Τι ανέφερε ο ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα και τα βήματα για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αιγυπτο
Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Με φόντο την κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών».

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας απάντησε και για την πορεία των συνομιλιών με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας μεν πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων και όχι επιβολή κυρώσεων.

«Έχουμε ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων, όχι να επιβληθούν κυρώσεις. Θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας».

Κληθείς να σχολιάσει την ρητορική το Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις δυνητικές του κινήσεις στο εξής, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως ο κ. Ερντογάν «έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο η Αθήνα να αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα, με τον κ. Δένδια να παραπέμπει στη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της εθνικής κυριαρχίας για κάθε ελληνική κυβέρνηση. «Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» κατέληξε ο υπουργός.

Δένδιας: «Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Νωρίτερα σε συνάντησή του ο Υπουργός με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, είχε στ  είλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως: ” η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »