Πρόσφατα εμφανίστηκαν αρκετά άρθρα που αποκαλύπτουν τον μεθοδολογικό χαρακτήρα για τη διακυβέρνηση της κοινωνίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η θεωρία αυτή ονομάζεται παράθυρο Overton από το όνομα του δημιουργού της. Αυτή η διδασκαλία με αιτιολογημένο τρόπο εξηγεί τους τρόπους χειραγώγησης των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το Ευρωατλαντικό Παγκόσμιο Κέντρο Εξουσίας για να επιτύχει τους στόχους του για την απανθρωποποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παραβίαση της ανθρωπότητας και της ίδιας της κοινωνίας.

Το θέμα είναι ότι ο Joseph P. Overton ανέπτυξε και περιέγραψε τη διαδικασία αλλαγής της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα ταμπού. Αυτό είναι αυτό που οι χριστιανοί αποκαλούν αμαρτία. Ο Overton κατέδειξε τους βαθμούς διεύρυνσης των ηθικών ορίων και περιορισμού της κατανόησης της αμαρτίας (ταμπού) μέσω των κεντρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ανεξαρτήτως έθνους.

Σύμφωνα με τη θεωρία, κάθε κοινωνική ιδέα και πρόβλημα έχει ένα λεγόμενο εύρος δυνατοτήτων το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Έτσι, υπάρχει μια ανεπαίσθητη μετάβαση από τη μια φάση στην άλλη σχετικά με τους βαθμούς αποδοχής. Το άτομο δεν αντιλαμβάνεται τη μετατόπιση επειδή είναι μια μακρά διαδικασία με την πάροδο των ετών, αλλά υπό ενεργή πλύση εγκεφάλου από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton είναι η μετατόπιση του φαινομένου από αδιανόητο σε ριζοσπαστικό βαθμό. Η επίδειξη οποιουδήποτε ακατάλληλου πράγματος (π.χ. κανιβαλισμός, αιμομιξία, ομοφυλοφιλία) έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση από την κοινωνία με βάση τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια μιας από τις συζητήσεις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι φταίει για αυτό ή εκείνο το γεγονός ώστε να θεωρείται αμαρτία ή ταμπού. Γιατί απαγορεύεται; Εξάλλου, εκείνοι οι άνθρωποι το έκαναν και εξακολουθούσαν να φαίνονται αρκετά χαρούμενοι και ακίνδυνοι!

Ως παράδειγμα του λήγοντος παραθύρου Overton θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο πρόσφατα σκάνδαλα στη Ρωσία: μια διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης του Λένινγκραντ στους φασίστες προκειμένου να αποτραπούν οι σφαγές και η σύγκριση του Ρώσου Ολυμπιονίκη με αξιωματικό των SS από τον Victor Shenderovich.

Αυτά τα πράγματα είναι πολύ χαρακτηριστική επίδειξη της πρώτης φάσης. Προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα έξω από την περιοχή ταμπού και να ξεκινήσουν τη συζήτησή του. Αν αυτό γινόταν αποδεκτό από την κοινωνία το υπόλοιπο μέρος ήταν η συνεχιζόμενη διαδικασία. Οι Ρώσοι, ωστόσο, έδωσαν στους άλλους να μάθουν τη διαμαρτυρία τους να συζητήσουν τα εξωφρενικά θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω (δηλαδή τα πρώτα προκλητικά θέματα για τον έλεγχο της κατάστασης της ηθικής δεοντολογίας αγνοήθηκαν, γεγονός που ουσιαστικά έδειξε το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας στους πληροφοριακούς ιούς).

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton αντικατοπτρίζεται, πρώτον, στη δημιουργία ευφημισμού για την αντικατάσταση της αρχικής αμαρτωλής έννοιας ή για την προσάρτηση της θετικής απόχρωσης στο αρνητικό γεγονός. Δεύτερον, θα μπορούσαμε να δούμε ένα ιστορικό παράδειγμα κάποιου διακεκριμένου προσώπου που ενήργησε με τον ίδιο απαγορευμένο τρόπο για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Από τη στιγμή που είχε ήδη δημιουργηθεί ένα θεσμοθετημένο προηγούμενο, ήταν η ευκαιρία να μετατοπιστούν οι διαδικασίες του παραθύρου Overton από αποδεκτό σε λογικό βαθμό στην τρίτη φάση. Σε αυτό το σημείο η ιδέα (ταμπού ή αμαρτία) βρίσκεται στην πρόοδο του διαχωρισμού μεταξύ εντελώς απαράδεκτων ζητημάτων και αρκετά νοητών. Γίνεται επίσης δυνατό να δούμε το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ή να θέσουμε προτεραιότητες. Έτσι, υπάρχουν άγριοι βάρβαροι που η πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί στο ένα άκρο και αξιοσέβαστο πλήθος που είναι ευπρόσδεκτο στην ελίτ του Παρισιού ή του Λονδίνου στο άλλο.

Για παράδειγμα, αυτή η σύγκρουση έχει χαραχθεί στη συνείδηση του κοινού. Υπάρχουν δύο πλευρές της κατάστασης του κανιβαλισμού – οι ριζοσπάστες υποστηρικτές και οι άγριοι επικριτές. Οι αρχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης συμπεριλαμβάνουν τους αδιάφορους (δηλαδή τους επαρκείς) ανθρώπους στη ριζοσπαστική ομάδα των μισητών. Ο ρόλος τους είναι να δημιουργήσουν μια εικόνα απολίτιστων τρελών φασιστών που θα σκοτώσουν και θα κάψουν ζωντανό κάθε κανίβαλο, Εβραίο, κομμουνιστή ή μαύρο. Ταυτόχρονα, οι αρχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αγνοούν τους πραγματικούς αντιπάλους της νομιμοποίησης των ταμπού. Ως παράδειγμα αυτής της φάσης μπορούμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε αυτό το σημείο, οι λεγόμενοι ανθρωποφάγοι από μόνοι τους βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μπαμπούλες και κριτικούς, κατηγορώντας “φασίστες κάθε είδους” με “τεράστια δόση ανθρωπιάς”. Έτσι, “επιστήμονες” και δημοσιογράφοι αποδεικνύουν την αποδοχή του φαινομένου χρησιμοποιώντας κάποια ιστορικά μοντέλα. Εδώ είναι η δυνατότητα να μετατοπιστεί το θέμα της ανθρωποφαγίας από τον λογικό στον δημοφιλή βαθμό. Η διαδικασία του παραθύρου Overton βρίσκεται σε εξέλιξη.

okno overtona texnologiya degumanizacii cheloveka 4 Overton Window process: Technique of dehumanizing society

Η νομιμοποίηση του απαγορευμένου θέματος οδηγεί στην τέταρτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton. Οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι ειδήσεις επικεντρώνονται σε αυτό για να επιτρέψουν την επιβλαβή επίδραση στους ανθρώπους.

Βλέπουμε μια μετάβαση στην πέμπτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton, όταν το απαγορευμένο θέμα έχει ήδη μετατοπιστεί σε βαθμό πολιτικής.

“Η προετοιμασία για το νομικό πλαίσιο είναι το σημείο εκκίνησης. Οι ομάδες πίεσης παγιώνονται για να βγουν από τις σκιές”.

Υπάρχουν ψευδοκοινωνιολογικές έρευνες που αποδεικνύουν το υψηλό ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τα ταμπού και καταδεικνύουν τη βούληση του έθνους να νομιμοποιήσει το αμάρτημα σε αυτή τη φάση.

“Είναι μια ειδικότητα φιλελευθερισμού – να είναι ανεκτή προκειμένου για την απαγόρευση των ταμπού, για την αλλαγή και για την πρόληψη της καταστροφικής επιρροής στην κοινωνία. Κατά το τελευταίο στάδιο της μετατόπισης του ταμπού από τον λαϊκό στον πολιτικό βαθμό η δημόσια ηθική έχει ήδη σπάσει. Κάποιος προσπαθεί να αντισταθεί στη νομική κατοχύρωση των πρόσφατα αδιανόητων πραγμάτων, αλλά ουσιαστικά η κοινωνία έχει ήδη αποτύχει και έχει αποδεχθεί πάνω από”.

okno overtona texnologiya degumanizacii cheloveka 5 Overton Window process: Technique of dehumanizing society

Αυτή η θεωρητική διατύπωση από την άποψη των ιστορικών ερευνών ελέγχεται δυναμικά. Εξετάζοντας την εκλαΐκευση των αδιανόητων πραγμάτων (δηλ. κάθε ταμπού, όπως ο σοδομισμός, η παιδοφιλία, η ευθανασία, η αιμομιξία κ.ο.κ.) θα μπορούσαμε να δούμε πώς έκανε διαδικασία μετατόπισης από το αδιανόητο σε ένα ριζοσπαστικό βαθμό, και στη συνέχεια τελικά από το λογικό στην πολιτική με τη μορφή δεσμευτικών νόμων.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η θεωρία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή για οποιεσδήποτε καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μας, αυτό που έχει ενδιαφέρον στη θεωρία Overton είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέχθηκε ως πρόεδρος.

Να σας θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ από το 2011, το 64% ήταν λευκοί Αμερικανοί (μειωμένοι κατά 5% σε 10 χρόνια), ενώ ο αριθμός των Αφροαμερικανών αυξήθηκε κατά 12% και αντιστοιχούσε περίπου στο 13%. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την πλειοψηφία είναι η εκπροσώπηση της μειονότητας. Βλέπετε λοιπόν τώρα τι εννοούσαμε με την πρώτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton. Μια προεδρία είναι προσιτή σε όλους, ακόμη και στους Αφροαμερικανούς. Δεν πειράζει, δεν είμαστε ρατσιστές! Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε την πρόοδο της θεωρίας του παραθύρου Overton. Πιθανώς, θα περάσουν μερικά χρόνια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο λευκός ομοφυλόφιλος και στη συνέχεια τρανσέξουαλ.

Το γεγονός που αναφέρεται παρακάτω μαρτυρά την τεράστια δύναμη της θεωρίας. Στις 14 Φεβρουαρίου ένα διεθνές RSS μας δίνει την ακόλουθη είδηση:

“Η αιμομιξία θα γίνει σχολικό μάθημα στη Νορβηγία. Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Ισότητας των Φύλων της Νορβηγίας Inga Marte Thorkildsen στην εθνική νορβηγική τηλεόραση. Η σχολική ύλη που δοκιμάστηκε στο Vestfold θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αιμομιξία. Σύμφωνα με την υπουργό Thorkildsen είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε παιδί να έχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη από το δημοτικό σχολείο. Ο κύριος στόχος, όπως ερμηνεύεται από τον αξιωματούχο, είναι “να σπάσει ο πάγος” και να καθιερωθεί το θέμα σε κάθε τάξη νηπίων. “Η Νορβηγία έχει παράδοση στην αιμομιξία. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ελεύθερα ακόμη και με τους μαθητές της πρώτης τάξης”, – δήλωσε ο υπουργός. Ζήτησε ότι οι επαγγελματίες πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για να διδάξουν αυτό το θέμα σε κάθε δημόσιο σχολείο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »