Διαψεύστηκαν οι ελπίδες για άνοιγμα έστω 5 ελληνικών νησιών στον βρετανικό τουρισμό, όπως μεταδίδει το BBC που επικαλείται δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η Ελλάδα κρίθηκε συνολικά «επικίνδυνη» ως χώρα και δεν βγαίνει από την πορτοκαλί λίστα για τους Βρετανούς τουρίστες.
Τι σημαίνει αυτό: Οι Βρετανοί είναι ελεύθεροι να επισκεφθούν την Ελλάδα αλλά στην επιστροφή τους είναι υποχρεωμένοι να μείνουν 10 ημέρες σε καραντίνα.

Οι αρχικές πληροφορίες όπως έχετε ήδη διαβάσει (το αρχικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται κάτωθι) ήταν ότι θα έβγαιναν από την πορτοκαλί λίστα τα πέντε ελληνικά νησιά, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κως.

Αυτό, τουλάχιστον για την ώρα δε θα συμβεί προς ώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, δεν αποκλείεται μάλιστα να αφαιρεθούν και κάποιες χώρες από το συγκεκριμένο κατάλογο των ασφαλών προορισμών, ενώ αναμένεται να προστεθούν νέες στην «κόκκινη λίστα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άμεσα και η Sun η οποία αναφέρει ότι, καμία χώρα δεν θα προστεθεί σήμερα στην υπάρχουσα «πράσινη λίστα της Βρετανίας» με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς όπου δεν είναι υποχρεωτική η καραντίνα κατά την επιστροφή των Βρετανών στην πατρίδα τους.

(Αρχικό κείμενο) Μόλις πέντε ελληνικά νησιά αναμένεται να μπουν στην επικαιροποιημένη «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας, με την υπόλοιπη Ελλάδα να παραμένει «επικίνδυνη» σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα και αναμένεται να ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιουνίου. Μόλις 12 προορισμοί περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στον «πράσινο» ασφαλή κατάλογο, που κατηγοροποιεί τις χώρες βάσει της εξέλιξης της πανδημίας εκεί.

Σύμφωνα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται όμως κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Η λίστα αποκαλύφθηκε στις 7 Μαΐου, δέκα ημέρες προτού η Βρετανία επιτρέψει ξανά τα ταξίδια, και περιλαμβάνει προς το παρόν -μεταξύ άλλων- την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ.

Όσοι επιστρέφουν από χώρες της «πράσινης λίστας» δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους. Αλλαγές αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα και στις χώρες που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» και την «κόκκινη» λίστα.

Η Πορτογαλία, που βρίσκεται μέχρι τώρα στον κατάλογο αυτό, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα, καθώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, όπως αναφέρει η Telegraph.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διστάσει» να βγάλει χώρες από την πράσινη λίστα. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεαστούν και από τις εισηγήσεις επιστημόνων του Joint Biosecurity Centre, που συνεδριάζουν με κυβερνητικά στελέχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »