Η απόλυτη δυστοπία
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε κάνει τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου Covid-19 που βρίσκεται σήμερα στη δυτική αγορά – εκείνο της Moderna, των Pfizer-BioNTech ή της AstraZeneca. Αυτό σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να κάνετε τη ζωή σας, όπως κάνατε πριν από την πανδημία μόλις ξεκινήσει η ανοσία;
Η απάντηση είναι «όχι», αφού ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν σημαίνει αυτόματα την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα και στις δραστηριότητες προ κορονοϊού. Ακόμη και μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων έναντι της νόσου Covid-19 θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση τόσο της δικής μας υγείας, όσο και των γύρω μας.
Σε δημοσίευμα του, το CNN συγκεντρώνει τις απαντήσεις ειδικών σε βασικά ερωτήματα όπως το πότε μπορούμε να σταματήσουμε να φοράμε μάσκα, να γευματίσουμε στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, να ταξιδέψουμε ή να επισκεφθούμε με ασφάλεια συγγενείς και φίλους.
Τι θα γίνει με τις μάσκες
Ακόμη και τα αποτελεσματικότερα από τα διαθέσιμα έως σήμερα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού προσφέρουν προστασία σε ποσοστό έως 95%, εφόσον επιτευχθεί πλήρης ανοσολογική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει πιθανότητα 5% να μολυνθεί κάποιος από τον ιό SARS-CoV-2 ανά πάσα στιγμή.
Επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους
Εάν έχουμε εμβολιαστεί είναι ασφαλείς οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους; Αυτό εξαρτάται από το εάν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, επισημαίνει η Δρ Λιάνα Γουεν. Εάν συγγενείς και φίλοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι της Covid-19, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, ειδικά εάν η συνάντηση λάβει χώρα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν επίσης παρέλθει μερικές εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο, εάν η συνάντηση γίνει σε εσωτερικό χώρο, εκεί υφίσταται κατά την ίδια κάποιος κίνδυνος, ειδικά με την τρέχουσα εξάπλωση πιο μεταδοτικών στελεχών κορονοϊού.
Και πάλι η μάσκα κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της σιωπηλής διασποράς.
Εστιατόρια, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις
Οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων αποτελούν πιθανά «hotspot» μετάδοσης, εν μέρει διότι κανείς δεν φορά μάσκα όταν τρώει, με αποτέλεσμα να διασπείρονται σταγονίδια του ιού. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα περισσότερα εστιατόρια δεν διαθέτουν φίλτρα HEPA ή άλλον ειδικό εξοπλισμό φιλτραρίσματος του αέρα.
Όσο για την συνιστώμενη απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων, αυτή από μόνη της δεν είναι επαρκής, αλλά πρέπει ο χώρος να διαθέτει πολύ καλό σύστημα εξαερισμού, όπως επισημαίνει η Λίνζι Μαρ, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, η οποία μελετά την αερογενή μετάδοση του SARS-CoV-2.
Όσο για τις συναυλίες ή υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι πιθανώς ασφαλής «εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις και φορούν όλοι μάσκες», σύμφωνα με την Δρ Λιάνα Γουεν. Κατά την ειδικό, οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους είναι καλό να συνεχίσουν να αποφεύγονται ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί.