Aιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι
Κίνηση-ματ από την Ελληνική ΠΑ, η οποία δείχνει πως κάνει ότι θέλει τους Τούρκους. Η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο από επιθετικές κινήσεις, με τα ελληνικά ”φτερά” να κάνουν πλάκα στους ”γείτονες”.

Ταυτόχρονα όπως σας αποκαλύπξαμε σε χάρτη, ελληνικό κατασκοπευτικό συντόνιζε την επιχείρηση στην Α. Μεσόγειο.
Τρίωρη άσκηση στην οποία συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν χθες στην στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρου και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για τα σημερινά γυμνάσια και πέταξαν μέχρι την Κύπρο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30.

Στα παίγνια συμμετείχαν δύο γαλλικά Rafale, αεροσκάφη που μετασταθμεύουν από καιρό στην Πάφο, τα δύο ελληνικά F-16 που πήγαν στην Κύπρο την Τετάρτη και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για την πραγματοποίηση της άσκησης στην περιοχή της Κύπρου και δυτικότερα όπου πραγματοποιείται η άσκηση Eunomia (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία οι συμμετέχουσες χώρες).

Ωστόσο ακολούθησαν αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά που προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο στην Κρήτη.

Tα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στην Κύπρο, δοκιμάζοντας χρόνους, αντιδράσεις της τουρκικής αεράμυνας και κυρίως κινήσεις της τουρκικής ΠΑ.

Επίσης τεστάρησαν τα τουρκικά ραντάρ και πάνω από όλα την αντίδραση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Η Τουρκία διαθέτει μεγάλη δύναμη στο νησί επιπέδου σώματος στρατού ενώ τα τουρκικά αεροδρόμια ( Άδανα) είναι δίπλα στην μεγαλόνησο.

Η κίνηση αυτή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από όλα ήταν μια επίδειξη ισχύος της καλύτερης αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, έναντι της υποτιθέμενης τουρκικής πολεμικής μηχανής.

Eνοχλημένοι οι Τούρκοι
Οι 14 εμπλοκές-αριθμός ρεκόρ- που καταγράφηκαν χθες στον αέρα με τους Τούρκους πιλότους να “εισβάλουν” κατά κύματα στον Ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών προκαλώντας συνεχώς τα “γεράκια” της HAF. Με το Τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ να πετά πάνω από τις Τουρκικές ακτές απέναντι από τη Ρόδο οι γείτονες ανεφοδίαζαν συνεχώς τα μαχητικά τους και τα έστελναν είτε να παρενοχλήσουν τα Ελληνικά F-16 είτε να καταγράψουν παραβιάσεις. Σε τέσσερις περιπτώσεις μάλιστα οι Τούρκοι πέταξαν προκλητικά πάνω από Ανθρωποφάγους, Οινούσσες και Παναγιά δοκιμάζοντας τα Ελληνικά αντανακλαστικά.

27 συνολικά Τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέρασαν μέσα στο Ελληνικό FIR και μάλιστα 18 από αυτά ήταν οπλισμένα. Αυτά ήταν τα οποία κινήθηκαν προς τα Ελληνικά ‘’γεράκια” αναζητώντας την εμπλοκή και ενδεχομένως το λάθος. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας όμως δεν “τσίμπησε” στην Τουρκική παγίδα. Οι εντολές στους Έλληνες πιλότους ήταν να πηγαίνουν αποφασιστικά αλλά με ψυχραιμία απέναντι στα μαχητικά των γειτόνων.

Αυτό το οποίο φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τους Τούρκους επιτελείς είναι το γεγονός ότι τόσο ο Ελληνικός Στόλος όσο και η Πολεμική Αεροπορία με εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου έχουν βγει πλέον από το Αιγαίο και έχουν τις τελευταίες ημέρες έντονη παρουσία στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Τόσο με την αεροναυτική άσκηση νότια του Καστελόριζου όσο και με την τετραμερή άσκηση στη Μεγαλόνησο. Ειδικά η μεταστάθμευση Ελληνικών F-16 από την 336 Πολεμική Μοίρα “ΟΛΥΜΠΟΣ” αλλά και η πρόθεση να αυξήθει ακόμη περισσότερο η Ελληνική αεροπορική παρουσία στην Κύπρο έπειτα από πολλά χρόνια δείχνουν ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να διεκδικήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »