Στις 23 Μαΐου του 2022, η Oxfam (ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που πολεμούν την ανισότητα για να τερματίσουν την φτώχεια και την αδικία) δημοσίευσε ένα κείμενο κόλαφο στην υποκρισία των κυρίαρχων ελίτ, με τον εύγλωττο τίτλο «Κερδίζοντας από τον πόνο».

Η ημέρα δημοσίευσης δεν είναι τυχαία. Επελέγη συνειδητά ως απάντηση στην σύναξη των δισεκατομμυριούχων και των υποτελών τους στο Νταβός, η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 23 Μαΐου.

Αυτό αφήνουν να διαφανεί οι σκληρές δηλώσεις της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Oxfam International, Gabriela Bucher:

Οι δισεκατομμυριούχοι φτάνουν στο Νταβός για να γιορτάσουν μιαν απίστευτη αύξηση της περιουσίας τους. Η πανδημία, αλλά και οι τωρινές κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν γι’ αυτούς ένα μπόνους… Ο πλούτος τους δεν έχει αυξηθεί επειδή είναι τώρα πιο έξυπνοι ή εργάζονται σκληρότερα. Οι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρότερα, με μικρότερες αμοιβές, και σε χειρότερες συνθήκες. Παντελώς ανεμπόδιστοι, οι υπερπλούσιοι χειραγώγησαν το σύστημα για δεκαετίες και τώρα καρπώνονται τα οφέλη. Μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των μονοπωλίων, και της καταπάτησης των εργασιακών κανόνων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουν υφαρπάξει ένα ασύλληπτο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου και το κρύβουν σε φορολογικούς παραδείσους. Και οι κυβερνήσεις είναι συνένοχες σε αυτό το πλιάτσικο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Bucher:

Εκατομμύρια άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, κλείνουν την θέρμανση, καθυστερούν την εξόφληση λογαριασμών, και αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να επιβιώσουν. Σε όλη την Ανατολική Αφρική, πιθανότατα ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε λεπτό από πείνα. Αυτή η τραγική ανισότητα σπάει τους δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους ως ανθρωπότητα. Είναι διχαστική, διαβρωτική, και επικίνδυνη. Είναι, στην κυριολεξία, μια ανισότητα που σκοτώνει.

Η έρευνα της Oxfam αποκαλύπτει άκρως σοκαριστικά στοιχεία. Παραθέτω τα ενδεικτικότερα:

Οι προύχοντες των τροφίμων και της ενέργειας αυξάνουν την περιουσία τους κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε δύο ημέρες.

Όσο διαρκεί η πανδημία, ένας νέος δισεκατομμυριούχος «γεννιέται» κάθε 30 ώρες.

Κάθε 33 ώρες, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι περιπίπτουν σε ακραία φτώχεια το 2022.

Τους πρώτους 24 μήνες της πανδημίας, οι οικονομικές ελίτ κέρδισαν περισσότερα από όσα τα τελευταία 23 χρόνια αθροιστικά.

Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων ισοδυναμεί τώρα με το 13,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ -από 4,4% το 2000.

Πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας (BP, Shell, Total Energies, Exxon, και Chevron) κερδίζουν αθροιστικά 2.600 δολάρια κάθε δευτερόλεπτο.

Η οικογένεια Cargill, κυρίαρχη στην παγκόσμια αγροτική αγορά, αριθμεί στους κόλπους της 12 δισεκατομμυριούχους -από 8 πριν την πανδημία.

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περισσότερον πλούτο από το κατώτερο 40% της ανθρωπότητας.

Ένας εργαζόμενος του κατώτερου 50% της ανθρωπότητας θα έπρεπε να εργαστεί για 112 χρόνια προκειμένου να κερδίσει όσα κερδίζει ένας εκλεκτός του ανώτερου 1% σε ένα μόνο έτος.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει 40 νέους δισεκατομμυριούχους φαρμάκων.

Η Moderna και η Pfizer αποκομίζουν κέρδη 1.000 δολαρίων κάθε δευτερόλεπτο, μόνον από το εμβόλιο κατά της κόβιντ.

Ακόμα κι αν χάσει το 99% της περιουσίας του, ο Έλον Μασκ θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 0,0001% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Σταματώ εδώ, γιατί είμαι βέβαιος πως έχετε ήδη ζαλιστεί -όπως κι εγώ.

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη Έλληνες που πιστεύουν ότι το πολιτικό μας προσωπικό ενδιαφέρεται για την ευημερία μας και καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να μας… σώσει από την καταστροφή.

Κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1980-2020, τα τότε πετσωμένα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, που έπαιζαν μπάλα σχεδόν χωρίς αντίπαλο, ενημέρωναν τον ανυποψίαστο λαό για τα ταξίδια του εκάστοτε πρωθυπουργού στο Νταβός, δίχως να λένε κουβέντα για τον θείο Κλάους και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του. Οπότε, ήταν μάλλον φυσιολογικό να μην γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες την σκληρή αλήθεια.

Αλλά σήμερα, που σχεδόν όλοι υποψιάζονται τι σημαίνει «Νταβός», θα πρέπει να αντιμετωπίζεις αντιληπτικά προβλήματα, αν δεν έχεις ακόμη πειστεί ότι είσαι το θύμα μιας απίστευτης συνωμοσίας.

Εκτός αν είσαι… πετσωμένος ή με άλλον τρόπο ταϊσμένος. Αν πράγματι είσαι, ένα έχω να σου πω:

Αργά ή γρήγορα, θα αλεστείς κι εσύ στον φονικό μύλο αυτών που τώρα βλακωδώς υπηρετείς. Γι’ αυτό, σκέψου τουλάχιστον τα παιδιά και τα εγγόνια σου.

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »