουργεί από το να βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την «πηγή» του χρήματος. Η εταιρεία διατηρεί γραφεία στη Ζαλοκώστα 4 (βλ. διπλανό κτίριο του ΥΠΕΞ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »