Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα
HEλλάδα με έξυπνες και μεθοδικές κινήσεις ”πνίγει” την Τουρκία σε Μεσόγειο και Ιόνιο. Επόμενος στόχος πρέπει να είναι το Αιγαίο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ”συρθούμε” σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει ”πλάτες” πλέον από την Γαλλία, με τον Μακρόν να δίνει το ”πράσινο φως” στην Ελλάδα για τις κινήσεις. Η Ελλάδα ”μεγαλώνει” και χρειάζεται οπλικά συστήματα.

Γι’αυτό τον λόγο επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις Belharra και τα Rafale.

Προς συμφωνία και με την Αλβανία

Τις διαδικασίες για μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αλβανία επισπεύδει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη διπλωματική αντεπίθεση που έχει ήδη οδηγήσει στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα για συνομιλίες, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Οι δίαυλοι με την αλβανική κυβέρνηση, πάντως, είναι ανοικτοί και πιθανότατα η επίσκεψη στα Τίρανα που θα δρομολογήσει εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή του Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσαν την εθνική αντιπροσωπεία ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών με την αλβανική κυβέρνηση για την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο συμφωνήθηκε να επαναληφθούν «τάχιστα οι συνομιλίες, μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών μας με την Αλβανία». Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται και η θετική αντίδραση του αλβανικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια.

Η συμφωνία με την Αλβανία θα ”χτυπήσει” την Τουρκία και στο Ιόνιο, Είναι σίγουρο πως ο Ερντογάν δεν θα έχει πλέον τις ίδιες σχέσεις με τα Τίρανα.

Όποιο κενό αφήνει η Ελλάδα το καλύπτει η Τουρκία. Η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να εισχωρήσει στους μηχανισμούς διαμόρφωσης της αλβανικής στρατηγικής και του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας, επηρεάζοντας καταλυτικά τις εξελίξεις. Ο,τι ακριβώς, δηλαδή, πράττει και στη Λιβύη, στηρίζοντας την υπό προθεσμία κυβέρνηση της Τρίπολης, στα νώτα της Ελλάδας. Τώρα επεκτείνεται και δυτικά. Και με τις δύο χώρες η δραστήρια Άγκυρα έχει συμπράξει στρατιωτικές συμφωνίες.

Καιρός λοιπόν η Αθήνα να ”πνίξει” αυτές τις συμφωνίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »