Έρχεται σχέδιο “Σαντάμ” κατά της Τουρκίας στην Λιβύη που θα σημάνει το τέλος της τουρκικής επεκτατικότητας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για ΗΠΑ και Γαλλία στην Μεσόγειο είναι η παρουσία Τουρκικών αεροναυτικών βάσεων και δυνάμεων μαζί με τους 12-13 χιλιάδες Τζιχαντιστές στο λιβυκό έδαφος.
Σύμφωνα με την Mary Fitzgerald, ειδική επί θεμάτων Λιβύης και συνεργάτη του ινστιτούτου ICSR, ο Γάλλος πρόεδρος έχει σχέδιο “εξανδραποδισμού” Τούρκων και Τζιχαντιστών από την Λιβύη, με την στήριξη και των ΗΠΑ, οι οποίες απαίτησαν πριν λίγες ημέρες την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την χώρα αυτή, σε μια σημαντική στροφή της πολιτικής τους μετά την εποχή Τραμπ.
“Τα σχόλια του Μακρόν για τη Λιβύη αναφέρουν την άμεση ανάγκη να «διορθωθεί η κατάσταση στη Λιβύη» «ξεφορτώνοντας» τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από την χώρα μαζί με τις «χιλιάδες τζιχαντιστές» που στάλθηκαν εκεί”, δηλώνει η ίδια σχολιάζοντας το Γάλλο πρόεδρο.
Η ίδια εκτιμά μια πολύ σκληρή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ Τούρκων και Γάλλων από τη Λιβύη έως τη Νέα Υόρκη και τη Ρωσία.
Πριν λίγο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την πρόσφατη κριτική τους για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο Τζαμί Hazreti Ali στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι το περιστατικό στο Boğaziçi δεν μπορεί να θεωρηθεί μαζική διαμαρτυρία φοιτητών.
Δεν υπάρχουν προβλήματα στα άλλα 206 πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο όσον αφορά την εκπαίδευση όσο και την υποδομή, αλλά μόνο το Πανεπιστήμιο Boğaziçi μετατράπηκε σε ζήτημα”, είπε. “Δεν θα είναι σε θέση να μετατρέψουν το ζήτημα σε κάτι σαν τα περιστατικά του Γκεζί”, δήλωσε ο Ερντογάν, καθώς επανέλαβε ότι ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες όπως το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαϊκού Κόμματος του ΠΚΚ (HDP) εκμεταλλεύτηκαν το ζήτημα. ΗΠΑ και Γαλλία δεν είναι σε θέση να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας”, τόνισε ο ίδιος. ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.
Οι Τούρκοι προ παρόν, σύμφωνα και με το τουρκικό υπουργείο άμυνας εκπαιδεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Λιβύης.
“Αυτό αφορά δράση στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών”, εξήγησε το τουρκικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση στο Twitter.
Δημοσιεύθηκαν μάλιστα και εικόνες της εκπαίδευσης που δείχνουν ότι οι Λίβυοι στρατιώτες υλοποιούν ασκήσεις προμήθειας οξυγόνου, σενάρια της λιβυκής ακτοφυλακής κατά ύποπτων σκαφών και τόπους φύλαξης βάσεων.
Απώτερο σχέδιο των Τούρκων είναι να μείνουν για πάντα στην χώρα αυτή, “αρμέγοντας” τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης για πολλά πολλά χρόνια.
ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ όμως έχουν άλλα σχέδια για την χώρα αυτή μαζί με την Ρωσία, και ετοιμάζουν να επέμβουν δυναμικά.
Αν ρωτούσε κανείς από που θα μπορούσε να ξεκινούσε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και δύσης, η απάντηση θα ήταν η Λιβύη.
Ο κύριος λόγος είναι η παρουσία τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ακτές της και στην ξηρά, καθώς και η τουρκική διείσδυση στην Βόρεια Αφρική που έρχεται σε αντίθεση με τα γαλλικά διαχρονικά συμφέροντα.
Ποιο θα ήταν ένα πιθανό σενάριο για την Λιβύη
Ένα πιθανό σενάριο για την εκδίωξη Τούρκων και Τζιχαντιστών από το λιβυκό έδαφος θα ήταν μια επέμβαση ΝΑΤΟ-ΕΕ από κοινού με την Γαλλία “μπροστάρισα” για αυτονόητους λόγους.
Μια ήττα των Τούρκων στην χώρα αυτή θα οριοθετούσε το τέλος της τουρκικής παρουσίας και σε άλλες χώρες όπως την Σομαλία, την Συρία αλλά και το Ναγκόρνο σε μια πιθανή ιδιότυπη συμφωνία Ρώσων και Αμερικανών.
Η Λιβύη και οι ακτές της ελέγχουν το κέντρο της Μεσογείου από όπου διακινούνται τεράστια συμφέροντα, τα οποία σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί να ελέγχουν οι Τούρκοι με δύο ναυτικές και μία αεροπορική βάση.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε την συγκρότηση της δυνάμεως Tahuba, από την Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ,στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχει η Ελλάδα.
Η δύναμη αυτή θα είναι η ”υβριδική δύναμη” της συμμαχικής διοίκησης κατά των νεο-οθωμανών Τούρκων στην Αφρική και για αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλει κανείς.