Πληθαίνουν οι «φωνές» στη Δύση για λήξη της σύγκρουσης με κάθε τρόπο – Οι οικονομίες καταρρέουν

Κρίση προέκυψε μεταξύ Κιέβου και Παρισιού αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στην Ρωσία ώστε να τελειώσει η πολεμική σύρραξη.

Όπως  αναφέρει το γαλλικό BFMTV, ουκρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από συνέντευξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε τι πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου» είπε για να προσθέσει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ψάξει την προσέγγιση με τον Πούτιν, τον οποίο συνέκρινε εκ νέου με τον Χίτλερ.

Σημειώνεται βέβαια ότι την σύγκριση αυτή την έκανε ένας άνθρωπος ο οποίος φυλάκισε τον αρχηγό της ουκρανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει κλείσει με νόμο όσα ΜΜΕ θεωρεί «φιλορωσικά».

Πάντως, η αποκάλυψή του ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν την επαναπροσέγγιση με τον Β.Πούτιν, δείχνει πως ο οικονομικός «λογαριασμός» για τις χώρες τους είναι πολύ βαρύς και τους φοβίζει ότι αν αυτό συνεχιστεί, τον χειμώνα θα έχουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις.

«Η Ρωσία έδειξε στις 24 Φεβρουαρίου ότι δεν ενδιαφέρεται για υποχωρήσεις και ότι θα καταλάβει όποια εδάφη αποφασίσει. Και ο Εμανουέλ δεν χρειάζεται να κάνει καμία διπλωματική δουλειά. Έγινε πρόεδρος, τον στήριξα, αλλά χωρίς άλλα βήματα η ιστορία δεν θα συγχωρήσει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Το γαλλικό δίκτυο BFMTV επικοινώνησε με το προεδρικό μέγαρο, με πηγή του Ελιζέ να απορρίπτει τα σχόλια του Κιέβου και να επισημαίνει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι υποχωρήσεις. Πάντα λέει ότι είναι στο χέρι των Ουκρανών να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σχετικά η πηγή.

Πάντως επί του πρακτέου δεν διαψεύδεται ότι ο Ε.Μακρόν ζήτησε από τον Β.Ζελένσκι να υποχωρήσει σε εδαφικά ζητήματα.

Ο Ζελένσκι επιτέθηκε στον Μακρόν λέγοντας πως Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει την όποια αποδοχή έχει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο διαρκεί η σύγκρουση.

«Δεν πρέπει να ψάχνουμε τρόπους για να δραπετεύσει η Ρωσία και ο Μακρόν αυτό κάνει από ματαιοδοξία. Ξέρω ότι ήθελε να πετύχει αποτελέσματα στην μεσολάβησή του, αλλά δεν τα κατάφερε. Μέχρι να κατανοήσει η Ρωσία τι ακριβώς χρειάζεται δεν θα ψάξει καμία διέξοδο» είπε.

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Μακρόν όντως ζήτησε κάτι τέτοιο από τον Ζελένσκι διότι πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ και ειδικότερα στους Ευρωπαίους πολίτες που δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν.

Ο Ε.Μακρόν και το επιτελείο του ρεαλιστικά σκεπτόμενοι γνωρίζουν πως το 25% των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στην Ουκρανία με βαρύ φόρο αίματος δεν πρόκειται να το επιστρέψουν ποτέ.

Ότι χάνεται με πόλεμο κερδίζεται μόνο με πόλεμο και η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτή την ισχύ.

Η Ρωσία πέραν της Κριμαίας και των εδαφών σε Λουγκάνσγκ και Ντονέτσκ έχει κερδίσει κι άλλα εδάφη στο Ντόνμπας, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζιε και ολόκληρη την Χερσώνα.

Αυτά δεν επιστρέφονται και οι Γάλλοι το ξέρουν. Όσο για τους Αμερικανούς, δεν θα το παραδεχτούν δημόσια αλλά άρχισαν να βλέπουν ότι η επιμήκυνση του πολέμου δεν κάνει καλό ούτε σε αυτούς και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου είναι κοντά και οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για μία «μεγαλοπρεπέστατη» ήττα.

Το τηλεφώνημα που έγινε σήμερα μεταξύ Λόιντ Όστιν και Σ.Σοϊγκού έγινε γι αυτό το λόγο.

Κάποιοι στην Δύση άρχισαν να κατανοούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συντριβεί μία κλειστή οικονομία σαν την ρωσική που διαθέτει ότι χρειάζεται εντός ρωσικής επικράτειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »