Σημαντική παρέμβαση

ΟΑρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους στους οποίους και έκανε σαφές ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σ΄ όλες τις προκλήσεις των Τούρκων οι οποίες προφανώς και είναι γνωστές στο ΝΑΤΟ, το οποίο συστηματικά καλύπτει την Τουρκία. Τόσο συστηματικά που πλέον υπάρχουν δικαιολογημένα βάσιμες υποψίες ότι τις επικροτεί κιόλας.

Σε ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι  ο Α/ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε: 

  • – Με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC) Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach) κατόπιν αιτήματος του, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ της 14 Μαΐου 2020 σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.
  • – Με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford) κατόπιν αιτήματος του και στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του. 

Οι Τούρκοι παραδέχθηκαν την ήττα τους: ”Ελληνικό Mirage κλείδωσε μαχητικό μας!”

Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. 

Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο.  

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Bγαίνει στο Αιγαίο ο Στόλος – Εντολή στους πιλότους της ΠΑ: ”Να μην παίρνουν ανάσα οι Τούρκοι”

Επιπρόσθετα, τόνισε την πρόσφατη απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, κατά την επίσκεψη τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »