Πρόκειται για το δανέζικο Imvanex

Σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης τώρα για την ευλογιά των πιθήκων που εξαπλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο, και η νέα απάντηση του ΕΜΑ είναι ένα… εμβόλιο που τα είχε πάει καλά στα πειραματόζωα.

Προκειμένου η ασθένεια, που γίνεται κυρίως αντιληπτή από τα δερματικά εξανθήματα και τον πυρετό, να περιοριστεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε τακτικές συνομιλίες με την φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic της Δανίας.

Οι επαφές έχουν στόχο να διερευνηθεί εαν το εμβόλιο, που εγκρίθηκε το 2013 για την ευλογιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προς το παρόν δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Η φαρμακευτική εταιρεία του εμβολίου Imvanex, δεν υπέβαλε ως τώρα αίτηση για τη χρήση του κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο EMA ελπίζει ότι θα υποβληθεί αίτηση «το συντομότερο δυνατό», ώστε να συζητηθούν τρόποι αύξησης της παραγωγής «καθώς τα αποθέματα είναι ανεπαρκή και αχρησιμοποίητα για δεκαετίες».

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το Imvanex ήταν «αποτελεσματικό» σε πειραματόζωα κατά της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΑ.

Το εμβόλιο θα χορηγείται πιθανότατα σε στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων για την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν εξαλειφθεί το 1980, αλλά έχει πολύ λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μεταξύ, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν περίπου 1.000 δόσεις Imvanex, όπου είναι γνωστό ως JYNNEOS και είναι ήδη εγκεκριμένο για την ευλογιά.

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Επιδημίες όπως της ευλογιάς των πιθήκων γίνονται συχνότερες

Τα ξεσπάσματα ενδημικών ασθενειών, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο αιμορραγικός πυρετός Lassa, είναι πλέον συχνότερα και πιο επίμονα, προειδοποίησε ο διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Εξαιτίας της κλιματική αλλαγής, που έχει κάνει εντονότερα φαινόμενα όπως της ξηρασίας, άνθρωποι και ζώα αλλάζουν τις συνήθειές τους όσον αφορά την αναζήτηση τροφής. Ως αποτέλεσμα, ασθένειες που συνήθως προσβάλλουν τα ζώα μεταδίδονται συχνότερα σε ανθρώπους, σημείωσε.

«Δυστυχώς, τόσο η εμφάνιση (τέτοιων) ασθενειών όσο και οι παράγοντες επιδείνωσής τους έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »