Μετά τη διακοπή των πτήσεων πολλοί Έλληνες αναζητούν τρόπους να επιστρέψουν στην Ελλάδα – Θεωρούν τα μέτρα ασφαλέστερα

Παγκόσμια αστυνομοκρατία. Επαληθεύεται το σενάριο του ιδρύματος Ροκφέλερ. Επαληθεύεται και ο Μπιλ Γκέιτς που το 2015 είχε προβλέψει σε σενάριο την πανδημία. Ένα δις άνθρωποι σε 50 χώρες βρίσκονται σε συνθήκες καραντίνας. Δαιμονοποιούνται οι κινέζοι που τρώνε νυχτερίδες, όπως παλιά οι τρελοί μουσουλμάνοι που ζώνονταν – που φορούσαν γιλέκα με βόμβες. Η παγκοσμιοποίηση καταρρέει. Η ενωμένη Ευρώπη αποσυντίθεται. Η Κινέζικη οικονομία αποσυνδέεται από τη δυτική.  H Morgan Stanley προβλέπει βαθύτατη ύφεση φέτος για τη χώρα μας. Άγνωστος ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σταματούν από όλες οι επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία αλλά και την Τουρκία, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σε Αναστολή όλων των δρομολογίων εξωτερικού από 26 Μαρτίου προχωρά η Aegean μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Έχω την εντύπωση ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών – ίσως οι περισσότεροι – ακολουθούμε τις οδηγίες της κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν φτάνει, γιατί οι επόμενες ημέρες θα φέρουν περισσότερα κρούσματα και ο κορονοϊός θα απλωθεί σε περισσότερες περιοχές που δεν έχουν την απαραίτητη ιατρική υποδομή.

Σύμφωνα με όσα άκουσα από τα χείλη του κου Τσιόδρα εκτιμάται ότι μπορεί να έχουμε 8 με 10.000 κρούσματα, επομένως είναι άγνωστος ο αριθμός εκείνων που έχουν ή μεταφέρουν τον ιό. Επομένως, όσα μέτρα καλούμεθα να εφαρμόσουμε, πρέπει να τα εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα, σχολαστικότητα και συνέπεια.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στον κο πρωθυπουργό και να τον παρακαλέσω να βελτιώσει τη χροιά της φωνής και τη γλώσσα του σώματος, ορισμένων συνεργατών του, που επιχειρούν να μετατρέψουν την εθνική προσπάθεια σε κομματική ή προσωπική πολιτική προβολή. Διότι έχει τεράστια σημασία, αυτές τις χαλεπές και επικίνδυνες ημέρες να ακούγονται οι στίχοι των μέτρων χωρίς να συνοδεύονται από άσχημη μουσική. Δίπλα στον σεμνό, ολιγόλογο, συναισθηματικό και πραγματιστή, καθηγητή κο Τσιόδρα, εμφανίστηκε μετά από πολλές ημέρες χθες ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. Ενδεχομένως, σκέφτηκε την προβολή του καθηγητή από τη γαλλική Figaro, ενδεχομένως σκέφτηκε ότι ο κος Τσιόδρας τον έβγαλε από το κάδρο και τα διεθνή μέσα τον εμφανίζουν ως τον αγαπημένο των Ελλήνων. Ενώ λοιπόν οι Έλληνες περίμεναν να ακούσουν από τον σοβαρό και λακωνικό κο Τσιόδρα πως πάει η κατάσταση, άκουσαν έναν ασθμένοντα και κομπάζοντα υπουργό Υγείας, να βγάζει εμμέσως πλην σαφώς έναν κομματικό λόγο για το πόσα κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός. Ήμαρτον. Έχει και η πολιτική ανοησία τα όριά της. Οι τηλεθεατές ήθελαν να ακούσουν από τον κο Τσιόδρα την εξέλιξη της νόσου και από τον επίσης σοβαρό και μετρημένο κο Χαρδαλιά τις διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων και βομβαρδίστηκαν από τον ασθμένοντα αρμόδιο υπουργό από δήθεν «βροχή» μέτρων που πάρθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι ενώ καταρρέουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας των μεγάλων κρατών, το δικό μας εθνικό σύστημα υγείας αντέχει. Χωρίς μάλιστα να αντιλαμβάνεται την κορύφωση της πολιτικής ανοησίας που προκαλεί βλάβη στο ήπιο ύφος του πρωθυπουργού και στην εικόνα των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, άρχισε με ταχυλαλία και κομπασμό να μας λέει, ότι προσελήφθη ένας αριθμός γιατρών και ένας αριθμός νοσηλευτών, οι οποίοι δεν έχουν πιάσει ακόμα δουλειά. Επίσης, άρχισε να μας λέει ότι μετέτρεψε ελάχιστες μονάδες αυξημένης φροντίδας σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών, καθηγητών και συνδικαλιστών χρειαζόμαστε περίπου 4.000. Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν μάσκες, γάντια και αναλώσιμα υλικά. Ήταν περιττό επίσης, για τα αυτιά  των αγωνιούντων τηλεθεατών, να ευχαριστεί ο υπουργός με έμφαση και υπερτονισμό τα αντίδωρα που μας έστειλαν οι κινεζικές εταιρίες από τη χώρα που ξεπήδησε ο ιός – δολοφόνος.

Οφείλω – κύριε Πρωθυπουργέ – να σας συστήσω να μην επιτρέψετε άλλους κομματικούς κομπασμούς από  τον αρμόδιο υπουργό ή άλλων στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Αυτό που θα ακολουθήσει τον ιό, το κύμα του λιμού με γιώτα, δηλαδή η παγκόσμια ύφεση – η συντριβή της ελληνικής οικονομίας, θα εξαλείψει, θα εξαφανίσει ουσιαστικά κάθε καλή προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Είναι λάθος, να νομίσει κάποιος από το περιβάλλον σας ή την κυβέρνησή σας ότι είναι καιρός για πολιτικούς κομπασμούς. Ο ιός θα κρατήσει. Ενδεχομένως μάλιστα να έχουμε και δεύτερο κύμα, όπως λένε διακεκριμένοι επιστήμονες. Επομένως, ας περιοριστούμε στη σοβαρότητα, την πειθαρχία και τη σύνεση.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, εάν οι επικοινωνιολόγοι, σας συμβουλεύουν να εμφανίζεστε με μηνύματα συχνά – πυκνά στην τηλεόραση ή να επαναλαμβάνετε το μήνυμά σας για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είναι πολύ λάθος. Η καταπίεση, η ψυχολογική φόρτιση, η αβεβαιότητα, μαζί με το οικονομικό τσουνάμι που θα έρθει, θα προκαλέσουν τεκτονικές δονήσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτό πρέπει να το ξέρετε εσείς και οι απέναντι και οι επόμενοι. Στο επόμενο διάστημα θα φανεί ότι δεν υπάρχει ούτε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ούτε ευρωπαϊκή συνοχή, ούτε πρέπει να αναμένουμε βοήθεια από τους Γερμανούς ή τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη που τρέχουν να σωθούν από τον αόρατο εχθρό.

Θα ήθελα αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, να περιορίσετε όσο το δυνατόν τους κομπασμούς και τις δηλώσεις του κου Κικίλια ή άλλων ότι αυτό το εθνικό σύστημα υγείας έχει  πάγια προβλήματα, τα οποία παραλάβατε από τους προηγούμενους και οι προηγούμενοι – όπως είπε χθες ο Υπουργός – από προηγούμενους. Το εθνικό σύστημα υγείας κατέστη ευάλωτο από τα αλλεπάλληλα μνημόνια που ψηφίσατε όλοι. Τα ΝΑΙ του πολιτικού προσωπικού έγιναν οι περικοπές, δεν αντικαταστάθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έβγαιναν στη σύνταξη. Ο θεός να μας λυπηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι ώρα για κομπασμούς. Ούτε για δηλώσεις : κάναμε αυτό ή το άλλο. Είναι ώρα για σεμνές φωνές, όπως αυτή του συνετού κου Τσιόδρα.

Επαναλαμβάνω μονότονα. Ο ιός δεν είναι απλό κρυολόγημα. Ο ιός δεν ανήκει στην οικογένεια των γριπών. Δεν είναι συνήθης κορονοϊός. Έχει συμπεριφορά που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Είναι απρόβλεπτος. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θρηνούν χιλιάδες νεκρούς. Το εθνικό σύστημα της Ιταλίας αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και πεθαίνουν αβοήθητοι. Στους διαδρόμους των ισπανικών νοσοκομείων άρρωστοι, αβοήθητοι, παραμένουν πεσμένοι κάτω στο δάπεδο των διαδρόμων. Στη Γαλλία οι νεκροί πολλαπλασιάζονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, όπως στην Ισπανία.

Εδώ τα κρούσματα άγγιξαν τα 700 και οι νεκροί έφτασαν τους 17. Ελπίζω η προσευχή όλων να συνεχιστεί και να μην υπάρξουν κάποιοι που θα πουν μέσα τους ή φωναχτά: καλά πάμε. Ας μην καυχηθούμε ότι έπιασαν τα μέτρα. Ας αποδώσουμε ό,τι συμβαίνει στη φροντίδα του Ύψιστου, του θεού. Είναι λάθος, είναι θανάσιμη πολιτική αμαρτία, η λαγνεία, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης να ανταγωνίζονται με σποτ, με πρωθυπουργικά μηνύματα ή με διανομή σποτ της αντιπολίτευσης που θέλει να κλέψει βλακωδώς, μέρος της δόξας του πρωθυπουργού ή των δήθεν πολιτικών οφελών αυτής της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία να πιστεύει, ότι οι πολίτες νιώθουν ευγνωμοσύνη, επειδή έχεις τέτοιο σύστημα υγείας.

Σε λίγο που το γερμανο – εποπτευόμενο δημόσιο πουγκί δεν θα μπορεί να ταΐσει τους ατάιστους ανέργους ή μικροαμειβόμενους – μικρο – απασχολούμενους, τότε θα δούμε τι σποτ θα κυκλοφορήσουν στη τηλεόραση.

Πρέπει να σας πω, ότι ο ιός έφερε πολλά λεφτά στην τηλεόραση λόγω αυξημένης τηλεθέασης και έριξε τις πωλήσεις των κυριακάτικων εφημερίδων από 35 έως 40%. Λεφτά βγάζουν όσοι παράγουν αντισηπτικά, τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα delivery και η κινητή τηλεφωνία. Όλες οι άλλες δουλειές είναι κάτω. 300.000 επιχειρήσεις, 1.200.000 εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Δηλαδή στα σπίτια τους αλλά ουσιαστικά στο δρόμο της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Με 800 ευρώ επίδομα δεν φωνάζεις ζήτω ο Μητσοτάκης, ούτε αποθεώνεις τις θεωρίες του κου Τσίπρα. Αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το φανταστεί ούτε ο Κυριάκος, ούτε ο Αλέξης, ούτε καν η κα Άγκελα Μέρκελ που βρίσκεται σε καραντίνα. Είναι ο θάνατος της ενωμένης Ευρώπης. Ή τουλάχιστον της γηραιάς ηπείρου, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι ο θάνατος της παγκοσμιοποίησης και η ανόρθωση τειχών, μεταξύ των εθνών. Ίσως ο κορονοϊός – ο ιππότης που καλπάζει με το κίτρινο άλογο – είναι ο νέος μεσοπόλεμος. Η επόμενη πολιτική διαμάχη, μόλις χαθεί αυτή η τουριστική σεζόν, θα είναι ποιος θα δώσει ένα κομμάτι ψωμί σε εκατομμύρια πεινασμένους.

Η επόμενη πολιτική διαμάχη θα είναι ποιος δεν θα περικόψει συντάξεις και μισθούς. Ο κορονοϊός φέρνει μεγαλύτερη ανισότητα.

Η χειρότερη εκτίμηση για την ελληνική οικονομία έρχεται από την Morgan Stanley που προβλέπει ύφεση για την Ελλάδα 5,3%. Η Morgan Stanley περιμένει απότομη πτώση όλων των δεικτών και βαθύτατη ύφεση λόγω των αποτελεσμάτων του COVID -19 και της κοινωνικής απομόνωσης. Συνολικά αναμένει μια συρρίκνωση του 5%. Επίσης για τις ευρωπαϊκές χώρες, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι αυτή η καθίζηση θα κυμανθεί από 2,3% έως 5,8%. Για την Ιταλία η ύφεση αναμένεται να φτάσει το 5,8% και για την Πορτογαλία 5,3%. Το 2021 εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, αναμένεται αναπήδηση και επιστροφή στην κανονικότητα. Ήδη αναπτύσσονται στο διαδίκτυο διάφορες θεωρίες για τη σύγκρουση που θα υπάρξει μεταξύ των κρατών. Των μεγάλων υπερδυνάμεων. Η εξήγηση που δίνεται επιστημονικά, ότι ο κορονοϊός προήλθε από μικρο- οργανισμό που βρίσκεται σε άγρια νυχτερίδα, που καταναλώθηκε από κάτοικο της Γιουχάν και στη συνέχεια μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο αμφισβητείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σε γειτονικές επαρχίες προς τη Γιουχάν, όπου οι άγριες νυχτερίδες είναι πολυάριθμες δεν εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα της νόσου. Έτσι πολλοί πιστεύουν – και αυτό φαίνεται σε εκατοντάδες άρθρα σε όλο τον κόσμο – ότι ο ιός δεν εμφανίστηκε μέσω φυσικής μετάλλαξης από ζώο σε άνθρωπο αλλά μάλλον παράχθηκε σε εργαστήριο ως πιθανός παράγοντας βιολογικού πολέμου. Αρκετές επιστημονικές αναφορές υποδεικνύουν ότι υπάρχουν στοιχεία του ιού που σχετίζονται με τον ιό HIV, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν αν πράγματι υπήρξε μετάλλαξη με την άγρια νυχτερίδα. Κάποιοι επιμένουν ότι έχει παραχθεί σε εργαστήριο και ότι έχει διαφύγει από τον ινστιτούτο ιολογίας της Γιουχάν, το οποίο εποπτεύεται από τις κινέζικες ένοπλες δυνάμεις. Κάποιοι άλλοι διερωτώνται γιατί αυτός ο ιός θερίζει στην κυριολεξία σε κάποιες χώρες, όπως τον Ιράν ή η Ιταλία.

Μερικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο – αυθαίρετα λένε ότι ο ιός αυτός δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με το εμβόλιό του. Ο κορονοϊός επηρεάζει τις εκλογές στην Αμερική. Το ισχυρό χαρτί του Τραμπ η οικονομία, τώρα θα κριθεί με διαφορετικά δεδομένα. Για αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος λέει συνεχώς ότι ο ιός είναι Κινέζος σχιστομάτης. Από την άλλη πλευρά, Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούν τους Αμερικανούς. Κάποιοι επιστήμονες θυμούνται το σενάριο του ιδρύματος Ροκφέλερ που είδε το φως της δημοσιότητας το 2010. Το σενάριο αυτό, αναφερόταν σε ένα παγκόσμιο αστυνομικό κράτος που αναδύεται μετά από μια πανδημία σε στυλ κορονοϊού. Ο μεγαλύτερος  οικονομικός εχθρός της Αμερικής, ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της AIibaba προσπάθησε να πείσει τους ακροατές του ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλό πράγμα αλλά πολλοί δεν την πιστεύουν γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται. Τώρα ο Τζακ Μα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων κινδυνεύει αφού μαζί με τους ανθρώπους θα σταματήσουν να κινούνται και τα εμπορεύματα. Όπως παλαιότερα, υπήρχε ένα αίσθημα αηδίας και αποστροφής για όλους τους τρελούς μουσουλμάνους – καμικάζι τρομοκράτες, τώρα αρχίζει να δαιμονοποιείται ο Κινέζος που μετακινείται και τρώει νυχτερίδες. Όπως είχε προβλέψει παλαιότερα ο Χάντιγκτον έχει αρχίσει η εποχή της σύγκρουσης των πολιτισμών. Δεν αποκλείεται ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύρραξη. Η κινέζικη οικονομία λόγω κορονοϊού μπορεί να αποσυνδεθεί από τη δυτική οικονομία. Αυτό που συνέβη στην Ιταλία, την οποία έχουν κατακλύσει χιλιάδες Κινέζοι επιχειρηματίες, ίσως αποτελέσει αιτία για την απομάκρυνση των Κινέζων από τα δυτικά κράτη.

Στα σπίτια τους πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 50 χώρες

Περισσότεροι από 659 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες καραντίνας, σε Γαλλία, Αργεντινή, Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, Ιράκ, Ρουάντα και Ελλάδα. Στον κατάλογο Κολομβία και Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο. Τι ισχύει σε Βρετανία, Γερμανία, Ιράν.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριo άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Tουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερα από 659 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα. Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.

Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.

Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και στις παραλίες.

Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ. Αυτό ισχύει στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία. Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο από αυτές. Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κορωνοϊός: Στη Νέα Υόρκη το 5% των κρουσμάτων παγκοσμίως

Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού στις ΗΠΑ με τον Covid- 19 να σκοτώνει πάνω από έναν πολίτη κάθε ώρα που περνάει, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί δραματικά στη Νέα Υόρκη, καθώς τόσο ο κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο όσο και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησαν επείγουσα και καλύτερη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16.887, δηλαδή το 5% των κρουσμάτων παγκοσμίως, όπως αναφέρουν οι New York times. Σύμφωνα με πρόβλεψη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να νοσήσει περίπου το 80% του πληθυσμού.

Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 30.000 κρούσματα

Το γεγονός ότι η πόλη της Νέας Υόρκης μετρά πάνω από 16.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα οφείλεται εν μέρει στην ταχεία επέκταση των δοκιμών αλλά και στην διάδοση του ιού σε όλη την πόλη. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 30.000.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 390 θάνατοι στις ΗΠΑ, με την κατάσταση της Νέας Υόρκης να έχει δεχτεί το πιο σκληρό πλήγμα της χώρας, με 114 θανάτους.

Προσωρινά νοσοκομεία σε τρία προάστια

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων σε τρία προάστια της Νέας Υόρκης. Τόνισε επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της πόλης, το Κέντρο Jacob Javits στο Μανχάταν θα γίνει προσωρινά νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο περιέγραψε χθες με μελανά χρώματα την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί: «Είμαστε τώρα στη Νέα Υόρκη που είναι το επίκεντρο αυτής της κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Απρίλιος θα είναι πολύ χειρότερος από τον Μάρτιο. Και φοβάμαι ότι ο Μάιος θα μπορούσε να είναι χειρότερος από τον Απρίλιο», τόνισε.

Κορωνοϊός: Συγκλονίζουν οι αριθμοί – 462 θάνατοι και 4.517 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στην Ισπανία

Ο αριθμός των νεκρών του κορωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο εισήχθη χθες Κυριακή στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού και αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που της έγιναν για τον νέο κορονοϊό, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

“Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εισήχθη χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο και έπειτα από ιατρικές εξετάσεις στις οποίες την υπέβαλαν, οι γιατροί αποφάσισαν ότι πρέπει να παραμείνει εκεί για να λάβει θεραπεία για αναπνευστική λοίμωξη”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η γεννηθείσα το 1957 Κάλβο υπεβλήθη σε εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόλις γίνουν γνωστά, καταλήγει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Κορωνοϊός: Περιέφραξαν τα… παγκάκια στην Τουρκία

Τα παγκάκια στις κεντρικές πλατείες της Αδριανούπολης στην Τουρκία, μπήκαν στο στόχαστρο της δημοτικής Αρχής, λόγω κορωνοϊού. Τις τελευταίες μέρες συνεργεία του Δήμου περιέφραξαν κοινόχρηστα παγκάκια και τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να εμποδίσουν συγκέντρωση και συνωστισμό πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτόησε κατοίκους της πόλης, που μάλλον δεν θέλησαν ν’ αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες λόγω κορωνοϊού, και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται σε κεντρικά μέρη της πόλης και να κάθονται δίπλα δίπλα σε περβάζια και εισόδους καταστημάτων και τραπεζών.

Κορωνοϊός: 3.611 τα κρούσματα στην Αυστρία – 585 νέα σε μία μέρα

Σχεδόν στο 20% επανήλθε η ημερήσια ποσοστιαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστρία, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 3.611.

Ειδικότερα, έπειτα από την ιδιαίτερα χαμηλή ποσοστιαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστρία, που καταγράφηκε χθες στο 15% σε σχέση με προχθές και ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ημερήσιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα, πριν από έναν μήνα, τα 585 νέα κρούσματα αντιστοιχούν σε ποσοστό ημερήσιας αύξησης 19,33% αύξησαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 3.611 στις 8:00 τοπική ώρα σήμερα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Κορωνοϊός-Αυστρία: Η κυβέρνηση παρατείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού -Μέχρι τις 13 Απριλίου

Η πορεία της ασθένειας στη διάρκεια της περασμένης, πρώτης εβδομάδας του “περιορισμού εξόδου” στην Αυστρία είχε οδηγήσει αρχικά σε περιορισμό της ραγδαίας μέχρι τότε αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, όπως διαπιστώνονταν από τα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Χθες, η αύξηση αντιστοιχούσε σε ποσοστό “μόνον” 15% σε σχέση με την προηγούμενη, προχθεσινή ημερήσια αύξηση που ήταν στο 20% και οι ειδικοί άφηναν να εννοηθεί πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αύξηση τις προηγούμενες επτά ημέρες είχε διαμορφωθεί στο 20,9%, ενώ την προηγούμενη, προτελευταία εβδομάδα η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων έφθανε κατά μέσο όρο το 40%.

Κορωνοϊός: Πού καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Αυστρία

Από το σύνολο των 3.611 έως σήμερα το πρωί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας, συγκεκριμένα 696, και ακολουθεί, με 676 κρούσματα, το ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που συνορεύει με την Ιταλία και, έως χθες, βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου, ενώ και οι 279 δήμοι και κοινότητές του έχουν τεθεί εδώ και έξι ημέρες σε συνολική καραντίνα.

Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 512 κρούσματα, Βιέννη (451), Στυρία (447), Φόραλμπεργκ (294), Σάλτσμπουργκ (358), Καρινθία (113) και Μπούργκενλαντ (64).

Κίνα: Οι κάτοικοι της Ουχάν επιστρέφουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους

Οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Ουχάν, από όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η πανδημία του κορωνοϊού, έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες επανήλθαν στους ρυθμούς του δύο μήνες μετά.

Η άρση των περιορισμών αποφασίστηκε την ώρα που το υπ. Υγείας της Κίνας δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα της covid-19 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο εντοπίστηκαν 39 εισαγόμενα κρούσματα σε όλη την Κίνα. Οι κάτοικοι της Ουχάν που θεωρείται ότι είναι καλά στην υγεία τους μπορούν πλέον να μετακινούνται μέσα στην πόλη, να παίρνουν το λεωφορείο ή το μετρό εμφανίζοντας την ταυτότητά τους, εξήγησαν οι αρχές.

Μπορούν επίσης να πηγαίνουν στην εργασία τους, εφόσον διαθέτουν τη σχετική άδεια από τον εργοδότη τους. Τέλος μπορούν να ταξιδεύουν εκτός Ουχάν σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι αν έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό SARS- CoV-2 και έχουν στην κατοχή τους ιατρική βεβαίωση.

Λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας στην πόλη αυτή οι αρχές αποφάσισαν στις 23 Ιανουαρίου να θέσουν όλους τους κατοίκους σε καραντίνα, ενώ ακολούθησαν σχεδόν όλες οι πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα εννέα νέους θανάτους λόγω του κορωνοϊού στη χώρα, όλους τους στην Ουχάν, όμως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Κυρίως οι άνθρωποι που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό αποτελούν πρόβλημα, ήδη έχουν αναφερθεί 507 εισαγόμενα κρούσματα.

Προκειμένου να αποφύγουν νέα επανεμφάνιση της επιδημίας οι αρχές της Κίνας επιβάλουν πλέον καραντίνα 14 ημερών σε όποιον φτάνει στη χώρα από το εξωτερικό. Επιπλέον από σήμερα όλες οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο εκτρέπονται σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια όπου γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στους επιβάτες και μόνο όσοι βρεθούν αρνητικοί στον κορωνοϊό μπορούν να πάνε στην κινεζική πρωτεύουσα.

Κορωνοϊός -Ταϊβάν: Πρόστιμο 31.000 ευρώ επειδή παραβίασε την καραντίνα για να πάει σε ντισκοτέκ

Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 30.900 ευρώ) επιβλήθηκε σε κάτοικο της Ταϊπέι που πήγε να χορέψει σε ντισκοτέκ, ενώ έπρεπε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο άνδρας αυτός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του για 14 μέρες μετά την επιστροφή του από περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο χθες, Κυριακή, το βράδυ εντοπίστηκε σε ντισκοτέκ κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας που έκανε η αστυνομία.

Οι αρχές του επέβαλαν το μεγαλύτερο πρόστιμο που προβλέπεται κατηγορώντας τον για “κακόβουλη ενέργεια”.

“Οι άνθρωποι που θα συλλαμβάνονται σε μέρη γεμάτα κόσμο και με κακό εξαερισμό θα στέλνονται σε κέντρα πρόληψης επιδημίας και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων Ταϊβάν”, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι Χου Γιου-ιχ. “Δεν θα δείξω καμία επιείκεια”, πρόσθεσε.

Τύπωμα χρήματος χωρίς όριο από την FED! Αλλαγή τάσης στις διεθνείς αγορές

Πυρ ομαδόν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Πριν από λίγο η Federal Reserve (FED) ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων για να στηρίξει την αγορά.

Συγκεκριμένα, η Fed είπε πως θα αγοράσει assets «στις ποσότητες που χρειάζεται» για να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Η Fed είχε προηγουμένως θέσει ως όριο αγορών παγίων τα 700 δισ. δολάρια

Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πολλά νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην η εικόνα στις διεθνείς αγορές, ο οποίες από το αρνητικό έδαφος που κινούνταν να περάσουν σε θετικό, ενώ επίσης με θετικό πρόσημο κινούνται και τα futures στην Νέα Υόρκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »