Aλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η χθεσινή είδηση για τη δωρεά οργάνων 6μηνου βρέφους που πέθανε μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείο του Ρίο, το οποίο είχε διαγνωστεί και με κορωνοϊό.

Οι Έλληνες πολίτες θυμήθηκαν τι ίσχυε πριν δυο χρόνια για τους νεκρούς από ή με κορωνοϊό και το γεγονός ότι τώρα έσπευσαν να δωρίσουν τα όργανα του βρέφους στο εξωτερικό, έγινε θέμα σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να θυμηθούμε πριν από ακριβώς δυο χρόνια, τι έγραφε η ΕΦ.ΣΥΝ:

Απίστευτη σύγχυση με τις εγκυκλίους της κυβέρνησης για την ταφή νεκρών από κορονοϊό, όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. Δεν φτάνει το πένθος των συγγενών, τους απαγορεύεται και να δουν για τελευταία φορά τον θανόντα, αφού το φέρετρο είναι σφραγισμένο και δεν ανοίγει επ’ ουδενί! Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά την τοποθέτηση σορού σε πλαστική σακούλα, οι σοροί τοποθετούνται σε διπλό πλαστικό σάκο. Επαγγελματίες γραφείων τελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες συνέπειες: «Δεν υπάρχει περίπτωση αποστέωσης ούτε σε είκοσι χρόνια».

Αυθαίρετες και προβληματικές αποδεικνύονται οι εγκύκλιοι της κυβέρνησης που αφορούν την ταφή των νεκρών της πανδημίας. Οι συγγενείς των θανόντων δεν επιτρέπεται ούτε να αναγνωρίσουν τους νεκρούς τους ούτε να τους δουν για τελευταία φορά, παρ’ όλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το επιτρέπει. Εκτός από τον βίαιο αποχωρισμό σήμερα, οι οικογένειες των θυμάτων κινδυνεύουν να υποστούν δεύτερο σοκ στο μέλλον, στη διαδικασία εκταφής σορών που έχουν τυλιχθεί με δύο πλαστικούς σάκους.

Για το θέμα έχουν εκδοθεί δύο κυβερνητικές εγκύκλιοι. Και οι δύο αναγράφουν τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC), που αναφέρουν ρητά ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε άμεση επαφή με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά του νεκρού.

Ωστόσο, η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας («Μεταφορά σορών και τέφρας θανόντων από COVID-19», 7.5.2020) αναφέρει ότι «το φέρετρο θανόντων από λοίμωξη COVID-19 πρέπει να είναι σφραγισμένο και δεν ανοίγει επ’ ουδενί στο πλαίσιο της εξόδιου ακολουθίας, ούτε εκτίθεται κατά τη διάρκεια της επικήδειου τελετής στους συγγενείς». Απαγορεύει, δηλαδή, την οπτική επαφή με τον νεκρό.

Στις 11.12.2020 το υπουργείο εκδίδει νέα εγκύκλιο, στην οποία προστίθεται: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ (σχετ. 12), σε περίπτωση που η οικογένεια επιθυμεί να δει τον νεκρό, δεν πρέπει να τον αγγίξει ή να τον ασπαστεί τηρώντας τις βασικές προφυλάξεις». Όπως όμως αναφέρεται στη συνέχεια, «ο νεκρός τοποθετείται σε φέρετρο το οποίο δεν ανοίγεται εκ των υστέρων».

Αλλά πώς θα δει η οικογένεια τον θανόντα με κλειστό φέρετρο; Η απάντηση έρχεται από τον πρόεδρο της Eνωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών, Νίκο Αγγελέτο: «Οι οικογένειες δεν βλέπουν τους νεκρούς τους, απλώς η κυβέρνηση για να κατευνάσει τους οικείους έχει μετακυλίσει την ευθύνη σε εμάς, στα γραφεία τελετών. Ομως εμείς παραλαμβάνουμε τον νεκρό από το νοσοκομείο σε πλαστικό σάκο, τοποθετούμε δεύτερο πλαστικό σάκο και στη συνέχεια το φέρετρο σφραγίζεται και τυλίγεται σε σελοφάν».

Αυτή είναι η τακτική που ακολουθείται, παρά τη ρητή οδηγία του ΠΟΥ, με την οποία δεν συνιστά την τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, πλαστικό σάκο με φερμουάρ· οδηγία την οποία υιοθετεί και ο ΕΟΔΥ. Ομως η κυβέρνηση, παρόλο που επικαλείται στις εγκυκλίους της την οδηγία του ΠΟΥ, δεν έχει φροντίσει για την εφαρμογή της και όλοι οι νεκροί της πανδημίας ενταφιάζονται με διπλό πλαστικό σάκο, γεγονός που αναμένεται να έχει ολέθριες συνέπειες κατά τη διαδικασία της εκταφής. «Ούτε στα πέντε ούτε στα δέκα ούτε στα είκοσι χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση αποσύνθεσης μέσα στο πλαστικό· θα αντιμετωπίσουμε μακάβρια θεάματα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αγγελέτος.

Για τον λόγο αυτόν αρκετές οικογένειες προβληματίζονται και προσανατολίζονται στην αποτέφρωση, αλλά αυτό είναι δύσκολο σε έκτακτες καταστάσεις αφού η αποτέφρωση προϋποθέτει δήλωση του θανόντος σε συμβολαιογράφο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για παράταση του χρόνου ταφής πέραν της τριετίας.

Οργή και πολλά ερωτηματικά

Αυτά θυμούνται οι Έλληνες πολίτες και δεν ήταν και λίγοι οι νεκροί στην Ελλάδα που έπρεπε να μπουν σε σακούλες και οι συγγενείς τους να περάσουν ένα τέτοιο παράλογο δράμα, και τώρα αναρωτιούνται: Ένα νεκρό μωρό με κορωνοϊό είναι κατάλληλο να γίνει δωρητής οργάνων;

Το έξι μηνών βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ βαριά κατάσταση αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών -όπως αναφέρεται από τοπικά μέσα- δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν στη ζωή. Κατέληξε από πνευμονιόκοκκο, αφού είχε βγει θετικό σε κορονοϊό ενώ εμφάνισε και εγκεφαλική αιμορραγία.

 

Ωστόσο, ο θάνατός του δεν επήλθε από τις επιπλοκές του κορονοϊού, όπως μετέφερε στην εφημερίδα Πελοπόννησος η καθηγήτρια παιδιατρικής Νατάσα Βαρβαρήγου. Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η διαδικασία δωρεάς οργάνων. Οι γονείς του άτυχου κοριτσιού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, δίνοντας τη σχετική άδεια. Μόνοι τους πήραν την απόφαση, ή είχαν και τη βοήθεια των γιατρών; Γιατί, όπως γράψαμε και χτες, είναι η ΤΡΙΤΗ δωρεά οργάνων σε ένα μήνα στο εν λόγω νοσοκομείο.

Το ήπαρ του κοριτσιού προορίζεται για την Ουγγαρία. Η μεταφορά έγινε με αεροσκάφος το οποίο έφθασε από τη Βουδαπέστη, μεταφέροντας και τους γιατρούς του εκεί νοσοκομείου. Ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε το αεροδρόμιο του Αράξου. Το ουγγρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο «Βενιζέλος» προκειμένου να υπάρξει και ανεφοδιασμός, μιας και το αεροδρόμιο του Αράξου τους χειμερινούς μήνες δεν έχει καύσιμα. Θα πρέπει να ειδοποιηθεί 48 ώρες νωρίτερα ώστε να μπορέσει να γίνει εκεί ο ανεφοδιασμός του αεροπλάνου.

Αρχικά έγινε προσπάθεια να ληφθούν και τα νεφρά του βρέφους, όμως δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι μεταμοσχεύθηκε μόνο το ήπαρ. Παρούσα στη διαδικασία και η συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, όλη η ομάδα του χειρουργικού τμήματος, όπως και η κυρία Ελένη Σίντου, επικεφαλής της ομάδας των αναισθησιολόγων. Από την Ουγγαρία ήταν 2 χειρουργοί, ένας συντονιστής και μία νοσηλεύτρια.

Τα συμπεράσματα όλα δικά σας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »