Μια απίστευτη εγκύκλιος για την διακοπή της καταδίωξης των παρανόμων έρχεται στην δημοσιότητα που εκδόθηκε μετά την καταδίωξη και τον θάνατο του Ρομά πέρυσι στο Πέραμα:

Η όλη εγκύκλιος έρχεται στην δημοσιότητα με σκοπό να καλυφθεί ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Τ.Θεοδωρικάκος μετά τις δραματικές εξελίξεις που ακολουθούν το περιστατικό του πυροβολισμού Ρομά στην Θεσσαλονίκη από αστυνομικό στην διάρκεια καταδίωξης!

Και ουσιαστικά με αυτή την εγκύκλιο η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αμφισβητεί στην βάση της το δικαίωμα των αστυνομικών να πραγματοποιούν καταδιώξεις παρανόμων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ρίχνει το μπαλάκι σε ότι αφορά την βαρύτητα του αδικήματος των καταδιωκόμενων!

Δηλαδή να κρίνουν αν είναι σοβαρό από την στιγμή που θα λάβουν την εντολή καταδίωξης από το κέντρο κάτι που μπορεί να αφορά μεσολάβηση μερικών δευτερολέπτων!

Είναι μια αδιανόητη εγκύκλιος η οποία μόνο σε αυτή την χώρα και από τέτοιες ηγεσίες θα μπορούσε να εκδοθεί καθώς δεν υπολογίζεται με βάση αυτήν η ασφάλεια των αστυνομικών και η ανάγκη να υπερασπίσουν την ζωή τους γιατί ακόμα και στην πρόσφατη περίπτωση μπορεί “πολιτικά” να ακούγεται εντυπωσιακό ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν 16χρονο αλλά πως θα ακούγονταν αν ο 16χρονος έπεφτε στην μηχανή των αστυνομικών που κατευθύνονταν στα πλευρά του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου.

Δηλαδή με απλά λόγια το υπουργείο ζητά από τους αστυνομικούς την ώρα που ενημερώνονται από το κέντρο ότι πρέπει να καταδιωχθεί το κέντρο θα πρέπει να υπάρχει και ενημέρωση, πχ. “Να καταδιωχθεί Ρομά που έκλεψε 20 ευρώ βενζίνη”! αλλιώς που να ξέρει τι καταδιώκει.

Έτσι ξεκάθαρη είναι η εγκύκλιος που έχει μοιράσει η Ελληνική Αστυνομία σε όλα τα τμήματα μετά το γεγονότα στο Πέραμα με τον θάνατο ενός Ρομά μετά από καταδίωξη.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αυτή είχε σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά και τον τραυματισμό ενός ανήλικου.

Στην εγκύκλιο αυτή σύμφωνα με το Live News περιλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία σε περίπτωση καταδίωξης και έχει μοιραστεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται ρητά: « Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος.

Ακόμη αναφέρεται και για την «πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και των λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανόμενου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έγινε η καταδίωξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »