Σε ποιες πόλεις θα κριθεί η μάχη της ανατολικής Ουκρανίας

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε αποψινό διάγγελμά του, δήλωσε ότι «Η κατάσταση στα μέτωπα καθίσταται δυσκολότερη καθώς η Ρωσία ρίχνει ολοένα και περισσότερους στρατιώτες στη μάχη» αλλά το Κίεβο διατείνεται ταυτόχρονα ότι:

«Αυτήν την εβδομάδα οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις επικέντρωσαν όλες τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση της Μπαχμούτ και εξαπέλυσαν μια σφοδρή επίθεση στον τομέα του Λιμάν. Αλλά χάρη στην αντίσταση των στρατιωτών μας, απέτυχαν και τους εκδίωξαν από τα προάστια της πρώτης πόλης» είπε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Τι πραγματικά ισχύει: Είναι δύσκολη η κατάσταση για τους Ουκρανούς, αλλά όχι απελπιστική.

Το Μπάκχμουτ είναι μία κόλαση -για όλους- αλλά οι Ουκρανοί αντέχουν ακόμα και θα αντέξουν αν δεν καταφέρουν οι Ρώσοι να διακόψουν την τροφοδοσία τους από τα δυτικά.

«Ο εχθρός ανασυντάσσεται σε ορισμένες ζώνες. Επικεντρώνει τις προσπάθειές του κυρίως στο Κουπιάνσκ, το Λιμάν, την Μπαχμούτ, την Αβντίιβκα και τη Νοβοπαβλίφκα« δήλωσε ο Β.Ζελένσκι επικαλούμενος πληροφόρηση που είχε από το υπουργείο Άμυνας και βέβαια αυτά είναι γνωστά.

 

Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί. Όπλα θα έχουν σε λίγο άφθονα και καλύτερα από των Ρώσων, αφού οι παραδόσεις των δυτικών αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων, ΤΟΜΑ κλπ. ξεκινούν μαζικά και οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν αδύναμες να κτυπήσουν τα κομβόι με τα δυτικά όπλα.

Και είναι γεγονός ότι οι Ουκρανοί μάχονται πραγματικά αποτελεσματικά: Π.χ. στην πόλη Αβντίιβκα που απέχει μόλις 6 χλμ. από το ρωσοκρατούμενο από το 2014 Ντονέτσκ, αμύνονται σθεναρά από την πρώτη ημέρα της επίθεσης, ένα χρόνο πριν!

Όμως οι Ρώσοι πλέον δείχνουν ότι θέλουν «να τελειώνουν» με το Ντονμπάς (περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) και να το καταλάβουν ολοκληρωτικά: Οι ρωσικές επιθέσεις στο Μπάκχμουτ είναι πλέον καλύτερα οργανωμένες και υπάρχει άφθονο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι Ουκρανοί πραγματικά πιέζονται:

 

 

Επίσης, πρώτη φορά βομβαρδίστηκε σε μεγάλη έκταση το Κραματόρσκ, η μεγαλύτερη πόλη των περιοχών που είναι ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο στο Ντονμπάς, κόμβος της ουκρανικής άμυνας και βέβαια για πολλοστή φορά κτυπήθηκε η Αβντίιβκα.

Συγκρατήστε τα ονόματα έξι πόλεων: Μπάκχμουτ, Σεβέρσκ, Κράματορσκ, Σλαβιάνσκ και βέβαια, Λίμαν και Ιζίουμ, Η κατάληψή τους ή η ανακατάληψή τους από τους Ρώσους θα κρίνουν την μάχη στο Ντονμπάς.

Αν δεν τα καταφέρουν οι Ρώσοι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν σοβαρά προβλήματα τον Απρίλιο…

Επίσης οι Ρώσοι κτυπούν πλέον και στο νότο: Κτυπήθηκε το τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια, 26 κοινότητες, που είναι ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στη Χερσώνα όπου οι Ρώσοι που υπέστησαν το μεγάλο κάζο, το οποίο πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι κάτοικοι οι οποίοι εγκατέλειψαν αναγκαστικά την πόλη τον περασμένο Νοέμβριο για να μην δεχθούν ουκρανικά αντίποινα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »