Ένας Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που πιστεύεται ότι έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα αφού έπληξε τρεις αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο Γιούρι Κνούτοφ, ένας Ρώσος στρατιωτικός ιστορικός και διευθυντής του Μουσείου των Δυνάμεων Αεράμυνας (ADF), εμφανίστηκε σε μια εκπομπή που φιλοξενήθηκε από την κρατική τηλεόραση, στην οποία είπε ότι υπάρχουν κενά στην αεράμυνα της Ρωσίας επειδή τα περισσότερα συστήματα είχαν στραφεί στην Ουκρανία μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε. Ήταν απαραίτητο να παρέχουμε κάλυψη για τα στρατεύματα που βρίσκονται απευθείας στο έδαφος όπου πολεμούν την Ουκρανία, στο έδαφός μας, πολεμούν τον ουκρανικό στρατό»είπε ο Κνούτοφ στην Όλγα Σκαμπίεβα, παρουσιάστρια πολιτικών ειδήσεων.

 

«Φυσικά, όλα όσα είχαμε στη συνοριακή ζώνη πήγαιναν εκεί. Δημιουργήθηκαν κενά στο σύστημα αεράμυνας μας», είπε. Ο Κνούτοφ σημείωσε περαιτέρω ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι αμερικανικοί δορυφόροι μπορούν να «δουν καλά αυτά τα κενά». «Δεν αμφιβάλλω, ούτε και οι ειδικοί».

Πώς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ την παρούσα περίοδο πιέζουν τη Ρωσία, αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες απευθείας σύγκρουσης και πυρηνικού πολέμου μαζί της

Ρώσος εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για επίθεση στη Μόσχα

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κνούτοφ ήρθαν αφού η Ουκρανία φέρεται να πραγματοποίησε τρεις καταστροφικές επιθέσεις με drone βαθιά μέσα στη Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα.

Στις 5 Δεκεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας Engels-2 και Dyagilevo, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα παρά στα σύνορα με την Ουκρανία. Τα πλήγματα φέρεται να πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Σοβιετικής εποχής που ονομάζεται Tu-141′ Strizh.

Οι επιθέσεις στις αεροπορικές βάσεις ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το Κρεμλίνο, καθώς σηματοδοτούσαν την πρώτη φορά που η Ουκρανία διεξήγαγε τόσο μεγάλης εμβέλειας επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν σταμάτησαν εκεί. Την επόμενη μέρα, επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Khalino, που βρίσκεται περίπου 280 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα στην περιφέρεια Kursk.

Μιλώντας για αυτές τις επιθέσεις, ο Κνούτοφ υπέθεσε ότι οι αμερικανικοί δορυφόροι παρείχαν πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις και δημιούργησαν τη διαδρομή για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Σοβιετικής εποχής για να παρακάμψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και να φτάσει στο αεροδρόμιο, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, χτυπήθηκε από βλήμα επιφανείας-αέρος, που πιθανότατα ήταν από το πυραυλικό σύστημα Pantsir.

Ο Κνούτοφ εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμβέλεια αναχαίτισης ήταν τόσο χαμηλή, μόνο περίπου 10 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα θραύσματα έπεσαν στην τοποθεσία του αεροδρομίου. Πρότεινε ότι εάν υπήρχαν συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας όπως το Buk-M3 ή ένα Vityaz-353 που προστατεύουν αυτές τις αεροπορικές βάσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν καταρριφθεί περίπου 50 έως 60 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Κνούτοφ προειδοποίησε περαιτέρω ότι ενθαρρυμένος από αυτά τα επιτυχημένα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να επιτεθεί στη Μόσχα. «Και υπάρχει μια πιθανότητα (οι Ουκρανοί) να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν πράγματα προς τη Μόσχα. Δεν αμφιβάλλω», είπε ο Κνούτοφ.

Η Ρωσία στερείται πληροφοριών

Ενώ οι προειδοποιήσεις του Κνούτοφ για μια πιθανή ουκρανική επίθεση στη Μόσχα είναι σίγουρα αξιοσημείωτες, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι οι ισχυρισμοί του ότι αμερικανικοί δορυφόροι παρέχουν πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία έχει επωφεληθεί σημαντικά από μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πληροφοριών από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η οποία περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Δεν είναι σαφές εάν αυτό περιλαμβάνει εικόνες υψηλής ανάλυσης από δυτικούς στρατιωτικούς δορυφόρους.

Ωστόσο, ακόμη και οι δυτικές εμπορικές δορυφορικές εταιρείες μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης ουκρανικής επίθεσης στην αεροπορική βάση Engels-2.

Η επίθεση με drone της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Engels-2 προκλήθηκε από τις εμπορικές δορυφορικές εικόνες που παρείχαν οι Maxar Technologies και Planet Labs, οι οποίες έδειξαν δεκάδες βομβαρδιστικά και πυραύλους κρουζ συγκεντρωμένα σε αυτήν την αεροπορική βάση, υποδηλώνοντας άλλη μια επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετούς δορυφόρους για να πολεμήσει έναν πόλεμο όπως η Ουκρανία.

Ο Παβέλ Λούζιν (Pavel Luzin), ειδικός στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνει ότι οι δυνατότητες διαστημικών πληροφοριών της χώρας περιλαμβάνουν μόνο 12 δορυφόρους. Μόνο δύο από αυτούς, δηλαδή οι Persona No. 2 (Cosmos 2486) και Persona No. 3 (Cosmos 2506), είναι δορυφόροι οπτικής που ταξιδεύουν κατά μήκος σύγχρονων τροχιών του ήλιου σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τρεις δορυφόρους Bars-M, τους Cosmos 2503, Cosmos 2515 και Cosmos 2556, που εκτοξεύτηκαν το 2015, το 2016 και το 2022, αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτοί οι τρεις διεξάγουν κυρίως αποστολές τοπογραφίας και χαρτογράφησης.

Ο Λούζιν σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός βασίζεται επίσης σε πέντε πολιτικούς δορυφόρους οπτικής απεικόνισης Kanopus-V που βασίζονται σε ηλεκτρονικά και λογισμικό που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το καθένα μπορεί να καλύψει την ίδια περιοχή μόνο μία φορά κάθε 15 ημέρες. Επίσης, αυτοί οι δορυφόροι χαμηλής ανάλυσης είναι καλοί μόνο για νοημοσύνη σε μεγάλα σταθερά αντικείμενα.

Ένας άλλος πολιτικός δορυφόρος οπτικής απεικόνισης περιλαμβάνει έναν μόνο δορυφόρο Resurs-P με ρυθμό επανεπίσκεψης 3-6 ημερών που θα μπορούσε να επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να σχεδιάζει αεροπορικές επιδρομές και να παρακολουθεί τις ζημιές σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας.

Αντίθετα, μια ρωσική μελέτη της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Ιράκ το 2003 διαπίστωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ εξαρτιόταν από περίπου 30 δορυφόρους πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρέχονται από συμμάχους και ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, η Ρωσία αντιμετωπίζει πολύ πιο τρομερές προκλήσεις στην Ουκρανία σήμερα από ό,τι αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ πριν από περίπου δύο δεκαετίες στο Ιράκ. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από τις ιρακινές δυνάμεις και το περιβάλλον του πεδίου μάχης στο Ιράκ ήταν λιγότερο αστικοποιημένο και λιγότερο πυκνοκατοικημένο από ό,τι στην Ουκρανία.

Επιπλέον, οι υπάρχοντες ρωσικοί δορυφόροι οπτικής νοημοσύνης δεν ταιριάζουν καν με την ποιότητα των αμερικανικών πόρων που χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »