Διπλωματικός μαραθώνιος
Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς κινείται η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Έχοντας ως φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες το απόγευμα της Τετάρτης με τους προέδρους της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Λίγη ώρα πριν, ο έλληνας πρωθυπουργός μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα, αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική κρίση σε αποδέκτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Τόνισε ιδιαιτέρως, πως “παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.”

Κινητοποίηση διπλωματίας σε κάθε επίπεδο
Παράλληλα την Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό, θα μεταβεί εκτάκτως στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και την διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, δια της επιστολής της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον ΓΓΗΕ A. Guterres.

Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον ΓΓ ΝΑΤΟ, J. Stoltenberg.

Περισσότερα σε λίγο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »