Ο Ερντογάν γυρίζει στην αγκαλιά της δύσης και ο Πούτιν ετοιμάζει σοβαρά αντίποινα εναντίον του
Μεγάλη γαλλική εφημερίδα ρίχνει τίτλους τέλους στην “λυκοφιλία” Πούτιν-Ερντογάν (διότι περί αυτού επρόκειτο), με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και το χάος στο εσωτερικό της Τουρκίας που έχει σε απόγνωση το ισλαμικό κόμμα και τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ίδια εφημερίδα διερωτάται για το που θα προσανατολιστεί τώρα η Μόσχα, αναφέροντας περί επικείμενης επικής εκδίκησης της Ρωσίας προς την Τουρκία.

“Πώς θα εκδικηθεί η Ρωσία για την «προδοσία» του Ερντογάν ( με τις ΗΠΑ); Αρχικά ξεκίνησε με την αποστολή περισσότερων τουριστών σε Ελλάδα-Αίγυπτο-Κύπρο, αλλά αυτό φυσικά δεν θα είναι αρκετό για να ξεπλυθεί η προσβολή.

Θα συνεχίσει η Ρωσία την υποστήριξή της στους νεο-κομμουνιστές Κούρδους του PKK;

Ταυτόχρονα, θα ενταχθεί στον άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που αντιτίθεται τα νεο-Οθωμανικά επεκτατικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο;

Στις 18 Απριλίου 2021, Ισραήλ και Ελλάδα, τα δύο αντικείμενα μεγάλου μίσους του Σουλτάνου, υπέγραψαν 22ετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Με γνώμονα την ιστορία κυρίως, ο παλιός ρωσικός-τουρκικός ανταγωνισμός μόλις έχει ξαναρχίσει”, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Υποστηρίζοντας στρατιωτικά και πολιτικά την αγαπημένη της Δύσης, Ουκρανία, ο Ερντογάν ξαφνικά διαδραματίζει έναν θετικότατο ρόλο στα μάτια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μεταβάλει έτσι τον Πούτιν σε ρόλο του απόλυτου κακού, ο οποίος διώκει τον Ναβάλνι, ενώ με αφορμή την έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014 (από δύο πράκτορες GRU, οι οποίοι τέσσερα χρόνια αργότερα στο Salisbury δηλητηριάζουν τον «προδότη» Skripal), προκαλεί έναν διπλωματικό πόλεμο κατά της Μόσχας.

“Ο Μεγάλος Τσάρος της Ρωσίας του 21ου αιώνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις βίωσε την πρώτη του στρατηγική ήττα, αφού έχασε τον Ερντογάν, και την “πεντάχρονη φιλία του.

Στη νότια πλευρά της Ρωσίας, ο Πούτιν είχε καταφέρει, από τον Αύγουστο του 2016, να οικοδομήσει μια αντιδυτική συνεργασία με τον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο, έναν νεο-οθωμανό σουλτάνο που δέχθηκε την παράδοση στον τουρκικό στρατό ρωσικών πυραύλων S-400 προκαλώντας μεγάλη οργή στην δύση”, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα.

Ρωσία και Τουρκία είχαν μοιράσει τη Λιβύη σε δύο ζώνες επιρροής, την Τριπολιτάνια που έλεγχε η Τουρκία, και την Κυρηναϊκή που έλεγχε η Ρωσία. Μαζί με το Ιράν, είχαν οικοδομήσει τον άξονα της Αστάνα, για να διευθετήσουν το συριακό ζήτημα μαζί.

Κατανοώντας το παιχνίδι του τουρκικού εθνικισμού που ασκούσε ο Ερντογάν, ο Πούτιν επέτρεψε στον Τούρκο πρόεδρο να μετακινήσει το στρατό του στα κουρδικά καντόνια της Βόρειας Συρίας.

Όταν ο ναός της Αγίας Σοφίας ( η σπουδαιότερη εκκλησία της ορθοδοξίας) μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με διάταγμα του Ερντογάν, ο ηγέτης του Κρεμλίνου έμεινε σιωπηλός, ενώ μέσα του πίστευε ότι η “Αγία Ρωσία” ενσωματώνει ιστορικά την Τρίτη Ρώμη.

Τώρα όμως ο Πούτιν εκτέθηκε βάναυσα από τον φίλο του Ερντογάν.

Στις 10 Απριλίου 2021, ο πανίσχυρος Τούρκος πρόεδρος υποδέχτηκε θερμά, στην Κωνσταντινούπολη, τον χειρότερο εχθρό του Πούτιν, τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι και συμφώνησε να του πουλήσει νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB-2 (τα οποία βοήθησαν στην νίκη, τόσο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, όσο και ενάντια στους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner την άνοιξη του 2020 στη Λιβύη).

Τουρκία και Ουκρανία αποφάσισαν να κατασκευάσουν από κοινού drone και μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov.

Με την ευκαιρία αυτής της τουρκο-ουκρανικής συνόδου κορυφής όμως, ο νεο-οθωμανός σουλτάνος ​​κατήγγειλε την «κατοχή» της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλούμενος την ιστορία θυμήθηκε ότι πριν την κατάκτηση της Κριμαίας από την Τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη, η χερσόνησος ήταν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από δύο αιώνες, με το όνομα Χανάτο της Κριμαίας.

Ο ίδιος ανήσυχος και θέλοντας να επεκτείνει τη θέση του στη Μαύρη Θάλασσα, θα προτιμούσε μια Κριμαία που κυβερνάται από μια αδύναμη Ουκρανία, παρά από την ισχυρή Ρωσία.
Ο Ερντογάν όμως, με τις πρόσφατες κινήσεις του “σκοτώνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”, αφού δείχνει στον κόσμο την ανεξαρτησία του και τη δύναμη της βιομηχανίας όπλων του, ενώ ταυτόχρονα συμφιλιώνεται με το ΝΑΤΟ και πλησιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι η ήδη εξασθενημένη οικονομία του δεν μπορεί να αντέξει νέες κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στις 15 Απριλίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εντολή που απαγορεύει στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν απευθείας στη Ρωσία, ρωσικά κρατικά ομόλογα ή μετοχές του ρωσικού κυβερνητικού Ταμείου.

Αυτή η κίνηση του Λευκού Οίκου ελήφθη για να τιμωρηθεί η Ρωσία για τις πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ιδίως για την παραβίαση της SolarWinds (εταιρείας που εδρεύει στο Τέξας και είναι εισηγμένη στη Wall Street, και παράγει λογισμικό διαχείρισης που χρησιμοποιούνται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ).

Όλα αυτά λοιπόν και πολλά άλλα που δεν είναι γνωστά, οδηγούν τους ειδικούς να δηλώσουν ότι πλέον Ρωσία και Τουρκία ευρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη, με την Μόσχα να αντιδρά δυναμικά το επόμενο διάστημα με επίκεντρο την Α.Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα.

Ποια ακριβώς θα είναι τα φανερά ή τα κρυφά αντίποινα του Πούτιν στον Ερντογάν δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα τα δούμε το επόμενο διάστημα και θα κάνουν οπωσδήποτε μεγάλο “θόρυβο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »