Εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα όμως, δεν συζήτησαν για άμεσες κυρώσεις.
Τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτεράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Δένδια – Πομπέο
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργείου Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στη Βιέννη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναμένεται να επισημάνει τα οφέλη της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θα του υπενθυμίσει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η συνεργασία «3+1», δηλαδή των των τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Απειλές Ακάρ σε Μακρόν
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, φαίνεται εκνευρισμένη με την εμπρακτη στήριξη του Μακρόν στη χώρα, με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας στην Α.Μεσόγειο, κάτι που έχει εξοργίσει τούρκους αξιωματούχους που απειλούν “θεούς και δαίμονες”.

Τέτοιες απειλές εξαπέλυσε σήμερα και ο τούρκος υποτργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προς το Παρίσι.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «H σύμμαχος μας χώρα που δεν έχει σχέση με την περιοχή έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας.

Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα έμεινε αναπάντητη και δεν θα μείνει. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασιστικοί.

Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »