Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η χώρα μας έχει κάνει αρκετά λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Θα μπορούσε με έξυπνες κινήσεις να μην είχε υλοποιηθεί το ψευδομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, όμως τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή άργησαν και τώρα απλά ”τρέχουμε”.

 

Τι δήλωσε ο βουλευτής
«Η Λιβύη κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Λιβύη ήρθε για να μείνει», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, λίγες ώρες μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι καμία συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, αν δεν συμμετέχει και η ίδια σε αυτή.

«Το γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας τον Νοέμβριο, της βοήθειας που έστειλε ο Ερντογάν, της κατάληψης αεροπορικής βάσης στη Λιβύη, όλα συνηγορούν ότι η Λιβύη θα είναι βασικό εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Διεθνή ΜΜΕ: ”Έρχονται εξελίξεις το καλοκαίρι” – Τι αναφέρουν Έλληνες Επιτελείς
«Η τάση που υπάρχει στη Λιβύη είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Ούτε η Ρωσία ήθελε να κερδίσει ο Χάφταρ 100%, διότι δεν του έχει εμπιστοσύνη. Φοβάται ότι αν κέρδιζε ο Χάφταρ, την άλλη μέρα το πρωί θα πήγαινε με τους Αμερικανούς. Οπότε, προτιμά μια συνεργασία με την Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου κάτι έχει κερδίσει ο Σάρατζ… Ο Χάφταρ δεν είναι στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από 3 μήνες…», τόνισε ο κ. Συρίγος.

Πώς, όμως, αντανακλούν τα παραπάνω στην Ελλάδα; Ο κ. Συρίγος εξηγεί: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ήρθε για να μείνει. Από την ώρα που δεν αλλάζει η κυβέρνηση στη Λιβύη και ο Σάρατζ ζει κι αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες, δεν πρόκειται ούτε καμία από τις δύο κυβερνήσεις να καταγγείλει τη συμφωνία, ούτε να δεχτεί να πάει στο διεθνές δικαστήριο, φοβούμαι, διότι αν ο Σάρατζ δεχτεί να το κάνει, αναιρεί τη συμφωνία με την Τουρκία», αναφέρει το newpost.gr

Σχολιάζοντας τους χάρτες που διαρρέει τις τελευταίες ώρες η τουρκική πλευρά, ο κ. Συρίγος είπε ότι δεν φέρνουν τίποτα καινούργιο: «Ο χάρτης αυτός είναι ο χάρτης που εστάλη από την Τουρκία στις 18 Μαρτίου στον ΟΗΕ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η έννοια της ‘Γαλάζιας πατρίδας’, όπως μας το λένε εδώ και καιρό. Αυτά που έκαναν οι Τούρκοι είναι βήματα που δείχνουν ότι επιθυμούν νομιμότητα».

”Πάγωσαν” οι Τούρκοι με τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου: ”Μας απείλησε!”
Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι γίνεται μια αλλαγή γηπέδου εκ μέρους της Τουρκίας, ως προς τα εξής: «Η Τουρκία μέχρι τώρα εμφανιζόταν ως ο διεθνής ταραξίας της περιοχής. Τώρα έρχεται και λέει ότι εγώ είμαι η νόμιμη και η Ελλάδα η παράνομη. (…) Όλα αυτά που κάνει είναι κινήσεις για να δείξει ότι έχει με το μέρος της τη διεθνή νομιμότητα. Από πλευρά διεθνούς δικαίου, ωστόσο, αυτά που έχει κάνει είναι έωλα, είναι αστεία. Αλλά για να μπορέσει να αποδειχτεί αυτό πρέπει να πάμε σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Εάν κανένας από τους δύο δεν δέχεται να πάει σε διεθνές δικαστήριο, τελειώνει η ιστορία. Σε αυτό πιέζει η Τουρκία τη Λιβύη. Να μην δεχτεί η Λιβύη να πάει σε διεθνές δικαστήριο».

Όπως εκτιμά, μάλιστα, «το επόμενο βήμα θα είναι να βγάλουν σεισμογραφικό σκάφος κάπου σε όλη αυτή την τεράστια περιοχή που δείχνει ο χάρτης».

Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς; «Η ελληνική πλευρά έχει δώσει εξαρχής το μήνυμα και ειπώθηκε και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ότι δεν θα δεχτούμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με οποιονδήποτε δρόμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »