«Σήμερα είναι η πιο δύσκολη μέρα από τότε που είμαι Πρόεδρος της Σερβίας και καλώ τους Σέρβους να μην παγιδευτούν από τις αλβανικές προκλήσεις» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι τα μέλη της κοσοβάρικης ROSU (ειδικές αστυνομικές δυνάμεις), πλήρως οπλισμένα και χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα, μπήκαν στο κτίριο του μεγάλου φράγματος στη λίμνη Gazivode, έδιωξαν τον φρουρό και κατέβασαν τις σερβικές σημαίες που βρίσκονται εκεί.

Κατά την διάρκεια της εισβολής των Κοσοβάρων ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις (πιθανότατα χειροβομβίδες κρότου-λάμψης).

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχιων εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από τους πολίτες και την αστυνομία.

Ο Α.Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχιων να είναι ήρεμοι και ειρηνικοί καθώς και να σέβονται την KFOR και την EULEX.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η Δύση είναι χαρούμενη για τη συμπεριφορά του Aljbin Kurti, αλλά ότι θα ήταν, όπως είπε, πολύ αφελής και πολύ ανόητος, αν πίστευε ότι δεν είχαν τρόπο να τον κάνουν να συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς. σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Καλώ τον κόσμο να εμπιστευτεί την ηγεσία, που ψήφισε για ολόκληρη τη Σερβία, για κάθε παιδί, για κάθε συνταξιούχο και για κάθε πολίτη.

Το μήνυμα για τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο είναι ότι όσο δύσκολο κι αν είναι για όλους, εκεί δεν είναι παράδοση, είμαστε μαζί σας», κατέληξε ο Βούτσιτς.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Aljbin Kurti ότι όλες οι κινήσεις της Πρίστινα γίνονται σε συνεννόηση με την EULEX και την KFOR, ο Βούτσιτς είπε ότι είναι καλό που ο Kurti επεσήμανε ότι, όπως λέει, δεν είναι ο μόνος που θέλει να εκδιωχθούν οι Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πρέπει να ανησυχούν όταν βλέπουν την KFOR ή αν θα έπρεπε να αισθάνονται πιο ασφαλείς, ο πρόεδρος είπε ότι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια πρέπει να εμπιστεύονται την KFOR.

“Επειδή σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ, η KFOR είναι η δύναμη ασφαλείας που πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων. Ελπίζουμε ότι θα το κάνει. Εάν δεν γίνει, όλα θα ξεκαθαρίσουν αμέσως”, είπε ο Βούτσιτς.

Επισημαίνει ότι όλη την ημέρα ήταν σε επαφή με εκπροσώπους της ΕΕ και των Βρυξελλών και διαπραγματευτές…

“Η δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη.

Και ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς μίλησε επίσης με τον διοικητή της KFOR και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η KFOR δεν θα επιτρέψει την παράνομη εισβολή της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά της επαρχίας», είπε ο Βούτσιτς.

Ωστόσο, δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να πει αν θα γίνει ή όχι.

“Είπαν ότι το προηγούμενο βράδυ δεν είχαν ούτε καν πιστόλια. Μετά τους δείξαμε φωτογραφίες από σχεδόν όλα τα μέρη – Sočanica, Rudar, Zvečan, Kosovska Mitrovica και όχι μακριά από το Zupč κοντά στο Zubin Potoka, κόσμος παντού.

Αυτά είναι φυσικά αναλήθειες και ξέρουν ότι είναι αναλήθειες», είπε ο Βούτσιτς.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν και μέλη των λεγόμενων Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου ντυμένοι με αστυνομικές στολές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ακόμη και η KFOR εξέφρασε αντιρρήσεις εναντίον τους.

“Για εμάς, αυτές είναι δραματικές μέρες που δεν έχουμε καμία ενοχή, αλλά καμία απολύτως ενοχή. Και αν μπορούμε να είμαστε ήρεμοι για κάτι, είναι ότι η συνείδηση μας είναι καθαρή, αλλά δεν μπορείς να είσαι ήρεμος γιατί πρέπει να ανησυχείς για την ασφάλεια των ανθρώπων και οτιδήποτε άλλο.

Και τα χέρια σου είναι δεμένα, και όταν σε πάνε πίσω σε μια τέτοια γωνία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνεις πρέπει να πολεμήσεις», είπε ο Βούτσιτς.

Είπε στον σερβικό λαό να σέβεται την EULEX και την KFOR.

«Το μήνυμά μου είναι – σεβαστείτε την EULEX, την KFOR, μην τους αφήσετε να μας προκαλούν και επισημάνετε το εάν δείτε ότι υπάρχει πιθανότητα η άλλη πλευρά να εισάγει ειδικές μονάδες με μάσκες στα πρόσωπά τους για να πραγματοποιήσουν επίθεση στην EULEX. και της KFOR και προσπαθήσει να το αποδώσει στους Σέρβους», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών επεσήμανε αυτό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

“Δεν πάμε εναντίον της Kfor, ούτε εναντίον της EULEX, ούτε εναντίον κανενός. Θέλουμε απλώς να σώσουμε τον λαό μας και να μείνει στις εστίες του“, είπε ο Βούτσιτς.

Ζήτησε σεβασμό της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη συγκρότηση του ZSO.

«Τα λίγα που ζητάμε, δώστε λίγη δικαιοσύνη στους Σέρβους, σεβαστείτε τη συμφωνία των Βρυξελλών, είναι πιο εύκολο μετά οι Σέρβοι θα επιστρέψουν στους θεσμούς, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά φοβάμαι ότι λίγοι άνθρωποι το θέλουν», λέει ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο Πλέτνερ Μπον, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ έρχονται στο Βελιγράδι στις 17 Δεκεμβρίου.

«Θα υπάρξουν τέσσερις, πέντε ώρες σημαντικών συνομιλιών και μέχρι τότε ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με κάθε τρόπο και θα κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό», είπε ο Βούτσιτς.

«Έχουμε λάβει μέτρα για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας»

Ο Βούτσιτς είπε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της πατρίδας.

“Συνεπώς, εξέδωσα τις πιο σημαντικές εντολές. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τις δέχτηκε”, είπε ο Βούτσιτς.

Τονίζει ότι είναι περήφανος για στρατιώτες και αστυνομικούς.

«Όποτε υπάρχει μια κατάσταση κρίσης, είχαμε τρία με τέσσερα τοις εκατό όσων βγάζουν τα ρούχα τους, που φοβούνται και βρίσκουν αμέτρητους λόγους να κρυφτούν… Ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια, δηλαδή με βεβαιότητα τα τελευταία 40 χρόνια, ή 30 και εδώ και μερικά χρόνια, από τότε που δεν υπάρχει ο JNA (ο πρώην Γιουγκοσλαβικός Ομοσπονδιακός Στρατός) – δεν είχαμε αυτού του είδους τις προσλήψεις και αυτού του είδους την ανταπόκριση, τη διάθεση των ανθρώπων να διατεθούν στην πατρίδα τους.

Θέλω να πω σε όλους οι στρατιώτες πως είμαι περήφανος γι’ αυτούς, όλους τους αστυνομικούς»  είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς είπε ότι μια δύσκολη νύχτα περιμένει τους Σέρβους στο Κόσοβο.

“Ελπίζω και έχουμε διαβεβαιώσεις από την KFOR, από την Ευρώπη, ότι δεν θα προβούν οι Αλβανοί σε βίαιες ενέργειες κατά των διαδηλωτών.

Ελπίζουμε ότι θα πάει έτσι. Συνεχίζουμε να συζητάμε μαζί τους, αυτή είναι η δουλειά μας“, είπε ο Βούτσιτς.

«Ζητάμε να μην αγγίξει κανείς κατά λάθος τα μέλη της KFOR και της EULEX»
Σχετικά με τους ισχυρισμούς για την επίθεση στην EULEX, ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έγινε η επίθεση.

«Επιθέσεις κατά της KFOR και της EULEX δεν πρέπει να συμβούν και σε αυτό θα επιμείνουν οι Αλβανοί και θα φτιάξουν την όλη ιστορία, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να δείξουν στον κόσμο», λέει ο πρόεδρος.

«Ποια συμφωνία σέβεται η Πρίστινα, ποια συμφωνία σέβεστε, είναι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, είναι η Τελική Πράξη, το Ψήφισμα 1244, είναι η Συμφωνία της Ουάσιγκτον, πείτε μια από αυτές τις πράξεις που σέβεται η Πρίστινα, πείτε μια που σέβεστε οι Αμερικανοί », επεσήμανε ο πρόεδρος.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »