Μπορεί η Ιστορία μετά το 1993 να επαναληφθεί το 2021; Είναι εφικτή η αναβίωση μιας νέας πολιτικής κρίσης, 28 χρόνια μετά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο, τον Αντώνη Σαμαρά; Θα τολμήσει να ρίξει από την πρωθυπουργία με αφορμή τα εθνικά θέματα έναν ακόμα Μητσοτάκη, μετά τον Κωνσταντίνο, τον Κυριάκο;

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που συζητιούνται έντονα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία εβδομάδα, μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο πρώην στον νυν πρωθυπουργό, μέσα από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Μόνο τυχαίος δεν είναι ο χρόνος που το επέλεξε, μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, δηλώνοντας αντίθετος με μια σειρά πολιτικών κινήσεων του σημερινού ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σαμαράς, με μια ακόμα υποκριτική παράσταση και φορώντας το προσωπείο του πατριώτη, επιχείρησε να αποδομήσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη διαφωνία του στην επανέναρξη των συζητήσεων με την Άγκυρα, την ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και στην υπερψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια (ως Βόρεια Μακεδονία).

Κατόπιν εορτής και επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» από τις 13 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να παριστάνει τον δήθεν υπερασπιστή της εθνικής γραμμής, που μέχρι τώρα αρνιόταν να στηρίξει. Γιατί μπορεί να υποστηρίζει αρκετά αυτονόητα και σωστά για πολλούς, τα οποία όμως ο ίδιος, αν τα πίστευε, θα είχε λειτουργήσει διαφορετικά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αν οι διαφωνίες του ήταν πραγματικές, θα είχαν κινηθεί έγκαιρα ο ίδιος και το σύστημά του, εμποδίζοντας να φτάσουμε στα σημερινά τετελεσμένα στα Ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό. Προφανές είναι, στο πλαίσιο αυτό, ότι παρουσιάζει την εικόνα του «πατριώτη αλά καρτ», με στόχο να συνεχίσει το… ροκάνισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως «σήκωσε το γάντι» και η μετωπική σύγκρουση των δύο φαντάζει πλέον αναπόφευκτη.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θεωρείται το alter ego του πρωθυπουργού, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του αν ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά. «Ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, προχωράει με την κρίση του και την άποψή του» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, προαναγγέλλοντας μάχη μέχρις εσχάτων.

Φαρμακερή Ντόρα

Από κοντά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρήκε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, με την κόντρα των δύο να μην τελειώνει ποτέ. «Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις, με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας» ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αδελφή του πρωθυπουργού και υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν τελικά ηττήθηκε από τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι διερευνητικές επαφές και μάλιστα με διευρυμένο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκαν και το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Θα ψηφίσει αντίθετα;

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, μέσω του περιβάλλοντός του, διαμηνύει πως «ό,τι έχω πει στο συνέδριο και στη συνέντευξη (στην “Καθημερινή”) θα το κάνω» και τα ερωτήματα που τίθεται είναι, αφενός, αν θα τον διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον ψηφίσει αντίθετα με την κομματική γραμμή στο θέμα των Σκοπίων, αφετέρου, τι θα πράξουν οι άλλοι βουλευτές που μέχρι τώρα βρίσκονται στο πλευρό του.

Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Β’ Θεσσαλονίκης), ο Στράτος Σιμόπουλος (Α’ Θεσσαλονίκης), ο Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), ο Διονύσης Σταμενίτης (Πέλλα), ο Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερία), ο Γιάννης Παππάς (Δωδεκάνησα), ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία) και ο Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνία). Κοντά του είναι επίσης οι υπουργοί Νότης Μηταράκης, Νίκη Κεραμέως, Σοφία Βούλτεψη και Νίκος Ταγαράς, με το παζλ να γίνεται αρκετά σύνθετο και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σε αντίθεση με τον άλλον πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιμένει να κινείται παρασκηνιακά και να παρεμβαίνει όπου μπορεί, ενώ έχει τη δυνατότητα να επιδρά σε εσωκομματικό επίπεδο, όπως στην ανάδειξη προέδρων στις τοπικές οργανώσεις και μελών στα όργανα της παράταξης.

Αλλά, αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, φαίνεται έτοιμος για τον «πόλεμο». Και αυτό, ενώ η αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης, διά του εκπροσώπου της Χρήστου Ταραντίλη, ήταν ήπια και με σκοπό να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό» ήταν η πρώτη αντίδραση, την οποία ακολούθησε η πολύ πιο οξεία του υπουργού Επικρατείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »