Σκληρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ με Γερμανία, Τουρκία για τον αγωγό East Med δείχνουν οι κυρώσεις της Βουλής των αντιπροσώπων
Σφοδρή σύγκρουση έχουμε πλέον ξεκάθαρα μεταξύ των ΗΠΑ και του σχεδίου απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο με την Τουρκία και την Γερμανία να είναι πιο σημαντικά “θύματα” αυτού του νέου αδυσώπητου ενεργειακού πολέμου που υποβόσκει εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (Κάτω Βουλή) απέρριψε το βέτο του Τραμπ ως γνωστόν. Έτσι, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν και την επέκταση των κυρώσεων κατά των ρωσικών αγωγών φυσικού Nord Stream-2 και Turk Stream, αναφέρουν καλά ενημερωμένες βουλγαρικές δημοσιογραφικές πηγές.

Πρόκειται για κτύπημα όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε Άγκυρα και Βερολίνο, προκαλώντας έναν αδυσώπητο ενεργειακό πόλεμο.

Έτσι, μπορεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, να εγκαινίασε επίσημα τον αγωγό Balkan Stream, προέκταση του Turk Stream στην περιοχή κοντά στην Άμπλαια, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο και για τη Σερβία καθώς και για τη Βουλγαρία.

Ο Βούτσις υποσχέθηκε ότι “εντός 10-15 ημερών θα υπάρξει σημαντική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου”, αφού το πρόβλημα για τον λαό του είναι το ζήτημα της φθηνής ενέργειας λόγω του κλίματος της χώρας.

Η κατασκευή του αγωγού Balkan Stream, που αποτελεί μέρος του αγωγού Turk Stream, από τη Βουλγαρία έως τα ουγγρικά σύνορα, θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ΕΕ, κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι ΗΠΑ.

Ο αγωγός Turk Stream, διέρχεται κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στις ακτές της Τουρκίας.

Από εκεί υπάρχει ένα χερσαίο τμήμα διέλευσης μέχρι τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, ενώ εξάγεται ήδη και στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, α Σκόπια.

Ο αγωγός έχει μήκος 930 χλμ., με χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ΗΠΑ ανέκαθεν ήταν αντίθετες στον αγωγό Turk Stream.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, στις 10 Ιανουαρίου 2020, η Ουάσινγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι ήταν κατά της επέκτασης του αγωγού στην ΕΕ μέσω της βουλγαρικής επικράτειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στη δεύτερη επέκταση του αγωγού Turk Stream, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, επειδή θεωρείται ως ένα γεωστρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας, είχε αναφέρει τότε ο Αμερικανός υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων, David Hale.

H αμερικανική ενόχληση για τον αγωγό TurkStream εκτιμάται ότι θα ενισχύει τις θέσεις της Αθήνας για την κατασκευή του τιτάνιου έργου East Med ώστε η Ευρώπη να έχει μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

H τριμερής συμφωνία για τον αγωγό υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου 2020 στη Αθήνα θα «μπλοκάρει» εκτιμούν ειδικοί σύντομα και την τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που έχει τη στήριξη και άλλων κρατών.

Ενεργειακός αγωγός σημαίνει οικονομική,πολιτική και πιθανόν αμυντική διασύνδεση των χωρών που εμπλέκονται για αυτό και Μόσχα και Ουάσιγκτον θα κονταροχτυπηθούν μέχρι το τέλος για τα σχέδια αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »