Πως διεθνή ΜΜΕ ρίχνουν ”σωσίβιο” στην ”πεθαμένη” τουρκική οικονομία
Νέα ιστορία για ”ιθαγενείς” εξιστορεί το τουρκικό καθεστώς, την στιγμή που οικονομική κρίση ”πνίγει” την κοινωνία. Σύμφωνα με το Bloomberg, ”η Τουρκία ανακάλυψε περαιτέρω κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, και είναι πιθανό να προβεί σε ανακοίνωση σύντομα.”
”Τα αρχικά δεδομένα από το Amasra-1, δείχνουν μια σημαντική ποσότητα αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Οι Τούρκοι εξερευνητές πέρυσι βρήκαν 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Tuna-1.”

”Το Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακάλυψη στο Amasra. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το υπαινίχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενος να δώσει «καλά νέα» την Παρασκευή από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.”

”Η Τουρκία έχει επιταχύνει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της τα τελευταία χρόνια. Οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα πυροδότησαν αντιπαραθέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πεδίο Sakarya αναμένεται να προσφέρει έως και 30% του φυσικού αερίου που απαιτεί η οικονομία της Τουρκίας.”
Πάντως σύμφωνα ανάλυση του Eurasia Group πριν ένα χρόνο, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Άρα το ερώτημα που υπάρχει είναι το εξής. Μήπως κάποια κέντρα θέλουν να δώσουν ”ανάσα” στη Τουρκία; Τυχόν ανακοίνωση για ύπαρξη κοιτασμάτων στη Μ. Θάλασσα, θα ”ξυπνήσει” την τουρκική λίρα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή πτώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »