Έρχεται μεγάλη διαμάχη Άγκυρας-Τελ Αβίβ
ΗΔιάσκεψη των Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων την Τρίτη καταδίκασε το σχόλιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί ήταν πρόδρομος της «απελευθέρωσης» του Τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.

«Απογοητευόμαστε από την προκλητική και επιθετική δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπονοεί ότι επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο των ιερών τόπων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που φιλοξενεί το Τζαμί al-Aqsa», ανέφεραν οι εκπρόσωποι 53 Εβραϊκών οργανώσεων σε ανακοίνωση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα ότι η ιστορική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης θα μετατραπεί σε τζαμί και θα την κηρύξει ανοιχτή σε μουσουλμανικές λατρείες, λίγες ώρες μετά την ακύρωση από ένα υψηλό δικαστήριο μιας απόφασης του 1934 που την είχε μετατρέψει σε μουσείο.

Τότε ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι «η ανάσταση της Αγίας Σοφίας ήταν ο προάγγελος της απελευθέρωσης του Τζαμιού Αλ-Άκσα και βήματα της βούλησης των Μουσουλμάνων να αφήσουν πίσω σκληρές μέρες», σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ.

Οι Ισραηλινοί ”κάρφωσαν” τον Ερντογάν: ”Μετά την Αγία Σοφία έχει βάλει στο στόχαστρο το Αλ Ακσά”
Η Διάσκεψη των Προέδρων είπε: «Αυτή η εξωφρενική ρητορική σχετικά με το Τζαμί al-Aqsa μπορεί και έχει υποκινήσει βία εναντίον του Ισραήλ και των πολιτών του – και θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Το καταδικάζουμε έντονα και καλούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει τα λόγια και τις ενέργειές του».

Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκάλεσε βαθιά απογοήτευση στους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Το υψηλό διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έριξε το βάρος του πίσω από μια αναφορά που υπέβαλε μια θρησκευτική ομάδα και ακύρωσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934 που μετέτρεψε την τοποθεσία σε μουσείο. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για την παράδοση της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Επίθεση Άγκυρας στο Ισραήλ για το κάψιμο της σημαίας
Η κρίση Ισραήλ-Τουρκίας συνεχίζεται, καθώς η Άγκυρα καταδίκασε έντονα την Τρίτη το κάψιμο τουρκικής σημαίας μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά στο Γενικό Προξενείο της Ιερουσαλήμ στις 13 Ιουλίου 2020”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. “Κανείς δεν μπορεί να δείχνει ασέβεια ή να παραβιάζει τη λαμπρή σημαία μας. Περιμένουμε από τους δράστες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να καταδικαστούν στην τιμωρία που τους αξίζει”, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Μια ομάδα εννέα Ισραηλινών έκαψε τη τουρκική σημαία μπροστά από το προξενείο της Τουρκίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η ομάδα, που ονομάζεται Πρωτοβουλία Ιερουσαλήμ, περιλαμβάνει Χριστιανούς, Εβραίους και τουλάχιστον ένα άτομο από τον ισραηλινό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής στο Anadolu Agency. Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Τα μέλη της ομάδας κυμάτιζαν σημαίες της Ελλάδας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κρέμασαν πανό με αντι-τουρκικά συνθήματα έξω από το προξενείο. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε το άτομο που έκαψε την τουρκική σημαία.

Την Παρασκευή, ένα τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε το υπουργικό διάταγμα του 1934 το οποίο μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της ξανά ως τζαμί μετά από 85 χρόνια λειτουργίας ως μουσείο.

Η Τουρκία απορρίπτει τις εξωτερικές προσπάθειες παρέμβασης στην απόφασή της για την Αγία Σοφία, λέγοντας ότι επιδιώκουν να βλάψουν την κυριαρχία της χώρας, τη στιγμή που η απόφαση Ερντογάν έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλο το χριστιανικό κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »