Η Ρωσία εισέρχεται ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης μεταφέροντας όλα τα όπλα της για έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σύμβουλο Anton Mardasov, μέλος του περιβόητου Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, η Μόσχα χρησιμοποιεί ήδη την αεροπορική βάση Hmeymim στην Συρία ως κύριο κόμβο εφοδιασμού για πολεμικές πτήσεις προς τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.
Είναι ”kill” τα τουρκικά μαχητικά: Εσπευσμένη εγκατάσταση συστημάτων BUK σε βάση του LNA
Ο ίδιος εξηγεί ότι από εκεί απογειώθηκαν πρόσφατα τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 που μεταστάθμευσαν σε αεροπορική βάση που ελέγχει ο στρατηγός Χαφτάρ διαδραματίζοντας ένα νέο ρόλο.
“Αυτό το γεγονός δείχνει πώς οι αεροπορικές και ναυτική βάσεις στη Συρία μετατρέπονται σε εφαλτήριο πολεμικών επιχειρήσεων στην Λιβύη και όχι μόνο. Η κίνηση των πτήσεων από την βάση Hmeymim προς την Βεγγάζη και τη βάση Αλ Βατίγια (έως ότου αλλάξει τα χέρια) ήταν αξιοσημείωτες.
Ο μετασχηματισμός που έχει υποστεί το αεροδρόμιο στην ρωσική βάση Hmeymim από το 2015 δεν περιορίζεται απλώς στην αύξηση της χωρητικότητας αλλά και στην επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου για να υποδέχεται στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Η Μόσχα σχεδιάζει επιθέσεις με καθοδηγούμενους πυραύλους από στρατηγικά αεροσκάφη Tu-95MS και Tu-160, που θα αποσταλούν στην Συρία από τις βάσεις Mozdok και Olenya της Ρωσίας.
Αυτά τα αεροσκάφη ήδη χρησιμοποιούν τον εκτεταμένο σε μήκος διάδρομο της ρωσικής βάσης στη Συρία. Επίσης θα έχουμε και μετασταθμεύσεις αεροσκαφών μακράς εμβέλειας όπως τα Tu-142M3, ενώ θα αναπτυχθούν προληπτικά και αεροσκάφη MiG-31”, κατέληξε ο ίδιος.
Η Μόσχα έχει αλλάξει πλέον το δόγμα της παρά τα όσα λέγονται και σχεδιάζει σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς να ελέγξει όχι μόνο τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τις παρεμβάσεις της.
“Μεταφέρουμε νέα καλούδια στη Συρία! Τώρα προσπαθούμε να πείσουμε και τους Άραβες να χρηματοδοτήσουν την όλη επιχείρηση. Επίσης ανακατασκευάζουμε ολόκληρο το πλέγμα των συμμαχιών μας στην περιοχή επιρροής που ξεκινά από τη Συρία και εκτείνεται στη λεκάνη της Μεσογείου και προϋπήρχε από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ”, δηλώνει ο ίδιος.
Η ουσία είναι ότι η αεροπορική βάση Hmeymim και η ναυτική βάση στην Tartus αποτελούν το εφαλτήριο για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Α.Μεσόγειο.
“Παραπλανήθηκαν όλοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι η ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη θα περιοριζόταν σε επιχειρήσεις μόνο στη Συρία”, τονίζει ο Anton Mardasov.
Ρωσικά ΜΜΕ για MiG-29: “Η Συρία πλέον μπορεί να καταρρίπτει τουρκικά F-16”
Με άλλα λόγια η Ρωσία, φέρεται να κινείται ενάντια στον 6ο αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο, ενισχύοντας την επιστροφή της στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική με μια ισχυρότατη στρατιωτική παρουσία.
“Εάν γίνουμε απαραίτητος εταίρος μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη και αποκτήσουμε μια στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη, τότε θα κοιτάζουμε την Ευρώπη από το νότο, προκαλώντας φόβο στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα έχει διανοίξει τα απαραίτητα κανάλια για αυτή τη στρατηγική. Εκτός από τη διπλωματία, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες πολέμου, όπως η Wagner, έχουν εισχωρήσει σε Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική”, τονίζει ο ίδιος.
Η Μόσχα όπως και η Ουάσιγκτον, η οποία θα μεταφέρει Ταξιαρχία του ΝΑΤΟ στην Τυνησία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσουν τους δύο κύριους “παίκτες” που θα κονταροκτυπηθούν για τη Λιβύη. Η Τουρκία είτε θα περιοριστεί σε μια “γωνιά” στη Μισράτα, είτε θα εκδιωχθεί τελείως λόγω των τεράσστιωνσυμφερόντων των δύο υπερδυνάμεων.