Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών θα υποστήριζαν ένα νέο κόμμα ή τουλάχιστον θα το σκεφτόντουσαν, αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο ιδρυτής αυτού του νέου κόμματος. Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Θα επιτρέψω με κάποια μορφή» είχε πει ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, όταν αναχώρησε από το Λευκό Οίκο. Πάντοτε βέβαια αρνείτο ότι θέλει να ιδρύσει ένα νέο κόμμα. Μία νέα δημοσκόπηση ωστόσο, ίσως να τον έχει βάλει σε σκέψεις, αφού όλα δείχνουν ότι από μόνος του θα μπορούσε να αποτελέσει τη δεύτερη πολιτική δύναμη στις ΗΠΑ μετά τους Δημοκρατικούς.
33% των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 8 Φεβρουαρίου, δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν με μία τέτοια διασπαστική για τους Ρεπουμπλικανούς κίνηση. Ένα περαιτέρω 37% δηλώνει ότι ίσως να συμμετείχε σε ένα τέτοιο κόμμα, την ώρα που που μόλις το 30% των ερωτηθέντων θα παρέμενε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη γνωστή λονδρέζικη εταιρεία ερευνών YouGov, σε δείγμα 2.508 ενηλίκων κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών. 46% των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ρεπουμπλικανοί, δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό το κόμμα να μείνει πιστό στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 27% θεώρησε κάτι τέτοιο μάλλον σημαντικό. Μόνο το 15% κρίνει κάτι τέτοιο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, ενώ το 12% το θεωρεί ασήμαντο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το 71% των υποστηρικτών του κόμματος χαρακτηρίζει όσους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ψηφίσουν υπέρ της εκ των υστέρων καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα «άπιστους» προς τους ψηφοφόρους τους.

Η έρευνα υπογραμμίζει και την εχθρότητα που επικρατεί μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Το 57% των Ρεπουμπλικάνων περιγράφει τους Δημοκρατικούς ως «εχθρούς». Πιστεύουν μάλιστα ότι τόσο «η ζωή τους όσο και ο συνολικός τρόπος ζωής τους βρίσκονται σε κίνδυνο», λόγω της επικράτησης των Δημοκρατικών. Αντίστοιχα, το 41% των Δημοκρατικών θεωρούν τους Ρεπουμπλικανούς «εχθρούς».

Στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε διενεργηθεί και άλλη παρόμοι δημοσκόπηση από την Hill-HarrisX, σύμφωνα με την οποία το 64% των Ρεπουμπλικανών, θα υποστήριζε ένα νέο πατριωτικό κόμμα από τον Ντόναλντ Τραμπ πολύ πιο εύκολα από το να παραμείνουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »