Στο έδαφος του Azovstal, από όπου έφυγαν περισσότεροι από 2,4 χιλιάδες Ουκρανοί εθνικιστές, στρατιώτες του στρατού, πεζοναύτες και συνοριοφύλακες, εργάζονται ειδικές ρωσικές μονάδες μηχανικών. Οι Sappers αναζητούν εκρηκτικά αντικείμενα και κρυψώνες στα μπουντρούμια. Οι εγκληματολόγοι τους ακολουθούν. Για το ποιοι μύθοι έχουν ήδη σκάσει και ποια μυστικά μπορούν να μας αποκαλυφθούν, μίλησε στο mk.ru ένας βετεράνος των ειδικών υπηρεσιών, ο απόστρατος υποστράτηγος Alexander Mikhailov.

– Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης παράδοσης των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας;

Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση ταξινομείται μέχρι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, – λέει ο Alexander Mikhailov. Για παράδειγμα, πολλά στοιχεία της επιχείρησης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου εξακολουθούν να είναι ταξινομημένα. Δεν το αποκλείω λόγω κάποιων λεπτών θεμάτων.

Δεν γίνονται όλα αυτόματα, έχει συγκεκριμένη διαδικασία, πρέπει να συνεδριάσει ειδική επιτροπή για αυτό. Και η παράδοση των μαχητών στο Azovstal είναι ένα σοβαρό θέμα, επομένως είναι απίθανο να περιγραφούν όλα λεπτομερώς. Θα σας πω ειλικρινά, συμβαίνει συχνά: όταν αρχίζουν να αποκαλύπτουν κάτι, προκύπτουν πολλά ανεπιφύλακτα ερωτήματα. Και υπάρχει μια κοινή φράση ότι είναι απίθανο να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια για τα στρατιωτικά γεγονότα. Γιατί ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Το πίσω μέρος κοιτάζει τι συμβαίνει από το δωμάτιο ανεφοδιασμού, ο διοικητής – μέσω του χάρτη, ο λοχίας – μέσα από το στόχαστρο. Οποιαδήποτε πληροφορία θα διαψευσθεί από όσους δεν έχουν αυτές τις πληροφορίες.

”Η επιχείρηση στο Azovstal ουσιαστικά έχει τελειώσει. Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Τώρα θα ξεκινήσει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι – η διερεύνηση ποινικών υποθέσεων εναντίον των μαχητών που βρίσκονταν εκεί. Ήδη τώρα μπορούμε να πούμε ότι έχουν σκάσει πολλοί μύθοι, ιδίως αυτός που αφορούσε το βιολογικό εργαστήριο στα υπόγεια του Azovstal”

— Πολλοί σημειώνουν την επιτυχία των διαπραγματευτών. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ειδικοί από την GRU του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας συμμετείχαν σε αυτές.

Είναι γεγονός ότι συμμετείχαν ειδικοί διαπραγματευτές. Πιθανότατα – εκείνοι που σχετίζονται με ψυχολογικό πόλεμο, που καταλαβαίνουν πώς να επηρεάσουν τον εχθρό. Δεν αποκλείω να είχαν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις οι συγγενείς των αγωνιστών και ίσως οι φίλοι και οι σύντροφοί τους.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Μπουντένοφσκ (η μαζική σύλληψη ομήρων από τρομοκράτες στο κεντρικό περιφερειακό νοσοκομείο τον Ιούνιο του 1995), όταν υπήρχε μια κατάσταση απολύτως αδιέξοδη, ο Shirvani Basaev, ο μικρότερος αδελφός του Shamil Basaev, μεταφέρθηκε από την Τσετσενία. Ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε οι αγωνιστές να φύγουν από το νοσοκομείο και να απελευθερώσουν τους ομήρους. Ο Σιρβάνι είπε ένα απλό, κατά τη γνώμη του, και προφανές: να φέρουν όλους τους συγγενείς τους, να τους βάλουν μπροστά στο μαιευτήριο και να πυροβολούν έναν έναν αν δεν αφήσουν κόσμο να βγει από το νοσοκομείο. Οι δικοί μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν. Και άκουσαν: «Τότε θα χάσεις». 

– Πώς καταφέρατε να καταλήξετε σε τέτοιο αποτέλεσμα ώστε η ηγεσία του Azov, να φύγει από το Azovstal και να παραδοθεί;

Πού έπρεπε να πάνε; Είχαν δύο δρόμους είτε να παραδοθούν, είτε να πάνε στον άλλο κόσμο!

– Πολλοί ήταν σίγουροι ότι ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας “Volyn”, ο υποδιοικητής του “Azov” με το διακριτικό κλήσης “Kalina” και ο ίδιος ο διοικητής του τάγματος Denis Prokopenko με το διακριτικό κλήσης “Redis” θα το υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος.

«Δεν χρειάζεται να εξιδανικεύουμε τους απατεώνες και να πιστεύουμε ότι είναι ικανοί για αυτοθυσία. Σημαντικό μέρος τους πάλεψε για χρήματα, δεν είχαν άλλα κίνητρα. Οι ιδέες που κήρυτταν ήταν πολύ στραβές. Ως εκ τούτου, δεν ήθελαν να δώσουν τη ζωή τους για τον Ζελένσκι. Και ποια είναι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας – δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Επίσης, όταν ένα άτομο μένει σε έναν περιορισμένο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ψυχισμός του αλλάζει δραματικά.

Αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 300-400 ξένοι στο Azovstal. Θα μπορούσαν οι ειδικές μας υπηρεσίες να αποσύρουν στρατηγούς και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ από το εργοστάσιο χωρίς να τραβήξουν την προσοχή για να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί τους στη Μόσχα;  

Οποιοσδήποτε εκπαιδευτής ή σύμβουλος βρίσκεται στη «σκιά», όπου μπορείτε να διαχειριστείτε τη διαδικασία και να δείτε ολόκληρο το πεδίο της μάχης. Τι μπορούσαν να δουν οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ από τα κελάρια του Azovstal; Αν και ομολογώ ότι θα μπορούσαν να είναι εκεί.

Τώρα όλοι σιωπούν. Ποιοι βγήκαν έξω, πού μεταφέρθηκαν, είναι απίθανο να δημοσιοποιηθούν. Νομίζω ότι είναι ένα καλό, παραγωγικό παιχνίδι.

Από αυτή την άποψη, θυμάμαι πώς την 1η Μαΐου 1960, κοντά στο Sverdlovsk, καταρρίψαμε ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2. Οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι ότι ο πιλότος ήταν νεκρός. Για αρκετές μέρες έλεγαν ότι ο πιλότος, χάθηκε. Ο Νικήτα Χρουστσόφ (Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΣΣΔ) ήταν σιωπηλός όλη αυτή την ώρα. Και 5 μέρες αργότερα, στις 5 Μαΐου, όταν οι Αμερικανοί είχαν ήδη ηρεμήσει, τους έδειξαν τον αιχμάλωτο πιλότο Πάουερς. Η δεύτερη σειρά αυτής της ιστορίας έχει ξεκινήσει. Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την ύπαρξη προγράμματος πτήσεων κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από την επικράτειά μας.

Επομένως, νομίζω ότι πλέον κανείς δεν θα παρουσιάσει κανέναν μέχρι να ληφθεί πολιτική απόφαση για τον χρόνο, τον τόπο και τη μορφή κατάθεσης.

-Τώρα, μετά τις ομάδες επίθεσης, οι ιατροδικαστές θα κατέβουν στα μπουντρούμια του Azovstal;

Νομίζω ότι οι ιατροδικαστές θα πάνε. Επειδή η τεκμηρίωση πρέπει να είναι ενημερωμένη, είναι σημαντικό να μην χαθούν αποδεικτικά στοιχεία. Καταλαβαίνετε, όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ποδοπατάνε ο ένας τον άλλον σαν τα μυρμήγκια, θα είναι μάταιο να ψάξουν κάτι εκεί.  

-Υπήρχαν στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στα καταφύγια προσπάθησαν να ανατινάξουν τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα tablet τους για να καταστρέψουν στοιχεία που αποδεικνύουν τα εγκλήματά τους κατά αμάχων στο Ντονμπάς.

Μπορεί να κατέστρεψαν τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ, αλλά πληροφορίες μπορούν να βρεθούν και να ανακτηθούν. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Όλα θα χρησιμοποιηθούν για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »