Αποκλείστηκε με οδόφραγμα ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει Σερβία με Κόσοβο!

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Σερβία, Aleksandar Bocan-Kharchenko, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και τη Δύση ότι αν ξεσπάσει σύγκρουση στο Κόσοβο μεταξύ Αλβανών και σερβικού Στρατού, τότε η σύρραξη δεν θα περιοριστεί μόνο εκεί αλλά θα επεκταθεί στα Βαλκάνια.

“Είμαστε στο χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στα Βαλκάνια” τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές του Κοσόβου αναφέρουν ότι δυνάμεις της PMC Wagner και Ρώσοι της GRU από την βάση στη Νις έχουν μπει στη Μιτροβίτσα και καθοδηγούν τους Σέρβους.

Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε:

“Oι Σέρβοι θα αντισταθούν. Δεν θα διαλύσουν τα οδοφράγματα έτσι απλά.

Οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Α.Vučić δείχνουν ότι θα χρησιμοποιήσει ισχύ.

Το λέει ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες.

Και ως επιβεβαίωση αυτού, ολόκληρος ο Στρατός, και όχι μόνο η δύναμη που βρίσκεται κατά μήκος της διοικητικής γραμμής μεταξύ κεντρικής Σερβίας και Κοσόβου, βρίσκεται σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα.

Αυτό τα λέει όλα”.

“Θα είναι ευρύτερη η σύγκρουση”

Παράλληλα σε δεύτερη δήλωση του, ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Aleksandar Boçan-Kharchenko τόνισε ότι λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

“Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, τεταμένη και στα πρόθυρα ευρύτερων συγκρούσεων, και κατά τη γνώμη μας, περιγράφει και αντικατοπτρίζει όλα τα γεγονότα στο έδαφος και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο”, είπε ο Χαρτσένκο.

Ο Kharchenko επεσήμανε ότι η απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Πορφυρίου στο Κοσσυφοπέδιο θα αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις τονίζοντας ότι η Πρίστινα θέλει «να σταματήσει ή να καταστρέψει την Ορθοδοξία».

“Η απαγόρευση του πατριάρχη να επισκεφτεί τα σερβικά ιερά στο Κοσσυφοπέδιο είναι πέρα ​​από κάθε όριο λογικής”, είπε ο Μποτσάν-Χάρτσενκο στο Tanjug και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τις αιτίες και τους λόγους μιας τέτοιας κατάστασης.

Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Κοσόβου, Agim Musliu, τόνισε ότι “η εμφάνιση του Ρώσου πρέσβη, μετά την παρουσία εγκληματικών ομάδων στα οδοφράγματα, ολοκληρώνει το μωσαϊκό της ρωσικής επέμβασης στο Κόσοβο μέσω Σερβίας”.

“Μετά την εμφάνιση δυνάμεων της Βάγκνερ, δυνάμεων από το Κέντρο Κατασκοπείας στη Νις και άλλων ομάδων στα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, εμφανίστηκε τώρα και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι. Αυτό ολοκληρώνει το μωσαϊκό της ρωσικής εμπλοκής στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της Σερβίας”, ανέφερε.

Δείτε απόσπασμα των δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη

Αποκλείστηκε με οδόφραγμα στη νότια Σερβία αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο Κόσοβο

Τα οδοφράγματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα, εμφανίζονται ωστόσο σημάδια υποχώρησης από την πλευρά της Πρίστινας.

Οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν σήμερα να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, χθες, Τρίτη, το βράδυ, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Σερβία με το Κόσοβο στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτή τη φορά στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων. Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα κάθετα στον δρόμο εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».

Στον αυτοκινητόδρομο έχει σχηματιστεί μεγάλη ‘ουρά’ από νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί. Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο, ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους.

Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αυτής αρτηρίας, ούτε γίνεται κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα.

Το Κόσοβο απάντησε αμέσως και έκλεισε το κεντρικό συνοριακό πέρασμα προς τη Σερβία.

Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω των Σκοπίων.

Δείτε τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας

 

 

Ρωσία: Στηρίζουμε τη Σερβία!

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά αρνήθηκε την κατηγορία της Πρίστινα ότι η Ρωσία τροφοδοτεί με κάποιον τρόπο εντάσεις σε μια προσπάθεια να σπείρει χάος στα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι «λάθος» να αναζητείται μια καταστροφική ρωσική επιρροή.

«Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητείται καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Και βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται», κατέληξε.

Δείτε βίντεο

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »