Το ρωσικό πρόγραμμα δημιουργίας ενός βομβαρδιστικού χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth), το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μία πιθανή σύρραξη της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί στοιχείο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Κίνα.

Η δυτική Military Watch γράφει για το θέμα αυτό, με την ρωσική PolitRussia να μεταδίδει την είδηση στο δικό της κοινό.

Ο Τωρινός Στόλος των Ρώσων

Η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει δραματικά την παραγωγή των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160M, πράγμα που έγινε γνωστό μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλή της ρωσικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ. Σύμφωνα με αυτόν, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη είναι ανώτερα των προκατόχων τους (Tu-160). Τα νέα Tu-160M έλαβαν νέα ηλεκτρονικά, τους κινητήρες NK-32-02 και άλλα συστήματα. Το πρώτο Tu-160M που συναρμολογήθηκε από το μηδέν εκτέλεσε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τους δυτικούς αρθρογράφους της Military Watch, αυτά τα βομβαρδιστικά θεωρούνται τα πιο ετοιμοπόλεμα στρατηγικά βομβαρδιστικά του κόσμου.

“Οι πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση εξ ολοκλήρου νέων ηλεκτρονικών, κινητήρων NK-32-02 και ενός αριθμού νέων όπλων, με επίκεντρο τους πυράυλους κρουζ Kh-101/102. Αναπτύσσεται επίσης ένας αριθμός υπερ-υπερηχητικών όπλων για αυτό το αεροσκάφος.”

Όσα Ξέρουμε για το Ρωσικό Βομβαρδιστικό

Παράλληλα, η δυτική δημοσίευση ανέφερε πως η Ρωσία αναπτύσσει αυτήν την στιγμή ένα ολοκαίνουργιο stealth βομβαρδιστικό, το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία PAK DA. Το ρωσικό εγχείρημα αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο ανταγωνιστή των αμερικανικών βομβαρδιστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας τύπου B-21 Raider και των κινεζικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου H-20, τα οποία και θα ξεκινήσουν λειτουργία κοντά στο 2030.

Οι περισσότερες πληροφορίες για το stealth PAK DA είναι άκρως απόρρητα δεδομένα του ρωσικού υπουργείου άμυνας. Τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού αεροσκάφους αποτελούν αντικείμενα υψηλού ενδιαφέροντος για πολλές χώρες.

Παράλληλα, οι αναλυτές τονίζουν πως η δημιουργία ενός τέτοιου όπλου απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, για αυτό και η Μόσχα αποφάσισε να επεκτείνει τον στόλο Tu-160M της. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα PAK DA κινείται προς τα μπροστά, με την Κίνα να αναμένεται ακόμη και να βοηθήσει την Ρωσία να επιταχύνει την όλη διαδικασία.

“Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως το PAK DA μπορεί να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη, στην μεταφορά τεχνολογίας και σε εξαρτήματα από την Κίνα, χρησιμοποιώντας παράλληλα εμπειρία από το κινεζικό πρόγραμμα H-20. Δεδομένου πως και τα δύο βομβαρδιστικά αναπτύσσονται με κύριο σκοπό να εμπλακούν με αμερικανικούς στόχους, το Πεκίνο ίσως συμφωνήσει να υποστηρίξει τις ρωσικές αναπτύξεις,” αναφέρει η Military Watch.

GALLERY

PAK DA
Tu-160M

Ακολο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »