Ένας πυροσβέστης από το Ναυτικό Πυροσβεστικό Τάγμα της Μασσαλίας χορηγεί ένα ρινικό επίχρισμα σε ένα παιδί σε ένα χώρο δοκιμών για την COVID-19 στη Μασσαλία της Γαλλίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. (Eric Gaillard/Reuters)

Ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση με την COVID-19

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν λάβει αναφορές για εκατοντάδες παιδιά σε 33 χώρες που διαγνώστηκαν με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης, η οποία είναι κλινικά πιο σοβαρή από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις και με μεγαλύτερο ποσοστό νεαρών ασθενών που εμφανίζουν ηπατική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 27 Μαΐου ότι έλαβε αναφορές για 650 πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά μεταξύ 5 Απριλίου και 26 Μαΐου, με τις αναφορές να έρχονται καθώς οι ερευνητές διατυπώνουν θεωρίες για πιθανή σύνδεση με την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

«Η αιτιολογία αυτής της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη και βρίσκεται υπό διερεύνηση», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία. «Τα κρούσματα είναι κλινικά πιο σοβαρά και σε μεγαλύτερο ποσοστό αναπτύσσεται οξεία ηπατική ανεπάρκεια σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά».

Στις 26 Μαΐου εκκρεμούσε η ταξινόμηση επιπλέον 99 κρουσμάτων, τα οποία, εφόσον επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 749.

Σχεδόν το 60% των αναφερθέντων κρουσμάτων ήταν στην Ευρώπη, με 222 μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 240 κρούσματα που αναφέρθηκαν συνολικά στην Αμερική, 216 κρούσματα καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σημαία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην έδρα του στη Γενεύη στις 5 Μαρτίου 2021. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Το γεγονός αυτό έρχεται μετά την έκδοση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στα τέλη Απριλίου ενός εθνικού υγειονομικού συναγερμού σχετικά με ένα σύνολο εννέα παιδιών στην Αλαμπάμα που ταυτοποιήθηκαν με ηπατίτιδα και λοίμωξη από αδενοϊό, χωρίς γνωστή αιτία.

Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ετών, όλα προηγουμένως υγιή, ενώ πέντε από αυτά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σημαντική ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

«Οι ιοί της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C αποκλείστηκαν», ανέφερε το CDC, προσθέτοντας ότι όλα τα παιδιά βρέθηκαν θετικά για αδενοϊό.

Ο οργανισμός κάλεσε τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα και να αναφέρουν στην τοπική υγειονομική υπηρεσία κάθε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης. Τα τυπικά συμπτώματα είναι σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, εμετός και ίκτερος.

Σύνδεση με την COVID-19;

Το CDC εξέδωσε αργότερα μια αναφορά που δηλώνει ότι κανένα από τα παιδιά της Αλαμπάμα δεν βρέθηκε θετικό στην COVID-19 όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε προηγουμένως καταγεγραμμένο κρούσμα SARS-CoV-2, ούτε είχε λάβει το εμβόλιο COVID-19.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι μια προηγουμένως μη αναγνωρισμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τα μυστηριώδη κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.

Τα παιδιά με COVID-19 διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ηπατική δυσλειτουργία στη συνέχεια, σύμφωνα με μια δημοσίευση που αναρτήθηκε πρόσφατα στο medRxiv, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Αλλά τα περισσότερα από τα παιδιά με οξεία ηπατίτιδα -η οποία είναι γενικά σπάνια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα- δεν αναφέρουν προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Αντιθέτως, τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από έναν αδενοϊό που ονομάζεται 41F, ο οποίος δεν είναι γνωστό ότι προσβάλλει το ήπαρ.

Άνθρωποι εισέρχονται στο Νοσοκομείο Παίδων της Τζόρτζια στην Augusta, στις 14 Ιανουαρίου 2022. (Hannah Beier/Reuters)

 

Μια ξεχωριστή ομάδα ερευνητών προτείνει στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology ότι είναι πιθανό τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, πολλά από τα οποία είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, να είχαν ήπιες ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις από την COVID-19 που πέρασαν απαρατήρητες.

Μια θεωρία που διατυπώθηκε από τους ερευνητές είναι ότι τα παραμένοντα σωματίδια του κορωνοϊού στο γαστρεντερικό σωλήνα αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει υπερβολικά στον αδενοϊό-41F παράγοντας μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών πρωτεϊνών που στη συνέχεια βλάπτουν το ήπαρ.

«Προτείνουμε τα παιδιά με οξεία ηπατίτιδα να διερευνώνται για την παραμονή του SARS-CoV-2 στα κόπρανα» και για άλλα σήματα ότι η ηπατική βλάβη συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού είναι ένα “υπεραντιγόνο” που υπερευαισθητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Άλλοι ειδικοί έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής απομάκρυνσης και άλλων αντιμέτρων που σχετίζονται με την COVID-19, τα μικρά παιδιά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε αδενοϊούς, γεγονός που θα βοηθούσε στη δημιουργία ανοσίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θεωρητικά, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μόλυνση από αδενοϊό με υπερπαραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε από τις δύο θεωρίες, σύμφωνα με τον Δρ Ρίμα Φαουάζ, ειδικό στην παιδιατρική ηπατική νόσο από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »