Έντονες καταστάσεις βιώνει και πάλι τις τελευταίες ημέρες ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός
Στις 6 Ιουνίου Αλβανοί εθνικιστές του κινήματος «Τα παιδιά της Λιαπουριάς» έκαψαν σημαία της Βορείου Ηπείρου στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας, ενώ σύμφωνα με τη σελίδα τους στο facebook, προγραμματίζουν στις 17 Ιουνίου διαμαρτυρία μπροστά από το ελληνικό προξενείο του Αργυρόκαστρου στην οποία προτίθενται να ζητήσουν την απομάκρυνση του Έλληνα προξένου.

Με την πυρπόληση της σημαίας της Βορείου Ηπείρου «τα παιδιά της Λιαπουριάς», απλούστατα παραδέχτηκαν ότι η Βόρειος Ήπειρος και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα υφίστανται και τους φοβίζει.

Στις 12 Ιουνίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λέγοντας ότι, δεν είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική εθνικότητα.

Εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας οι λεηλασίες στη Β. Ήπειρο

«Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες της μειονότητας έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά τους δικαιώματα; Ναι. Αλλά είναι μόνο αυτοί που έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά δικαιώματα; Όχι. Όλη η χώρα, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της χώρας, έχει ένα βάρος μιας πολύπλοκης κληρονομιάς που σχετίζεται με τους τίτλους περιουσιακών δικαιωμάτων, τα αρχεία, τα συστήματα», υποστήριξε.Η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, εργάζεται για τη βελτίωση της κατάστασης και ήδη υπάρχει πρόοδος και μια νέα νομοθεσία που έχει και τη στήριξη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Μόνο που ο κ. Ράμα δεν εξήγησε γιατί στο ιδιοκτησιακό βγαίνουν πάντα κερδισμένοι Αλβανοί καταπατητές εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καθώς και γιατί το αλβανικό κράτος χαρακτηρίζει ιδιωτικές εκτάσεις που ανήκουν σε Έλληνες ως κρατικές με το «έτσι θέλω», ώστε να τις πουλήσει έναντι πινακίου φακής σε Aλβανούς ολιγάρχες για χάρη της… τουριστικής ανάπτυξης.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ράμα τον Δεκέμβριο του 2015 είχε μπει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα για το ποιος έφερε τους περισσότερους Aλβανούς εποίκους στους Αγίους Σαράντα.

Στο ελληνικό χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων σημειώθηκαν από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου κλοπές και σοβαρές φθορές σε τουλάχιστον πέντε σπίτια, με τις αλβανικές Αρχές να μένουν απαθείς μπροστά στα ληστρικά φαινόμενα.

Τέλος ο κ. Γιάννης Κατσίφας, πατέρας του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, καλείται να δικαστεί την Τρίτη 16 Ιουνίου στο πρωτοδικείο Αργυροκάστρου με την κατηγορία παράνομης οικοδομικής εργασίας. Η δίωξη αφορά το προσκυνητάρι που η οικογένεια θέλησε να τοποθετήσει στο βουνό, στο σημείο όπου ο γιος της σκοτώθηκε από τις αλβανικές επίλεκτες δυνάμεις, στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Κατά τ’ άλλα ο Aλβανός πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκανε λόγο για «πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που είναι πιο παραδειγματικές απ’ ό,τι μεταξύ κυβερνήσεων κι αυτό δεν ισχύει μόνο τώρα αλλά τα τελευταία τριάντα χρόνια, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το άνοιγμα της Αλβανίας».

Όχι, δεν φταίει ο Έντι Ράμα που μας εμπαίζει τόσο απροκάλυπτα!

Το ζητούμενο είναι η στάση της Αθήνας. Ο Έντι Ράμα βρίσκει και τα κάνει.

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »