Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν περισσότερες έδρες στην Γερουσία αλλά δεν απέκτησαν τον έλεγχο γιατί οι εκλογές αφορούσαν μόνο 35 από τις 100 έδρες

Το 53% των Αμερικανών ψήφισε Ρεπουμπλικανούς έναντι του 47% που ψήφισε Δημοκρατικούς με βάση την ψηφοφορία για τις έδρες του Κογκρέσου που σημαίνει πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Παρόλα αυτά η Γερουσία δείχνει πως θα παραμείνει σε ισοψηφία, που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της με αναλογία 50-50 λόγω της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων στις τέσσερις τελευταίες εναπομείνασες έδρες, ενώ το αποτέλεσμα προς το παρόν δείχνει 48 – 48.

Στις τέσσερις τελευταίες έδρες η μάχη κρίνεται αμφίρροπη.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία «καθαρή» νίκη των Ρεπουμπλικανών αλλά όχι τόσο μεγάλης έκτασης όσο προσδοκούσαν αρκετοί μέσα στο κόμμα.

Πολλοί στις ΗΠΑ απορούν με το τι συνέβη και δεν «καθάρισαν» οι Ρεπουμπλικανοί την Γερουσία με ευκολία από τη στιγμή που η διακυβέρνηση των δημοκρατικών έχει προξενήσει τεράστιες καταστροφές στην χώρα.

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ στην προεδρία των ΗΠΑ βρίσκεται ένας άνθρωπος με εμφανέστατα διανοητικά προβλήματα που τον καθιστούν ανίκανο να κυβερνήσει πραγματικά.

Όμως το αποτέλεσμα είναι λίγο μαγική εικόνα καθώς παραβλέπεται το γεγονός πως από τοις 100 έδρες της Γερουσίας μόνο 0ι 35 τέθηκαν στην εκλογική διαδικασία των ενδιάμεσων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τις 35 αυτές έδρες οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει τις 19 και οι Δημοκρατικοί τις 16 που σημαίνει πως επί της ουσίας κέρδισαν.

Αξίζει επίσης να πούμε πως και στις Πολιτείες που έχασαν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εντυπωσιακή άνοδο.

Για παράδειγμα η Πολιτεία της Πενσιλβάνια είναι καθαρά προπύργιο των Δημοκρατικών. Ο Μεχμέτ Οζ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, θεωρούνταν πριν ένα μήνα ότι θα χάσει με μεγάλη διαφορά, γύρω στις 18 μονάδες.

Εν τέλει έχασε με μόλις 2,5%. Αυτό εκ πρώτης όψεως δεν δείχνει κάτι γιατί δεν καταγράφεται.

Εάν όμως αυτό το ρεύμα κατά των Δημοκρατικών διατηρηθεί και στις προεδρικές εκλογές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσουν και τις υπόλοιπες από τις 65 έδρες που χρειάζονται για να πάρουν ξανά τον έλεγχο στην Γερουσία.

Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν τα πάει μια χαρά αφού δεν υπέστησαν συντριβή παρά μόνο μία ήττα, που σημαίνει ότι θα τον διατηρήσουν ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και δεδομένου της μέχρι τώρα διακυβέρνησης του είναι σίγουρο πως η κατάσταση των Αμερικανών στα επόμενα δύο χρόνια θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Αυτό σημαίνει πως ο επόμενος υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων θα έχει πιο εύκολο έργο απέναντι του για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Θεωρείται πολύ πιθανό πως ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων θα είναι ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Aξίζει να πούμε πως η Ρεπουμπλικανή υποψήφια στο Τέξας Μάιρα Φλόρες η οποία έχασε την βουλευτική της έδρα από τον Δημοκρατικό της αντίπαλο, Vicente Gonzalez είπε πως «το κόκκινο κύμα των Ρεπουμπλιακανών δεν έγινε ποτέ γιατί οι Ρεπουμπλικανοί και οι Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι έμειναν σπίτι. Μην παραπονιέστε από τα αποτελέσματα για τα οποία δεν κάνατε αυτό που οφείλατε».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους Ανεξάρτητους οι οποίοι χαρακτηρίζονται περισσότερο ως ανήκοντες στην λεγόμενη Alt Right. Αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι αυτοί θα κινητοποιηθούν μόνο για κάποιον σαν τον Ν.Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο είναι σημαντική καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια του.

Από αύριο θα είναι μία κυβέρνηση υπό καθεστώς επιτήρησης, σαφώς αποδυναμωμένη ενώ τα αποτελέσματα των πολιτικών της συνεχίζουν να αποδυναμώνουν την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.

Μέχρι να φτάσουν οι ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του 2024 οι Ρεπουμπλικάνοι θα φαντάζουν ως η μόνη διέξοδος σωτηρίας για τους Αμερικανούς πολίτες.

Βέβαια για να φτάσουμε μέχρι εκεί θα πρέπει ο Τζο Μπάιντεν να μην έχει οδηγήσει όλο τον πλανήτη σε μία πυρηνική καταστροφή.

Γιατί αν γίνει αυτό εκτιμούμε ότι δεν θα ξαναδούμε εκλογές γενικώς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »