«Εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να τα δώσουμε αλλά τα χρησιμοποιούν άλλοι»

Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από το καλοκαίρι του 2023 σε δυτικού τύπου μαχητικά ενώ παράλληλα θα διερευνήσει τη δυνατότητα προμήθειας μαχητικών F-16 στο Κίεβο από άλλα κράτη που τα διαθέτουν (ανάμεσα τους και η Ελλάδα).

Να σημειωθεί ότι και οι Γάλλοι θα… εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους αλλά δεν θα… προμηθεύσουν το Κίεβο με μαχητικά (προς το παρόν).

Ο Independent αναφέρει επί λέξει: «Αnnounced a new flying school to help train his country’s pilots in Britain – but made clear that the UK has no plans to supply British jets to Ukraine».

Aκόμα δεν έχει αναφερθεί η προμήθεια μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, τουλάχιστον επίσημα, αλλά στο μέλλον, ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό να συμβεί αλλά όχι νωρίτερα από το 2024 καθώς απαιτείται πολύμηνη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για να τα πετάξουν (και πάλι δεν είναι επαρκής από άποψη χρόνου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία θα λάβει πιθανότατα τα μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην γαλλική Dassault ως αντάλλαγμα για την πώληση των Rafale F.4, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει προ μηνών το pronews.gr θα ζητήσει και τα F-16 Βlock 30, της Πολεμικής Αεροπορίας, αμφότερα αφού ολοκληρώσουν «μίνι» προγράμματα αναβάθμισης.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες πηγές παροχής μαχητικών αεροσκαφών, όπως επίσης και η Νορβηγία, αλλά και η Ολλανδία (F-16).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταφέροντας πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, όπως και άρματα μάχης Challenger 2.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είναι βέβαιος ότι το Κίεβο έχει λάβει επαρκή αριθμό τέτοιων πυραύλων για να καλύψει τις στρατιωτικές του ανάγκες. Ο εκτιμώμενος αριθμός πυραύλων που μπορεί να λάβει το Κίεβο είναι 600 μονάδες, επιπλέον, καθώς 200 βλήματα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κίεβο.

Στο Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι , συνάντησε τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια, δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για παροχή αεροσκαφών.

Άλλωστε οι Ουκρανοί ζητούν F-16, έναν τύπο αεροσκάφους τον οποίο δεν διαθέτουν οι Βρετανοί.

«Δεν είναι ένα απλό πράγμα, όπως ο Βολοντιμίρ κι εγώ έχουμε συζητήσει, να οικοδομηθεί αυτή η δυνατότητα με τα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν είναι μόνον βέβαια η παροχή μαχητικών, αλλά και η εκπαίδευση των πιλότων και η επιμελητειακή υποστήριξη, που πάνε μαζί με αυτά. Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτά. Ένα από εκείνα που θα κάνουμε πραγματικά σύντομα είναι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι θα προτιμούσαν μαχητικά F-16.

«Οι Ουκρανοί έλαβαν την απόφαση να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους στα F-16 και γνωρίζουμε ότι η RAF δεν τα χρησιμοποιεί», είπε.

 

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την αύξηση των προμηθειών όπλων της Δύσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν θα επηρεάσει την πορεία της ειδικής επιχείρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των θυμάτων στον πληθυσμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »