Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι η νέα συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, θα επιτρέψει την υλοποίηση περισσότερων προσφορών σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Α. Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Hamdy Abdel-Aziz είπε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι μέλη στο Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μετατραπεί σε διεθνή οργανισμό.

Αίγυπτος: Ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών & κινέζικων UAV στα σύνορα με Λιβύη

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης στην τηλεοπτική εκπομπή του Ahmed Moussa «Ala Massoulity» (By My Responsibility), ο Αμπντέλ-Αζίζ δήλωσε ότι, εάν δεν είχαν οριοθετηθεί τα θαλάσσια σύνορα, η Αίγυπτος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις πετρελαίου.

Εξήγησε ότι η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων παρέχει στην κυβέρνηση του Καίρου το δικαίωμα να προκηρύξει διεθνείς προσφορές, όπως έκανε μετά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο, μετά την οποία η Αίγυπτος μπόρεσε να προωθήσει προσφορές, οι οποίες οδήγησαν στην ανακάλυψη του πεδίου Zohr.

Ο όγκος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είναι 300 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, πρόσθεσε ο Aziz, τονίζοντας ότι διεθνείς ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι τα ύδατα της Μεσογείου είναι πολύ πλούσια σε προϊόντα πετρελαίου.

Όλα αυτά όμως προμηνύουν “καταιγίδες” στην περιοχή αφού οι Αιγύπτιοι για τα σχέδια αυτά ετοιμάζουν παράλληλα και την ανάπτυξη των μονάδων επιφανείας τους μαζί με τα υποβρύχια τους, δίνοντας τα ανάλογα “μηνύματα” προς πάσα κατεύθυνση, αφού οι Τούρκοι διεκδικούν και αιγυπτιακά θαλάσσια οικόπεδα μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζουμε ότι Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για τον καθορισμό μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ τους.

Στρατιωτικά μέτρα από Ελλάδα-Αίγυπτο – Κομάντος SAT– SAS στα τουρκικά πλοία

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας καλύπτει μια περιοχή που αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης.

Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν χαιρέτισαν την Παρασκευή τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και δημιουργίας μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ τους.

Η ουσία είναι ότι η Άγκυρα είναι μόνη της πλέον, απομονωμένη και περικυκλωμένη από δύση και Ανατολή αφού ονειρεύεται Οθωμανικά μεγαλεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »