Περικυκλώνεται η πόλη – Ελιγμός τανάλια του ρωσικού Στρατού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Soledar καθώς ο ρωσικός Στρατός μαζί με τις δυνάμεις Wagner εξαπέλυσαν γενική επίθεση κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου θέτοντας την πόλη σε ημιπερικύκλωση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπό το βάρος της ρωσικής επίθεσης, αναγκάστηκαν να μπουν μέσα στα ορυχεία άλατος.

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση στο Soledar από 3 άξονες:

  1. προσέγγισαν την πόλη από το βόρειο τμήμα από την Γιακόβλεφκα
  2. Από τον κεντρικό άξονα κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ντεκονσκάγια (Dekonskaya)
  3. Από τον νότο, περιοχή Bakhmutskoye, προσεγγίζουν την πόλη Κράσνα Γκόρα

Εκτός από την επίθεση προς Κράσνα Γκόρα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από Yakovlevka προς Razdolevka και Vesele. Οι Ρώσοι όπως θα δείτε παρακάτω επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ελιγμό παρόμοιο με αυτό που κάνουν στο Bakhmut.

 

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Ρώσων είναι η κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού. Η επίθεση ξεκίνησε από τα κτίρια του τοπικού γυμνασίου που κατέλαβαν πρόσφατα μετά από μάχες 4 μηνών.

Τη νύχτα της 3ης Ιανουαρίου, έγιναν σφοδρές μάχες με ρωσική πρόοδο σε βάθος έως και 800 μέτρων, και κατά μήκος του μετώπου έως και 1,7 χλμ.

Πλέον οι Ρώσοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης ώστε να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να παραδοθούν.

Οι δυνάμεις της Wagner PMC έχουν σχεδόν φτάσει στα διάσημα ορυχεία της Artyomsol Enterprise.

Βίντεο: Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά θέσεις των Ουκρανών στο Soledar

Μπήκαν στα αλατωρυχεία οι Ουκρανικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις της 128ης Ταξιαρχίας και 61ης Ταξιαρχίας κατέφυγαν προς τα αλατωρυχεία.

Μετά την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού της Ντεκόνσκαγια, οι Ουκρανικές δυνάμεις αρχίζουν να μπαίνουν στις στοές των ορυχείων άλατος του Soledar. Πλέον οι Ρώσοι μιλούν ανοιχτά για “Azovstal 2” και παρακάτω εξηγούν τον λόγο.

Οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς δέχονται επίθεση σχεδόν από παντού.

Ο ρωσικός Στρατός εκτός από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ντεκόνσκαγια, κατέλαβε ένα φυλάκιο του 109ου ουκρανικού Τάγματος στη γραμμή Soledar-Vesele και 3 οχυρές θέσεις των Ουκρανών στο νότιο Soledar.

Παράλληλα, ο Ρωσικός Στρατός και οι δυνάμεις του Ντονέτσκ συνεχίζουν να αυξάνουν την ζώνη ασφαλείας γύρω από την Yakovlevka εξαπολύοντας επίθεση προς το Razdolevka (Βόρεια του Soledar)

Η γενική επίθεση από 3 διαφορετικούς άξονες επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να φτάσουν στις παρυφές του Vesele και να καταλάβουν μια ουκρανική οχυρή θέση σε λόφο που επιβλέπει την πόλη του Soledar από τα βόρεια.

Σε Razdolevka και Vesele συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις. Η Razdolevka έχει στρατηγικής σημασίας θέση καθώς βρίσκεται στον δρόμο Seversk-Soledar.

Bίντεο: Δεύτερο μπαράζ ρωσικού πυροβολικού με Grad MLRS στο Soledar – Καταστράφηκαν και M-777

Σταδιακή επιχειρησιακή περικύκλωση του Soledar – Ποια η κατάσταση στην πόλη

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν για την κατάσταση στο Soledar:

“Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν σταδιακά σε επιχειρησιακή περικύκλωση το Soledar.

Μονάδες του ρωσικού στρατού και μονάδες της PMC «Wagner» συνεχίζουν να επιτίθενται στο Soledar από βορρά και νότο για να αποφευχθεί μια κατά μέτωπο επίθεση στις οχυρωμένες θέσεις του εχθρού. Ταυτόχρονα, σημειώνεται μια αρκετά δυναμική πρόοδος, η οποία στο μέλλον θα μας επιτρέψει να θέσουμε την πόλη σε επιχειρησιακή περικύκλωση.

Οι δυνάμεις «Βάγκνερ» ανέφεραν ότι οι ουκρανικές μονάδες του 128ου OGSHBr που είχαν την βάση τους στην Υπερκαρπάθια (Ζακαρπάτσκα) εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους. Οι “Βαγκνερίτες” ελέγχουν πλέον το ουκρανικό προπύργιο στην θέση αυτή.

Προηγουμένως, αυτή η ομάδα είχε επανεξοπλιστεί βιαστικά με εφέδρους και μεταφέρθηκε σε αυτήν την τοποθεσία από την κατεύθυνση Ζαπορίζιε.

Με φόντο τις μεγάλες εχθρικές απώλειες, εντείνονται οι διαφωνίες μεταξύ στρατιωτών και διοικητών των ουκρανικών Ταξιαρχιών. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μονάδες χάνουν την μαχητική τους αποτελεσματικότητα και η απόσυρσή τους προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζιε λόγω υποστελέχωσης είναι πιθανή.

Περαιτέρω επίθεση στην πόλη περιπλέκεται από τα αλατωρυχεία, τα οποία διασυνδέονται με υπόγεια περάσματα. Σε βάθος εκατοντάδων μέτρων έχει δημιουργηθεί ένα υπόγειο φρούριο από τον εχθρό, υπάρχουν χώροι για προσωπικό, αποθήκες πυρομαχικών ακόμα και υπόστεγα στρατιωτικής τεχνολογίας.

Οι νάρκες και τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αποτελούν τον κύρια άμυνα του εχθρού.

Όμως η κατάσταση στο Soledar δεν είναι υπέρ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που είπε ακόμη και ο Ζελένσκι στη χθεσινή του ομιλία.

Εάν η δυναμική της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων συνεχιστεί, τότε θα είναι δύσκολο για τον εχθρό να βγει από την περικύκλωση και η πόλη θα καταληφθεί”.

Βίντεο: Καταστροφή ουκρανικών BMP στο Soledar

Δείτε τους χάρτες: Η επίθεση του ρωσικού Στρατού από 3 άξονες

Χάρτης: Οι άξονες της ρωσικής επίθεσης και οι θέσεις των ορυχείων άλατος

Χάρτες: Η επίθεση από Yakovlevka προς Razdolevka και Vesele

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »