Fake news από την Άγκυρα

Στα όριά της φθάνει η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας στην Λιβύη. Η Μόσχα πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της τουρκικής επέλασης και στέλνει υπογείως βοήθεια στον Χαφτάρ. 

Αυτές οι κινήσεις εξόργισαν τον Ερντογάν και εδώ και λίγες ώρες τουρκικά και ελεγχόμενα ΜΜΕ από το GNA, κυκλοφορούν ένα βίντεο με δήθεν νεκρό Ρώσο μισθοφόρο. 

Στην περιγραφή αναφέρεται πως ”το πτώμα βρίσκεται στην Λιβύη”. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και μάλλον πρόκειται για fake news από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως οι Ρώσοι στηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. 

Το μόνο στοιχείo που μας δίνει η ανάρτηση είναι πως ο ”Ρώσος μισθοφόρος” ”πέθανε” κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Τρίπολη. 

Έρχεται ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη κατά Τζιχαντιστών-Τουρκίας

Η Μόσχα πράγματι έχει στείλει μισθοφορικές στρατιωτικές δυνάμεις της στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας.  Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner τόσο στην Λιβύη  όσο και στην Συρία, είναι εκεί για να διασφαλίσουν πρωτίστως τα ρωσικά συμφέροντα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Θεωρούμε πάντως δύσκολο το βίντεο να είναι από την Λιβύη.  

Την ίδια στιγμή οι μάχες συνεχίζονται, ενώ ο LNA κατέρριψε άλλο ένα τουρκικό UAV. 

Παρέμβαση ΗΠΑ  


Παρέμβαση για την σύγκρουση στην Λιβύη είχαμε και από τις ΗΠΑ, καθώς πριν λίγες ώρες είχαμε τηλεφωική επικοινωνία Πομπέο-Sarraj, με την Ουάσιγκτον να ζητάει τον τερματισμό των συγκρούσεων, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να ρίχνει ”σπόντα” στην Τουρκία, καθώς ζήτησε να σταματήσει η είσοδος τρομοκρατών στην χώρα, αλλά και παράνομων όπλων. 

Το ζήτημα βέβαια είναι να κάνουν και κινήσεις οι ΗΠΑ, καθώς εδώ και μήνες παρακολουθούν την Τουρκία να κάνει ”παιχνίδι” στην περιοχή και δεν έχουν αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για να την σταματήσουν. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »