Αρμενία-Ελλάδα-Κύπρος οι στόχοι του Ερντογάν
“Μήνυμα” από την δοκιμαζόμενη Αρμενία που έχει τα δικά της προβλήματα με τους Αζέρους και τους Τούρκους συμμάχους τους είχαμε μέσω της κυβέρνησης του Ερεβάν, και αυτό είναι σημαντικό αυτήν περίοδο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, το οποίο παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις και την ναυτική κινητοποίηση στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που προκύπτει από τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο αναφέρει η ανακοίνωση του αρμενικού ΥΠΕΞ χθες Σάββατο, την ημέρα που η Ελλάδα γιόρταζε της Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με αυτήν, “αυτή η αποσταθεροποιητική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει τις συνεχείς επιθετικές και επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε γειτονικές περιοχές”, συνεχίζει.

Το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την άνευ όρων υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καλεί την Τουρκία να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων.

Το Ερεβάν καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αναστείλει όλες τις ενέργειες στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο αυτήν την ώρα. Ειδικά από χώρες όπως η Αρμενία που δοκιμάζεται από τις απειλές Ερντογάν περί δράσης των τουρκικών δυνάμεων, αν απαιτηθεί στην διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν.

Ως γνωστόν, ο ”θρύλος” του στρατού των Αζέρων σύμφωνα με τους Τούρκους, Ibad Huseyinli, δήλωσε ευχαριστημένος με τις εξελίξεις για την Αγία Σοφία, ενώ ανέφερε πως στόχος είναι η κατάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μάλιστα ο ίδιος είχε αναφέρει πριν 20 ημέρες πως η Άγκυρα βοηθάει το Μπακού και πως ευελπιστεί για νέες ενισχύσεις.

Κοινή άσκηση με παρουσία αεροπορικών δυνάμεων Αζέρων και Τούρκων πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 10 Αυγούστου σε Μπακού, Ναχτσιβάν, Κουρνταμίρ, και Γιελάχ.

Η Τουρκία απείλησε ότι σε περίπτωση επίθεσης της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, δεν θα διστάσει να υποστηρίξει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει  ένα νέο μέτωπο και σε αυτήν την περιοχή από τα πολλά που έχει ανοίξει και απειλεί παντοιοτρόπως την χώρα αυτή. Είναι γνωστό ότι Τούρκοι αξιωματικοί καθοδηγούν τους Αζέρους και ευρίσκονται εντός του γενικού επιτελείου της χώρας.

Επίσης υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ακόμα και για  μεταφορά επίλεκτης μονάδος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, στο Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας την οποία θέλει να καθυποτάξει με τα σχέδια του.

Η δημιουργία τουρκικής βάσης δε στο Ναχιτσεβάν, αυτόνομη επαρχία των Αζέρων, αποτελεί πιθανόν το επόμενο βήμα της Άγκυρας στην κλιμάκωση της καταστάσεως, στις “παρυφές’ του Καυκάσου ενώ οι “φίλοι” Τσετσένοι καραδοκούν για νέα εξέγερση κατά της Ρωσίας ενώ στην Λευκορωσία έχουμε συνθήκες “Ουκρανικού Μαιντάν”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »