Η Αθήνα αρκείται στα λόγια
Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις που κορυφώθηκαν με την είσοδο του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού δήλωσε πως ζήτησε την σύγκλιση -εκτάκτως- του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Τουρκία. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα», ενώ επεσήμανε πως «οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές».

«Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα», είπε επίσης. Διαμήνυσε πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως τα λόγια δεν αρκούν και χρειάζονται άμεσες κινήσεις!

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Απειλές Ακάρ
«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία» αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρα αναφέρει επίσης πως «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας».

Αναλυτικά το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ:

«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων , συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »