Τους “έτσουξε” στην Άγκυρα η αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη
Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου προχώρησε και σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, με τουλάχιστον 10 μαχητικά και 5 εικονικές αερομαχίες, λίγο μετά την κρίσιμη και συμβολική επίσκεψη Δένδια στο Τομπρούκ της Λιβύης.

Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τις Οινούσσες, τη Παναγιά και τη Λήμνο. Συνολικά 10 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αεροπορία Στρατού: Πολλαπλασιαστής επιχειρησιακής ετοιμότητας τα Kiowa
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτιση τους σημειώθηκαν 5 εικονικές αερομαχίες!

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, καθώς η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη, και συγκεκριμένα στο Τομπρούκ, την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων και αντίπαλου δέους της Άγκυρας, αφορούσε και την ελληνική πρόθεση για λειτουργία προξενείου στη Βεγγάζη, αλλά και οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, Ακίλα Σαλέχ, εκφράζοντας την πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία προξενείου στη Βεγγάζη.

Στη Βεγγάζη ως γνωστόν έχουν την βάση τους οι δυνάμεις του Χαφτάρ και του LNA και όπως καταλαβαίνουμε όλοι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και της έναρξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, αμφότεροι καταδίκασαν τις εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτες χώρες, ενώ καταλόγισαν «ιστορικές ευθύνες» στην Τουρκία για τη μεταφορά μισθοφόρων στην περιοχή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Την ίδια ώρα, με βάση την ίδια πληροφόρηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το ενδεχόμενο ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου -και όχι στη βάση του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »