«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τρομοκράτες, όπως το Ισραήλ» είπε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, σε κλειστή συνομιλία με στενούς συνεργάτες του
Σύμφωνα με άρθρο του Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor, τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσπαθήσει αδιάκοπα να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έκανε στον εσωτερικό του κύκλο πριν από μια δεκαετία: Να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει τη δύναμή του.

Πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ”ιστορικό” του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του δημιουργώντας μια ”σφήνα” σε ορισμένα θέματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο Quds Force του Ισλαμικού Επαναστατικού Φρουρού (IRGC) του Ιράν στην Τουρκία.

 

«Όταν βρω την ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα γ@μ@σ@ τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τρομοκράτες, όπως το Ισραήλ», είπε ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν, σε πιστούς συνεργάτες του κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης.

Οι εξωφρενικές αναφορές του Ερντογάν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik στην Μαλάτια ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, το οποίο ”συνεργάζεται” με αναχαιτιστές πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.
Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα ακολουθήσει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας . Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την ”πίεση” από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος στήριξε το έργο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2011, Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Kürecik ως μέρος ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ευρωπαϊκώνμελών της συμμαχίας από πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Hayrettin Çakmak, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής βουλευτής από την επαρχία της Προύσας και ύποπτος για την έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος συνεργάτης ήταν ο Seracettin Karayağız, βουλευτής από την επαρχία Muş και επίσης ισλαμιστής πολιτικός.
Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο συνεργάτες ανέφεραν τι τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση ραντάρ σε ένα υψηλόβαθμο πρόσωπο της Quds Force, τον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, έναν καταδικασμένο κακοποιό που είχε φυλακιστεί για τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με τη Δύναμη Quds στο παρελθόν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο στο λόφο Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, με θέα στο Βόσπορο. Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα μια αναφορά σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον συνεργάτη του, Naser Ghafari.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »