Η Αμερική είναι ένα χριστιανικό έθνος κατά πλειοψηφία από την ίδρυσή της πριν από σχεδόν 250 χρόνια. Και ενώ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη θρησκεία, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει εάν η τάση συρρίκνωσης της χριστιανικής πλειοψηφίας συνεχιστεί, οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να αποτελούν λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ μέχρι το 2070.

Σε μια μελέτη που ανατέθηκε πρόσφατα, το Pew Research Center διαπίστωσε ότι οι Χριστιανοί αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ πριν από 50 χρόνια, αλλά έπεσαν μόλις στο 64% το 2020.

«Αν ισχύουν οι πρόσφατες τάσεις στην αλλαγή [αλλαγής της θρησκευτικής πίστης], προβλέπαμε ότι οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να αποτελούν μεταξύ 35% και 46% του πληθυσμού των ΗΠΑ το 2070 », είπε στο  NPR η Stephanie Kramer, η ανώτερη ερευνήτρια που ηγήθηκε της μελέτης 

Ο Kramer ανέπτυξε τέσσερα σενάρια που δείχνουν πώς οι Αμερικανοί που δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία θα είναι η πλειοψηφία μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Και σε κάθε σενάριο που περιγράφεται παρακάτω, υπάρχει μια απότομη πτώση του Χριστιανισμού.

Πρόσφερε μερικές θεωρίες πίσω από την παρακμή:

“Ορισμένοι μελετητές λένε ότι είναι απλώς μια αναπόφευκτη συνέπεια της ανάπτυξης για την εκκοσμίκευση των κοινωνιών. Από τη στιγμή που υπάρχουν ισχυροί κοσμικοί θεσμοί, όταν καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων, υπάρχει λιγότερη ανάγκη για θρησκεία.”

“Άλλοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι η προσχώρηση άρχισε πραγματικά να μειώνεται τη δεκαετία του ’90. Και μπορεί να μην είναι τυχαίο ότι αυτό συμπίπτει με την άνοδο της θρησκευτικής δεξιάς και περισσότερους συσχετισμούς μεταξύ του Χριστιανισμού και της συντηρητικής πολιτικής ιδεολογίας.” 

Το Pew βρέθηκε καθώς ο αριθμός των Χριστιανών πέφτει, το ποσοστό των ανθρώπων που προσδιορίζονται ως «θρησκευτικά άσχετοι» αυξάνεται αντιστρόφως και θα μπορούσε να γίνει πλειοψηφία τις επόμενες δεκαετίες.

«Εκεί πηγαίνει η πλειοψηφία του κινήματος», είπε. «Δεν βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον Χριστιανισμό για μια μη χριστιανική θρησκεία».

Μια άλλη μελέτη μέσω του Pew έδειξε ότι το 31% του  παγκόσμιου πληθυσμού αναγνωρίζεται ως Χριστιανός , ακολουθούμενο από τους Μουσουλμάνους με 25%. Οι Εβραίοι έχουν τον μικρότερο πληθυσμό των μεγάλων θρησκειών, με μόνο το 0,2% του κόσμου να ταυτίζεται ως Εβραίος.

Ένας ολοένα και πιο μη συνδεδεμένος πληθυσμός θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το θρησκευτικό τοπίο της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τις αξίες και τις πεποιθήσεις των βασικών κυβερνητικών θεσμών που χτίστηκαν πάνω στον Χριστιανισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »