Αναμένουμε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο

Ένα ύποπτο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει ξανά δύο ”μέτωπά” με ”όπλο” τους μετανάστες τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο. 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση, καθώς ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα. Βέβαια οι ΕΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα, όσο και το ΛΣ και θα δώσουν ”απαντήσεις” όταν χρειαστεί. 

Βέβαια τώρα ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να στείλει μετανάστες στη χώρα μας με κορονοϊό. Όσα δήλωσε μάλιστα χθες ο Τσαβούσογλου δεν ήταν τυχαία.  

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Akit ΤV δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι για την Άγκυρα στο προσφυγικό.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων  στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη , δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν καθώς επιβαρύνθηκε το κύμα ( προσφυγικό)» .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε και ανέφερε πως «η μη αντίδραση της Δύσης στην απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα είναι μια απαράδεκτη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.” 

Ο Σαλβίνι κατακεραυνώνει το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για χορήγηση αμνηστίας σε 600.000 παράνομους μετανάστες

Φόβος στα νησιά μας 
  


Τα “δώρα” της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές».

Με τη φράση αυτή αντέδρασε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, στο άκουσμα της είδησης για τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορονοϊού σε νεοεισερχόμενους μετανάστες από την Τουρκία. Ο ίδιος, παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα, μέσω των ντόπιων κατοίκων που ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες κατά τις δύο ημέρες που βρίσκονταν σε παραλία, μέχρι να βρεθεί χώρος καραντίνας για την προσωρινή φιλοξενία τους. 

Το χρονικό 

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 6 Μαϊου, έφτασε σε ακτή κοντά στο Καλό Λιμάνι στις βόρειες ακτές της Λέσβου μια βάρκα με 51 μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν. Ήταν η πρώτη άφιξη στο νησί μετά από ένα μήνα μηδενικών ροών. Λόγω τοπικών αντιδράσεων και διαξιφισμών δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμος χώρος καραντίνας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την προσωρινή τους φιλοξενία σε συνθήκες απομόνωσης για 14 μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.


Οι 51 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, με το μικρότερο απ΄ αυτά ηλικίας μόλις δύο μηνών, μεταφέρθηκαν σε ερημική παραλία στο Καλό Λιμάνι, όπου διανυκτέρευσαν με υπνόσακους που τους έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ κάτοικοι της περιοχής τους προμήθευσαν τρόφιμα και νερό. 

Δήμαρχος: Επικίνδυνα τα «δώρα» της γείτονος 

Ασυδοσία τέλος: Έφοδος των Αρχών σε τρεις ΜΚΟ για το μεταναστευτικό: Κατέσχεσαν έγγραφα, τιμολόγια & υπολογιστές

Σε ανάρτησή του στο Facebook,  ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος παρέθεσε τα τρία συμπεράσματά του από τις εξελίξεις:

α) Τα “δώρα” της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές

β) Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μέτρα αποσύρονται σιγά σιγά εμείς εδώ αρχίζουμε πάλι τις “ιχνηλατήσεις” (μόλις χτες έγραψα ότι το μεταναστευτικό για το νησί είναι “υποκείμενο νόσημα”)


γ) Άραγε αν ο Δήμος δεν είχε συναινέσει για δημιουργία χώρου – καραντίνας και οι άνθρωποι αυτοί τριγύριζαν στο Καλό Λιμάνι, σήμερα τι θα γινόταν;

Συνεχίζοντας, ο κ.Βέρρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά στην κοινότητα. «Ήδη πρέπει να ελεγχθούν πάνω από 20 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους-ελπίζω από απόσταση – και τα οποία εν τω μεταξύ ήρθαν σε επαφή με άλλα 120 ή 520. Ξέρετε και εμείς ανησυχούμε για τον χώρο μια που είναι ιδιωτικός-δεν έχουν την αποκλειστικότητα κάποιοι – αλλά τώρα προέχει η δημόσια υγεία», αναφέρει και καταλήγει, απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγόρησαν γιατί συναίνεσε στη δημιουργία δομής καραντίνας: «Ξέρετε και εμείς θέλουμε να φεύγουν άμεσα με καράβια, διαστημόπλοια και υποβρύχια, αλλά μέχρι το Κράτος να τα διαθέσει, κάτι έπρεπε να κάνουμε. Τα παρακάτω θα τα αντιμετωπίσουμε αν και εφόσον» 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »