Στο στόχαστρο της γαλλικής πολεμικής μηχανής τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Α. Μεσόγειο
Την έντονη ενόχληση της δηλώνει ουσιαστικά η τουρκική κυβέρνηση μέσω των εγχώριων ΜΜΕ, για την “κατασκοπευτική” δράση της γαλλικής Φρεγάτας La Fayette, η οποία κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων που συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις στην Α.Μεσόγειο.

“Δεν υπάρχει λόγος για τη γαλλική φρεγάτα να παρακολουθεί” τα τουρκικά σκάφη εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μπορεί εύκολα να το πράξει μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές και διαδικτυακών ιστότοπων”, ανέφερε τουρκική πηγή ασφαλείας σε τουρκική εφημερίδα.

 

Η γαλλική φρεγάτα La Fayette, η οποία συμμετείχε σε ασκήσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία τον Αύγουστο, όπως αποκαλύφθηκε,παρακολουθούσε τα τουρκικά πλοία TCG Oruç Reis και Barbaros.

“Η πρωταρχική μας αποστολή είναι να παρακολουθούμε ό, τι συμβαίνει, και να προσφέρουμε σε ζωντανή μετάδοση στους ανωτέρους μας και στις πολιτικές αρχές, τνη δική μας αξιολόγηση της καταστάσεως”, ανέφερε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Φρεγάτας La Fayette, Letnan Mathieu.

Ωστόσο, μια τουρκική πηγή ασφαλείας μιλώντας στην Hürriyet τόνισε ότι είναι περιττό για τη Γαλλία να ξοδεύει τόσα χρήματα και προσπάθειες με την Φρεγάτα La Fayette στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή η όλη δραστηριότητα των τουρκικών σκαφών είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω διαδικτύου.

«Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα (των τουρκικών σκαφών) πραγματοποιείται με διαφανή τρόπο. Δεν υπάρχει ανάγκη για στενή παρακολούθηση. Ο καθένας μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα όλων των πλοίων που διαθέτουν το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (OTS) σε σχετικούς ιστότοπους ακόμη και από κινητά τηλέφωνα », ανέφερε η τουρκική πηγή, η οποία ξέχασε να μας πει ότι οι συνάδελφοι του στην Μεσόγειο το κλείνουν πυκνά συχνά επίτηδες.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα μετά την εισβολή των Τούρκων στη Λιβύη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για το Παρίσι σε σχέση με την Άγκυρα, ήταν όταν πριν μερικούς μήνες, μια τουρκική Φρεγάτα στοχοποίησε με τα πυροβόλα της γαλλικό πολεμικό πλοίο, που προσπαθούσε ε να επιθεωρήσει ένα εμπορικό πλοίο.

Το εμπορικό σκάφος παραβίαζε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, αλλά η τουρκική Φρεγάτα απείλησε το γαλλικό πολεμικό σκάφος, ανακοινώνοντας στο πλήρωμα της γαλλικής Φρεγάτας ότι το εμπορικό είναι υπό την προστασία της.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν το Παρίσι έστειλε πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την ελληνική ναυτική παρουσία κοντά στο Καστελόριζο.

Πριν μερικές ημέρες οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τους ακραίους ισλαμιστές, επικρίθηκαν έντονα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ένα πόλεμο δηλώσεων μεταξύ τους.

Η Τουρκία βλέπει την επέκταση των συνεργασιών ασφαλείας της Γαλλίας με τους στρατηγικούς αντιπάλους της στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ελλάδα και Κύπρο, ως μεγάλη απειλή, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συστηματικής αντιπαλότητας μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού σε Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Αιγύπτου και διατηρεί ναυτική βάση στα ΗΑΕ. Το Παρίσι θα προμηθεύσει την Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη , ενώ εφοδιάζει με πυραύλους EXOSET την Κύπρο.

Η συνεργασία της Γαλλίας με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ για την υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη ενάντια στην πολιτοφυλακή του GNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία, θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής πολιτικής για τον περιορισμό της τουρκικής επιρροής σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »